Loading...
Interviews 2019

Lei Di Dai belooft Welcome to the Village te laten dansen

SÃO PAULO – “Absoluut, je moet naar São Paulo komen. Ik heb het erg druk hier in Brazilië met optredens, interviews en de opname van een nieuwe videoclip. Daarnaast is São Paulo zo’n prachtige stad, die wil ik je graag laten zien. Brazilianen zijn zo hartelijk, we ontvangen je met open armen.” Daianne Regina Nascimento dos Santos Almeida maakt uitstekende argumenten om de reis te maken naar de samba stad. De aanleiding is ook prima. Daianne Regina Nascimento dos Santos Almeida, als artiest beter bekend als Lei Di Dai, treedt op tijdens Welcome to the Village in Leeuwarden. Daar geeft ze een solo optreden op dit mooie festival en zal ze op het podium staan met haar muzikale zusters in GRRRL. In São Paulo, de stad is inderdaad een aanrader, ontmoeten we elkaar op de plek vanwaar ze Gueto pro Gueto aan stuurt. Beide optredens van haar in Leeuwarden staan op het programma voor zaterdag 20 juli.

Voor we beginnen over de opmerkelijke muzikale keuzen van de Lei Di Dai vertelt ze ons eerst over de plek waar we met elkaar hebben afgesproken. Gueto Pro Gueto is de manier waarop Lei Di Dai haar steentje bijdraagt aan de maatschappij in Sao Paolo en inmiddels ook ver daar buiten. “Gueto Pro Gueto sound system is een project dat ik in 2012 heb opgestart en dat me verbind met de verschillende gemeenschappen in Brazilië door Jamaicaanse muziek. We hebben daarbij waardering voor de artiesten die zich presenteren en we stimuleren de lokale economie. Ik heb het project opgericht om de Sound System cultuur verder te promoten in de verschillende wijken van São Paulo. We hebben de mogelijkheid gecreëerd voor heel diverse artiesten om hun werk te laten zien aan hun buurtgenoten met optredens of exposities, maar organiseerden ook bijvoorbeeld een vlieger workshop of workskops voor graffiti, dans of om op te treden als MC. Het resultaat is geweldig. Door mensen te stimuleren hun eigen talent te ontwikkelen en daarin te geloven, van jong tot oud, groeit de eenheid in de buurt.” Het project is ooit begonnen toen de artieste haar eigen luidsprekerinstallatie voor de deur zette en hiermee de aanzet gaf. Inmiddels trekken de bijeenkomsten, steeds in een andere buurt in de stad, maar inmiddels ook in veel andere Braziliaanse steden grote groepen mensen. Er wordt eten gemaakt en verkocht en iedereen krijgt de kans om zijn talent te tonen. Het beeld van de Favelas in de Braziliaanse steden is wel eens gekleurd als No Go zone’s. “De Gueto pro gueto sound system is altijd welkom!”De zangeres is resoluut. ‘We brengen goede vibes en hoop voor de wijk, we verstevigen de culturele scene in de periferie.”

Lei Di Dai is een beetje een vreemde eend in de bijt. In de stad van de Samba komt zij met haar Jamaicaanse Dancehall muziek. Aangezien we het over de culturele scene hebben informeren we hoe dat staat in São Paulo. “Ik ben geboren en getogen in São Paulo. De stad is een constante bron van inspiratie voor me. In mijn liedjes vertel ik over de stad en hoe ik in haar leef. De music scene is erg divers in São Paulo en er wonen veel artiesten van over de hele wereld, dus we hebben volop uitwisseling tussen de verschillende culturele stromingen. Ik ben zelf als tiener begonnen met zingen. Ik kom uit een erg muzikale en traditionele samba familie uit São Paulo. Thuis heb ik dus al heel wat goede muziek gehoord”, lacht ze bij de herinnering. “Ik wist altijd al dat ik een artiest zou worden. Muziek is mijn grootste talent in het leven, dus heb ik besloten toen ik 20 was om er mijn beroep en levensinvulling van te maken”

