Loading...
Interviews 2015

Kyle Carey is ambachtelijk liedjesschrijfster

STEENDAM – Kyle Carey treedt deze dagen op in Nederland. Carey is één van de nieuwe sterren van de folk en heeft haar eigen hoekje binnen de folk gevonden met haar ‘Gealic Americana’ waarin de invloeden van de Schotse eilanden, de Ierse meren en de Appalachian Mountains samenkomen, net zoals in de zangeres en gitariste zelf dit wordt verenigd. Carey maakte indruk met haar albums, met haarkwaliteiten als liedjesschrijfster en met haar mooie stem. Na het concert in Steendam heeft ze de tijd om nog even te vertellen over haar werk voor de tournee haar naar De Oude Remise in Bad Nieuweschans voert voor een optreden op 22 maart. Nu al is bekend dat ze ook komend jaar naar Nederland komt en op 16 april 2016 staat ze geboekt voor nog een optreden bij Peter en Leni in Steendam.

“Ik kom niet uit een bijzonder muzikaal gezin, maar ik groeide wel op in een huishouden waar folk een belangrijke rol speelde”, kijkt Kyle Carey terug. “Mijn ouders hielden erg van dat genre. Ik hoorde de folkplaten die mijn vader draaide in zijn studeerkamer zolang ik mij kan herinneren. Ik weet ook nog goed dat hij in de auto de radio, zeer tegen mijn zin, zacht draaide en dan a-capella een oude ballade zong. In de jaren vond ik dat vreselijk, maar nu ben ik hem daar erg dankbaar voor. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met zingen, ongeveer op dezelfde leeftijd als ik begon te praten. In mijn late puber jaren ben ik ook begonnen met het schrijven van liedjes. Ik herontdekte mijn liefde voor folk door Nanci Griffith en haar album ‘Other Voices Other Rooms’ in mijn college jaren en heb voor die richting gekozen. Ik heb geen twijfels. Mijn vader is schrijver ( vader Richard Adams Carey is een bekende non-fictie schrijver) en van hem heb ik de liefde voor het geschreven woord meegekregen en de liefde voor het componeren van liedjes.”

Kyle Carey reisde, woonde en leefde op veel plaatsen. In de Verenigde Staten, maar ook Australië, Ierland en Schotland. Overal pikte ze wel wat op, wat haar muzikaal en als mens vormde. “Ik heb veel liefde en voel een grote verwantschap met de culturen van Ierland en Schotland. Muzikaal gezien heeft de Schotse muziek de grootste invloed op me gehad. Het Gaelic College op Skype heeft me de mogelijkheid geboden om Gaelic vloeiend te leren spreken en dat gaf de mogelijkheid om het authentiek in mijn liedjes te gebruiken. Cultureel voel ik met misschien net iets meer thuis bij de Ieren, maar ik ben veel meer verbonden met de muziek en taal van de Schotten.” Kyle Carey heeft haar muziek het label Gaelic Americana’ opgeplakt. “Als Amerikaan met zowel een Ierse al een Schotse link in mijn afstamming voel ik deze muzikale synthese als een prima manifestatie van hoe ik mij cultureel identificeer. Ik zou mezelf niet fijn voelen als ik me betitelde als ‘Celtic artist. Ik ben immers geen Kelt, maar een Amerikaan. Zoals zoveel Amerikanen herberg ik veel verschillende afkomsten in me, maar ik heb een grote liefde voor zowel de Keltische als de Amerikaanse folkmuziek, zo het was alleen maar vanzelfsprekend dat ik beide zou verenigen in mijn muziek.”

In 2014 verscheen het tweede album van Kyle Carey ‘North Star’. Een album dat prima ontvangen werd en haar naam vestigde. “North Star’ was duur en gecompliceerd om te maken. Ik ben om di redenen nog niet echt bezig met een opvolger. Hoewel. Ik heb al drie nummers klaar, de titel voor het album en weet in grote lijnen ho het artwork van het album moet worden. Ik ben misschien al wel verder op pad naar een nieuw album dan ik zelf durf toe te geven.” Vooral in Europa kreeg ‘North Star’ veel waardering. De muziek van Carey, liedjes met veel diepgang, spreken aan. “Ik voel me meer gewaardeerd in Europa en de Britse eilanden. De Verenigde Staten is erg ‘celebrity-obsessed’ en gericht op geld verdienen. Er is niet een grijs gebied tussen super ster en ‘average Joe’. De folk in de Verenigde Staten begint ook steeds meer tegen de pop aan te schuren, terwijl in Europa er nog veel meer interesse voor echte folk en Keltische muziek is. Dit merk je omdat er meer podia zijn die deze muziek programmeren en meer aandacht is in de media”, constateert Kyle Carey.

We besluiten met haar liedjes. Kleine briljantjes vaak, regelmatig met als inspiratie een gedicht, een oude ballade of vertelling. “Mijn inspiratie voor het schrijven van liedjes vind ik vaak buiten mijzelf. Langzaam en met veel inspanning verzamel ik inspiratie uit het werk van anderen of dat nu een gedicht is of een verhaal. Uit liederen en zelfs uit films. Ik hou er van om verwijzingen, verbindingen en beelden in mijn teksten te verwerken en ze zo nog meer memorabel te maken. Mijn gitaarspel en mijn zang zijn de middelen om het belangrijkste onderdeel van mijn ambacht mogelijk te maken en dat is het schrijven van liedjes.”