Loading...
Interviews 2021

Kirill Dumchenko van The Skypainters: “Mijn muziek is een verhaal van mijn leven”

Foto: Julia Dumchenko

GRONINGEN – The Skypainters met bandleider Kirill Dumchenko hebben zich in korte tijd tot één van de vaste gezichten in de Groninger jazzscene ontwikkeld. De gedreven gitarist, wiens wieg ver weg in Siberië stond, studeerde onlangs af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Op het eerste gezicht lijkt dus zijn optreden op het The World We Live In festival op diverse plaatsen in Groningen een afscheid, maar Dumchenko heeft besloten in de stad te blijven en van hier uit met The Skypainters zijn vleugels uit te slaan. Voor The World We Live In verzorgt hij de spreekwoordelijke paukenslag waarmee de live optredens van start gaan vanmiddag 2 juli in De Loods in Groningen. De komende drie dagen zijn er nog tal van activiteiten, met een zeer boeiend live programma. In wat inmiddels ook zijn stad is spreken we Dumchenko een paar uur voor hij dat mooie podium op moet met zijn The Skypainters.

“Ik ben gefascineerd door Jazz vanwege de vrijheid van muzikale expressie inherent aan de improvisatietaal en het uniek ritmisch gevoel van het genre”. Kirill Dumchenko vertelt gedreven over zijn liefde voor de jazz bij aanvang van het gesprek. “In de jazz reageren muzikanten op elkaar spelen in real time, waardoor deze muziek voortdurend wel ergens verandert en beweegt. Tegelijkertijd ben ik een grote fan van klassieke muziek, die mij enorm beïnvloedt. Op een gegeven moment stopte ik met het verdelen van muziek in genres. Ik speel en componeer mijn muziek
zonder enige genredefinitie.”

Je merkt dat je te maken hebt met een muzikant bij wie muziek veel verder gaat dan een uurtje in de oefenruimte of even pielen op zijn gitaar tot hij een paar akkoorden heeft die wel bij elkaar passen. Voor Kirill Dumchenko is muziek een dagtaak die hij serieus neemt en waar hij steeds mee bezig is met passie en een voortdurende intensiteit. “Ik ben opgegroeid in een zeer muzikaal gezin. Mijn beide ouders studeerden piano en ze zijn enorm muziek melomanen! Dus vanaf de vroege kinderjaren waren mijn zus en ik omringd door muziek en hadden altijd wel daarnaast heel verschillende Lp’s en CD’s om naar te luisteren. Toen ik een klein kind was, begon ik piano te studeren, daarna ben ik overgestapt op klassieke gitaar en later begon ik elektrische gitaar te spelen. Op mijn muzikale pad heb ik altijd het gevoel dat mijn ouders mijn keuze steunen en in me geloven. Dat is erg belangrijk. Ik ben geboren in Barnaul, dat is een stad in Siberië in Rusland die je ergens tussen Kazachstan en Mongolië kunt vinden. Ik verhuisde naar Moskou om Jazz muziek te studeren. Een oud-leerling van mijn leraar in Moskou was afgestudeerd aan het Prins Claus
Conservatorium in Groningen. Zo kwam ik erachter dat dit conservatorium bestond. Ik besloot naar Groningen te gaan en begon me voor te bereiden op het entree examen en kwam uiteindelijk hier om te studeren. Het studeren aan het conservatorium was een zeer belangrijk hoofdstuk in mijn leven. Ik heb mijn muzikale pad hier gevonden, wat cruciaal is.” Met een gulle lach vervolgt hij: “Ik begin inmiddels te wennen aan mijn Masters titel! Ik blijf hier in Groningen. Ik wil de geografische reikwijdte van mijn project uitbreiden. Ik wil optreden in heel Nederland en ook op het Europese toneel een voet tussen de deur zien te krijgen met The Skypainters.” Zou een wereldstad als Moskou dan niet betere mogelijkheden bieden vragen we de gitarist? “Moskou en Groningen hebben een erg diverse muziekscene. In beide steden kun je inspirerend en creatieve muzikanten ontmoeten. De Groningse muziekscene is meer internationaler. Het aantal muzikanten en bands is groter in Moskou, want Moskou is een hele grote stad.”

