Loading...
Interviews 2019

Laat jezelf gaan bij FEWS

Foto: Marieke Macklon

MALMÖ – Een heel klein beetje lente is het ook in het Zweedse Malmö. De tweede stad van Zweden profiteert van een onbewolkte dag, waarbij de thermometer zowaar naar de dubbele cijfers dreigt te gaan. Overal vrolijke gezichten en één daarvan is die van Frederick “Fred” Rundqvis. Rundqvis is één van de grondleggers van de Zweeds/Amerikaans en tegenwoordig ook Britse band FEWS. Het internationale kwartet presenteert een nieuw album ‘Into Red’ en begint een omvangrijke toer door Europa op een bekende plek. De band keert terug naar Groningen voor een show in Vera op 16 maart en daar stonden ze al eerder in 2017 terwijl ook Eurosonic ze al eens naar Groningen bracht. Fred Rundqvis gaat voor naar een rustige plek om eens vooruit te kijken naar album en optreden. “Ik kan alleen spreken namens mijzelf hoor”, stelt hij vooraf.

Het verhaal begint bij de grote broer van Fred Rundqvis. “Daar is mijn pad naar de muziek echt begonnen. Mijn broer dwong mij en mijn kleine broer om na school bij hem te komen om te leren drummen. Met drie broers wordt het dan toch competitief en willen we allemaal de beste zijn. Na een tijdje hebben we muzikaal ieder ons eigen pad gekozen met verschillende instrumenten. Voor mij zelf was het heel belangrijk dat ik ieder verschillend instrument leerde spelen, want ik vind het veel leuker en boeiender als ik helemaal mijn eigen muziek kan maken in plaats van het lezen en spelen van van een shit stuk dat je ‘moet’ kennen.” Toch leek het nog even dat Rundqvis een heel andere richting op zou gaan. “Als jongen speelde ik schaak op bijna een professioneel niveau, maar dat zorgde ook voor heel veel stress. Ik voelde me geeky en nerdy, maar dat verdween totaal toen mijn broer me voorstelde aan zijn vrienden die twee jaar ouder waren en we met zijn allen muziek maakten. Daarnaast is de rol van mijn muziekleraar heel belangrijk. Zij was geweldig en leende me een gitaar om mee te nemen naar huis, want ze wist dat we na school muziek maakten. Ze heeft me erg gestimuleerd en daar profiteer ik nog steeds van.”

Opmerkelijk is dat FEWS uit leden bestaat uit Zweden, Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Als uitvalsbasis heeft de band Malmö in Zweden. “Ik heb David (Alexander) ontmoet door Myspace. David had daar een cool project en ik had direct het gevoel dat ik met hem in contact moest treden met de vraag of ik bij de band mocht. Dat wilde hij niet, dus ben ik maar begonnen om demo’s op te nemen en hem die toe te sturen. Dat sprak hem aan en al snel waren we samen liedjes aan het maken. In Zweden hebben we elkaar ontmoet en realiseerden we ons dat de band een naam moest hebben. Dat werd FEWS en dat was eigenlijk het begin. Ik heb onze drummer Rusty (Rasmus Andersson) leren kennen via David. Oorspronkelijk was Lulu onze bassist, maar hij verliet de band op het vliegveld direct na het opnemen van ‘Means’. Via onze geluidsman Dan Carey leerden we de Brit Jay Clifton kennen en dat klikte” Om dan af te sluiten met een triomfantelijk “Tada.”

De muziek van FEWS wordt omschreven als Post-Punk of Noise Pop. Fred Rundqvis zit niet zo met labels. “Ik vind het moeilijk om te vertellen hoe onze muziek nou deze vorm heeft gekregen. We hadden allemaal een visie over wat lekker voelt om te spelen en hoe dat moet klinken. We houden allemaal van een heleboel reverb, delay en zich herhalende wat depressieve muziek.” Van sound naar proces, hoe worden de liedjes geschreven. “Ik heb altijd het idee dat als ik een liedje hoor, dan weet ik ook waar het over moet gaan. De onderwerpen kunnen dan gaan over daddy issues tot politiek. Je merkt dat daar veel variatie in zit. Muzikaal begint een liedje bij een simpel gitaar riff of drum beat en dan evolueert het in elkaar in onze eigen ruimte.” Dit komt onder meer samen op het nieuwe album ‘Into Red’ de opvolger van ‘Means’. Het doel van ’Into Red’ was om iets groters te scheppen en iets dat betekenis had. Om in staat te zijn het persoonlijke zo ver mogelijk te nemen, zonder over de grens te gaan. We wilden een aantal heel gevoelige zaken aan de orde stellen, want dat is altijd erg mooi als het muzikaal wordt gebracht. Het verschil tussen de harde muziek en de teksten die zo gevoelig zijn als fuck. Of juist precies andersom. In ieder geval we hebben bereikt wat we wilden bereiken met deze plaat. We zijn zo blij als het maar kan met het resultaat. We moeten daarbij ook speciaal Joakim Lindberg bedanken die heeft mee geproduceerd. Hij is een genie.”

FEWS opereert vanuit Malmö en dat wordt ook de plek van waaruit straks de reis naar Groningen aanvangt. “De muziekscene in Malmö bloeit op een geweldige manier. Tal van geweldige bands zijn er en vrienden als Hater, Echo Ladies, Solar en dergelijke krijgen eindelijk waardering voor hun muziek. Zelf zijn we nooit echt deel geworden van de ‘Malmö-scene’ op één of andere manier. Op onze toer die door heel Europa gaat willen we nieuwe muziek laten horen en gewoon weer lekker op dat podium staan. Dat is waar we ons eigenlijk thuis voelen. Live spelen is iets compleet anders. Het is veel meer intens en vuiger. Je ontmoet de mensen die naar je luisteren en die het begrijpen. Dat is een geweldig gevoel. Ook de katers de volgende morgen in het toerbusje…… er is iets geweldig moois daaraan. Op het podium staan en optreden is waar we echt van houden om te doen. Om iets te spelen wat jij hebt gemaakt voor een echt publiek dat je helemaal niet kent, dat is tegelijkertijd een aanslag op je zenuwen en geweldig. Die kick is verslavend. Vera is de eerste show van onze toer. We zullen waarschijnlijk dus wel wat extra nerveus zijn, maar we willen een intense en sexy show neerzetten. Een ruimte scheppen waar je je compleet kunt laten gaan, doen wij ook”, besluit Fred Rundqvis van Fews. Op 16 maart keer de band terug in Vera.