Loading...
EurosonicInterviews 2021Interviews 2022

K.ZIA: “Iemand zoals mij zul je niet zien in het programma”

BERLIJN – De Belgische artieste Kezia Louise Amour Clémence Daulne Quental spreken we, digitaal deze dagen, in haar woonplaats Berlijn. Onder die naam is het zoeken onder de deelnemers van Eurosonic, waar ze als K.ZIA op de lijst te vinden is. Geen gewone huis, tuin en keuken act. Niet alleen een artiest met een bijzondere familie geschiedenis, maar met een lach brengt ze ook haar zelf vertrouwen voor het voetlicht. “Iemand zoals mij zal je niet zien in het programma van Eurosonic,” grinnikt ze. Zelfvertrouwen en een behoorlijke drive spreekt daar uit, hoewel we in de loop va het gesprek ook zeker een klein hartje bemerken. Dat is fijn, dat is goed! “K.ZIA is een geboren Brusselse, in Berlijn woonachtige zangeres, songwriter en artistiek leider. In haar krachtige muziek mengt ze alternatieve R&B, soul, pop, trap en afrobeat. Met een vader uit Martinique en een Belgisch-Congolese moeder – de internationaal vermaarde artiest Zap Mama – kreeg K.ZIA een opvoeding in verscheidene culturen. Ze bracht haar debuut-EP ‘RED’ uit in 2018. Voor haar grootste project tot nu toe, introduceert ze haar alter ego ZIA om in het Frans te zingen op haar aanstaande debuutalbum ‘Genesis’.” Een wervende introductie van Eurosonic om later deze maand toch maar beslist de showcase van de Belgische te gaan zien.

Vragen of K.ZIA van huis uit is gestimuleerd om zich muzikaal te ontwikkelen is en beetje vragen naar de bekende weg. Haar vader is Bernard Quental, bekend om spectaculaire stunts als acrobaat te paard. Haar moeder Marie Daulne is als Zap Mama een bekende artiest die sinds de start van haar loopbaan met tal van internationaal vermaarde acts werkte. Natuurlijk is het niet zo dat een moeder als artiest hebben ook bekent dat het talent of de interesse dezelfde kant op gaan. “Muziek is een deel van mijn leven geweest sinds mijn geboorte, zelfs voordat ik werd geboren! Mijn moeder was op tournee terwijl ze zwanger was van mij en drie weken na mijn geboorte was ze weer met mij op pad”, grijnst K.ZIA “Mijn vader was ook een artiest, hij was actief in het circus, ben ik opgegroeid met shows, kunst en muziek. Dus ik was niet echt degene die met muziek begon, maar het was muziek die me verwelkomde in deze wereld.” De rol van haar moeder is momenteel ook nog zeker aanwezig. De Belgische profiteert graag van de kennis van moederlief om te navigeren door de soms troebele muzikale wateren. “Het is een zegen dat de persoon die ik het meest vertrouw, ook iemand is die begrijpt wat ik probeer te doen en de muziekindustrie zelf door en door kent. Of het nu gaat om de creatieve kant of de zakelijke kant, ik bespreek het graag met mijn moeder en profiteer van een andere en zeer waardevolle mening.” Inmiddels blijkt het ook wederzijds te zijn. “Grappig genoeg, iets waarvan ik niet dacht dat het zo snel zou gebeuren, is het feit dat ze mij ook om advies vraagt. De muziekindustrie is in de loop der jaren veel veranderd en met de digitalisering van alles en nieuwe dynamiek en media en verschillende marketingtools kan ik haar ook in haar werk helpen. Het is een mooie uitwisseling waar ik erg dankbaar voor ben.”