Dan gaan we in op de keuze om vanuit haar samba achtergrond te kiezen voor Jamaicaanse Dancehall wat op het eerste gezicht toch een wereld van verschil is.” Ik had altijd thuis de vrijheid om naar elke muziek te luisteren die ik wilde. Jamaicaanse muziek is geweldig”, springt Lei Di Dai enthousiast op. Als ze weer zit legt ze uit: “Het was heel vanzelfsprekend om reggae te gaan zingen. Reggae is altijd mijn route naar vrijheid geweest. Dancehall heeft mijn leven veranderd en maakt dat ik me sterk voel, dat ik kracht heb om mijn ideeën en opinies voor het voetlicht te brengen. Dat ik de “Queen of Brazilian Dancehall” wordt genoemd is voor mij een ongelooflijke erkenning”, glimt ze. Dan vervolgt ze over hoe ze haar liedjes schrijft: “Het schrijven van mijn liedjes is een heel vanzelfsprekend proces. Ik laat de inspiratie vloeien, rook goede weed en laat de creativiteit stromen. Alles inspireert me. Ik zing over het dagelijks leven, over de liefde, over politiek, bevrijding en over de legalisatie van weed in Brazilië.”

Nog niet zo heel lang geleden publiceerde Lei Di Dai het album ‘C13azy Bass’. Enthousiast veert de zangeres weer omhoog. “Het album ‘C13azy Bass’ is een tribute aan de Bass cultuur en zijn bewonderaars. Ik heb met verschillende producers gewerkt en verschillende zangers in Berlijn, Londen en Florence. Het grote verschil met mijn voorgaande albums is dat dit album geproduceerd is buiten Brazilië. Het was voor mij de bevestiging dat ik overal op deze wereld kwaliteitsmuziek kan maken. Volgend jaar vier ik dat ik 15 jaar solo ben als Lei Di Dai en de bedoeling is om dan een aantal singles uit te brengen om dat te vieren.” Haar loopbaan begon dus bijna 15 jaar geleden en kende met het album ‘Alpha & Omega’ uit 2008 een fikse set in de rug. Sindsdien organiseert ze evenementen, is ze sociaal entrepreneur en brengt haar muziek haar tal van mooie samenwerkingen en een indrukwekkende lijst van festivals waar ze op speelde.

Eén van die samenwerking is de band GRRRL, samen met de Zimbabwaanse rapster AWA, zangeres Wiyaala uit Ghana, Sohini Alam uit Bangladesh en percussioniste Mabe uit Venezuela vormt ze dit krachtige verbond. “Het is geweldig om met deze getalenteerde vrouwen te werken. We zijn een robuuste groep! Het project is een soort erkenning en stimulans voor iedere vrouw die werkzaam is in de muziek, of je nu dirigent bent, zangeres, DJ, producer, muzikante, geluidsvrouw of gewoon fan van dit project. Ik heb erg veel geluk dat ik mag deelnemen aan deze GRRRL female force.”

We sluiten af met een kijkje vooruit naar Leeuwarden. “Ik hou van optreden!” Lei Di Dai benadrukt het nogmaals haast ten overvloede. ‘Het is altijd een wonderbaarlijke uitdaging om voor nieuwe mensen te zingen en plezier te brengen. Ik ben wat gespannen, want mijn nieuwe tour ‘BELIEVE U’ is een viering voor al die mensen die geloven in hun dromen. Ik heb mijne gerealiseerd en voel me daarom gezegend. Op Welcome to the Village wordt het een show met dansen op hot beats. Ik beloof je dat ik iedereen aan het dansen krijg en met blij gevoel zal achter laten!” Danslustigen moeten dus absoluut niet het concert van Lei Di Dai of GRRRL overslaan op Welcome to the Village op 20 juli.