The Skypainters, misschien wel de eerste keer dat ze echt voor een groot publiek voor het voetlicht traden was tijdens Jazz Te Gast in Zuidhorn een aantal jaar geleden. De formatie, toen nog met onder andere zangeres Merel Wentink, excelleerde bescheiden. Voor dit festival stelt Kirill Dumchenko, Andreia Florindo, Tonke Suithoff, Gabriele Bertossi en Petr Agapov op in de basis opstelling om nog maar even in Europese voetbalsferen te blijven. “Ik geloof dat de innerlijke wereld van mensen is zoals de lucht. Het is voortdurend aan verandering onderhevig en altijd op weg ergens heen. The Skypainters is een project met mijn eigen muziek. Muziek die de lucht imiteert en weerkaatst, onze innerlijke wereld gezien door de spiegel van muzikale interpretatie, het verkennen van verschillende unieke combinaties van muzikale kleuren, harmonie van licht en schaduwen. Ik ben in 2017 begonnen met het project Skypainters binnen de muren van de Prins Claus Conservatorium, waar ik studeerde. Mijn muziek is een verhaal van mijn leven.”

Na die constatering gaat het gesprek logischerwijs over het schrijven van de composities die deze jazzformatie op de bühne zal presenteren. “Elk van mijn composities is opgedragen aan bepaalde emoties en gevoelens, die mij zeer dierbaar zijn. Om deze emoties te redden en de gevoelens voor mezelf te bewaren, schilder ik ze met een muzikaal palet. In mijn geval is het proces van componeren een proces van deze emoties overbrengen op muziek. Ik beschouw een compositie als voltooid als deze er voor zorgt dat ik dezelfde gevoelens en emoties voel die ik van plan was erin te verwerken.” De metafoor met het vastleggen, het schilderen van emoties is sprekend. Kirill Dumchenko is getrouwd met de getalenteerde fotograaf Julia Dumchenko, die uiteraard in haar werk ook tracht de emoties van het moment zo goed mogelijk voor de eeuwigheid te grijpen. Geeft dat boeiende gesprekken tijdens het eten of de afwas? “We zijn allebei creatieve mensen!” Een liefdevolle glimlach streelt even het langs gezicht van de gitarist als hij aan zijn vrouw denkt. “Wij hebben altijd iets om over te praten, wat dat betreft valt het gesprek tussen ons nooit stil. Van Julia leer ik veel interessante dingen over fotografie en beeldende kunst, dingen die me helpen bij mijn muziek. Met Julia werkten we met The Skypainters samen aan verschillende video’s voor dit project. Momenteel bijvoorbeeld werken we aan het artwork voor het debuutalbum van The Skypainters! Het debuutalbum van Skypainters is opgenomen in mei. We zitten nu in het proces van mixen en masteren. Ik hoop dat het binnenkort klaar is en dat we dan het album feestelijk kunnen vrij laten. Ik heb er super veel zin in!”

“Op het The World We Live In festival zullen we al veel stukken die op de plaat staan spelen”, besluit Kirill Dumchenko die zich inmiddels moet haasten om zich om te kleden en naar De Loods te gaan voor dat optreden. “Het wordt een soort pre-release concert. Zoals ik al eerder zei, in mijn muziek breng ik mijn emoties en gevoelens die me dierbaar zijn om wat voor reden dan ook. Als ik mijn muziek op het podium speel, herbeleef ik deze emoties en gevoelens weer en deel ze met het publiek. Elk optreden is voor mij een reis naar mijn innerlijke wereld.” Het publiek is van harte welkom om mee te reizen. The Skypainters zijn de openingsact op 2 juli van het live gedeelte van het festival The World We Live In in de Loods in Groningen.