Loading...
Interviews 2015

Kate Orange: “Ik wil dance muziek brengen met een live band”

VEENDAM – Kate Orange is één van de smaakmakers op 30 mei op het Flower Power Festival in Veendam. Achter Kate Orange schuilt Kateryna Vinitskyi. Geboren in de Oekraine en pas een paar jaar in Nederland bestormt ze met haar Indie Electro Pop de podia en de festivals met haar band en ook als DJ timmert de jonge kleurrijke artieste aan de weg. Later deze zomer staat ze in Drenthe ook nog op het Taribush Kuna Festival. Alle reden voor een gesprek.

“Ik ben een singer/songwriter en produceer al mijn eigen muziek.”, stelt Kate Orange. “Vier jaar geleden kwam ik naar Nederland. In de Oekraine was ik al volop actief in de muziek als zangeres en DJ en dat heb ik in Nederland voortgezet. Ik heb daar ook nooit over getwijfeld dat ik hier op het ingeslagen pad verder moest gaan. Natuurlijk bracht de verhuizing een aantal problemen met zich mee, en ik vond het wel een uitdaging om mijn plek te verdienen in de Nederlandse muziek. Aan de andere kant geeft Nederland wel de kans om ook Europees door te breken.

De Oekraine is niet direct het land dat je op het eerste gezicht een bloeiende muziekindustrie toedicht. Ten onrechte stelt Kate Orange. “In de Oekraine is er een enorme muziekscene, maar het is erg gesloten. Het gros van de Oekrainse muzikanten maakt vooral muziek voor een landelijk publiek. We hebben een aantal grote muzikanten zoals The Manneken, Onuka, Dakha Brakha en jazz singer Jamala die in Europa en de Verenigde Staten misschien nog wel bekender zijn dan in eigen land. Hun muziek is cool en ze zingen vooral in het Engels. Deze dagen staat de Oekraine bijna elke dag wereldwijd in de krant met de gebeurtenissen in mijn land. Toch hebben mensen in Europa geen belangstelling voor de muziek van de Oekraine. Dat is jammer, want het is erg melodische muziek.” Uiteraard is er dan de vraag in hoeverre je de muziek van haar vaderland terug hoort in de muziek van Kate Orange. “Ik denk niet dat het in mijn muziek een grote rol speelt en eigenlijk toch ook wel. De Oekrainse cultuur en muzieklessen blijven een belangrijke rol spelen. De manier waarop we in de Oekraine zingen en componeren is net even anders dan in West-Europa. Mijn zang en harmonieen zijn bijvoorbeeld erg beïnvloed door de volksmuziek in mijn land. We houden er van om veelstemmig te zingen met soms onvoorspelbare twists en harmonieen. Ik hou ook van het gebruik van kleine samenzang. Dat wordt vaak geassocieerd met droeve liedjes, maar op mijn muziek kun je dansen, zoals je nog nooit hebt gedanst”, lacht Kate Orange.

Maar hoe onstaat dan zo’n Kate Orange Liedje. “Een Kate Orange song… hmmm… Ik word de laatste tijd vaak gevraagd hoe mijn creatieve proces is. Ik moet je eerlijk zeggen. Ik heb geen idee. Eigenlijk schrijf ik de liedjes niet. Ik zet op papier wat mij doorkomt van.. wie weet . Ik hoop God. Het is een vreemde maar ook geweldige ervaring. Ik kan midden in de nacht wakker worden of midden op straat lopen en een liedje zit in mijn hoofd. Het is een compleet pakket met kleurrijk dromen of een helder beeld. Ik kan de arrangementen horen, de stemmen en de kleding die er mee samen gaat. Vaak lijkt het op een kant en klare videoclip. Ik moet dan maken dat ik pen en papier heb en het allemaal opschrijven. Op vruchtbare dagen komen er zo wel tot vijf liedjes door. Later ga ik daar nog eens rustig voorzitten en werk deze ingevingen uit.

Electronic indie pop, dat is de vlag waaronder de muziek van Kate Orange wordt gelabeld. Maar wat is dat precies? “Het is de stijl die zelf en beetje heb uit gevonden. Als kind was ik dol op Sade en Michael Jackson. Later veranderde dat naar Metal en grunge muziek. Ik speelde in live bands. Vanaf 2006 ging ik draaien in clubs en werd het electro, house, nu-disco en tech-house. Mijn muzikale smaak is nogal breed en dat komt samen in electronic indie pop. Ik heb de kracht en energie van een metalband gecombineerd met electronische beats en effecten van club muziek en het resultaat is wat ik heb en ik hield van wat ik zo vond”, beschrijft de Rotterdamse Oekrainse.
Naast Artiest blijft Kate Orange ook plaatjes draaien in clubs als DJ. Ook daar geeft ze een eigen invulling aan. “Een DJ is voor mij een soort producer”, legt Kate Orange uit. “Ik hou er van om muziek te mixen. Je begint met twee liedjes en je mixt het samen tot iets heel anders terwijl je bezig bent. Ik zing ook als DJ. Ik ben dus niet bezig met op het juiste moment op een knopje te drukken en op deze manier een plaatje te draaien, maar ik breng entertanment en kunst . Als ik met de band op het podium sta is ons optreden haast vergelijkbaar qua opbouw met een DJ set. Er vallen geen stiltes, maar toch zijn alle liedjes afzonderlijk herkenbaar. Met de band heb ik geen DJ hokje op het podium, dat is het grote verschil. Ik heb daar nog wel verder gaande ideeen over. Ik wil kijken of je met een live band ook dancemuziek kunt gaan spelen. Dat wil ik proberen. Ik denk dat het een gave ervaring zal zijn. Ik ga je nu een geheim vertellen. In het najaar hopen we onze eerste single uit te brengen. Die zal op deze manier worden gemaakt. Met live instrumenten voor clubs en dance en party people. Ik denk dat niemand weet wat hij hoort. Je kun het nu al een beetje meemaken at ik bedoel tijdens ons optreden. Onze drummer Javier Figueira speelt fijne dansbare beats. Fabriece L.F. Jacob is onze man op keys en programmeur. Hij speelt al die geluiden die in je hoofd blijven steken. Onze kracht komt van Randy Manniesing die met zijn guitar riffs onze muziek vult met power. Jurriaan de Kok ondersteunt het met zijn bas. Magdalena Dzambo en Serena Formisano zingen hele coole backing vocals. Belangrijk is ook dat al deze muzkanten ook geweldige performers zijn. Saai is niet een woord dat voor ons is uitgevonden. Ik heb een diep geloof dat deze mensen mij gaan helpen om mijn doel te bereiken.”

Dat eerste doel is de single en dan ligt verder op de opvolger van haar eerste album ‘Stereo Radio uit 2012 in het verschiet. “Stereo Radio’ heb ik volledig zelf uitgebracht. Ik was de producent, ik maakte de arrangementen. Ik zong en deed bijna alles zelf. Het is een album waar ik nog volledig achtersta en die nog steeds geweldig klinkt. Ik heb nadien wel nog een heleboel geleerd en werk nu met een geweldige band. Het is mijn dreamteam deze zes mensen. Ze begrijpen wat ik bedoel, hoe ik wil klinken en waar ik, samen met hen, over vijf jaar wil staan. In het najaar moet er eerst de single verschinen en we hopen in 2016 een compleet album uit te brengen.” Maar voor het zover is wachten Flower Power in Veendam en Taribush Kuna in Dwingeloo.

Kate Orange staat op 30 mei in Veendam op het Flower Power fesival. Op 9 juli treedt ze op tijdens het Taribush Kuna festival in Dwingeloo