“Ik was in Istanbul en schreef weer een nummer, zoals ik al doe sinds ik ongeveer 10 jaar oud ben”, vervolgt K.ZIA haar verhaal naar de aanloop van haar muzikale loopbaan. “Het enige verschil was dat ik het deze keer echt leuk vond. Daarvoor, elke keer dat ik een nummer schreef en opnam, haatte ik het en luisterde ik er nooit meer naar”, klinkt het uitermate serieus bij onze Zuider- en Oosterbuur. “Deze keer was het anders, de volgende dag luisterde ik ernaar en liet een paar vrienden zien en we hadden allemaal zoiets van oooh dit is een goede vibe. Het nummer is “Type of Girl”, mijn allereerste release. Dat was de omslag van passie naar beroep EN passie,” benadrukt ze. Dan stelt ze: “Ik zou niet zeggen dat het mijn muziek is waar ik me zo goed bij voel. Het is de gemeenschap die ik rond mijn muziek heb waardoor ik me thuis voel. Mijn doel is echter om mijn best te doen om een ​​thuis, een veilige ruimte, te creëren door middel van muziek voor anderen.”

“Ik ben geëvolueerd met mijn muziek, dat is een kwestie van gewoon oefenen en leren terwijl ik bezig ben”, gaat ze dan verder op het onderwerp. “Als zelfstandig artiest heb ik de gelegenheid gehad om veel dingen te doen, zoals songwriting natuurlijk, maar ook boekingen, management, artistieke leiding, videoproductie en postproductie, marketing enzovoort. Muziek en schrijven is als therapie voor mij. Ik gebruik het om te reflecteren, om na te denken zonder te veel na te denken, om naar buiten te treden en om mijn doel te bereiken. Ik heb het gevoel dat ik hier ben om mijn emotionele en persoonlijke reis te delen om mensen te helpen die soortgelijke worstelingen/gevoelens doormaken. De kernbehoefte is eigenlijk een vertaling van een emotie. De onderwerpen draaien meestal rond LIEFDE”, spreekt ze nadrukkelijk, “of het nu gaat om zelfliefde, liefde voor anderen of romantische relaties.” Ze lsaat even een stilte vallen en ordent haar gedachten. “Ik ben een schepsel van waarheid. Alles wat ik zing, zeg of schrijf is echt en is iets dat ik heb gevoeld, hetzij door mijn eigen ervaring of die van een goede vriend. De reden dat veel van mijn liedjes over zelfliefde gaan en het vinden of zijn van je authentieke zelf is omdat ik veel problemen had met zelfvertrouwen en het moeilijk had om van mezelf te houden als pre-tiener en tiener. Ik heb veel aan mezelf gewerkt en hoop dat deze reis, uitgedrukt door middel van liedjes, anderen met een soortgelijk gevoel kan helpen.”

Een mooie gedachte en een nuttige, maar ook broodnodige bron van inspiratie. Inspiratie kun je ook vinden in de plek waar je bent en wie je daar om je heen treft. K.ZIA werd geboren in Brussel en groeide deels daar, deels in Parijs op, maar woont en werkt tegenwoordig in de Duitse hoofdstad Berlijn. “Ik begon mijn solocarrière nadat ik naar Berlijn was verhuisd, dus de muziekscene in Brussel als soloartiest is iets dat ik pas begin te ontdekken sinds ik nadenk over mijn nieuwe tweetalige album. Brussel, voordat ik verhuisde, leek erg rustig en ik had het gevoel dat ik het al mijn hele jeugd en via mijn ervaringen als backing vocal had gezien. Ik ben iemand die nieuwe input nodig heeft en dingen moet ontdekken om mijn geest en creativiteit te voeden. Daarom ben ik ook naar Berlijn verhuisd. Het is zo groot en heeft zoveel lagen en creatieve inwoners. Er was veel inspiratie en input die ik kon ontvangen. Prima om mee te beginnen. Nu ik steeds meer terugkom in Brussel, is het alsof ik mijn geboortestad opnieuw ontdek, er zijn veel nieuwe locaties, evenementen en festivals gekomen. Het is echt gaaf om nieuwe ontwikkelingen te zien,” is K.ZIA oprecht verheugd. Nog een andere vorm van inspiratie. Dankzij haar Belgische grootvader en Congoleze oma is ze Belgische, maar ook dankzij haar vader uit Martinique heeft ze heel verschillende wortels in haar stamboom. “Dat zijn zeker ook bronnen van inspiratie. Ik ben opgegroeid met een Martinikaanse oma als mijn beste vriendin, en een Congolese oma als de sterkste, slimste vrouw die ik heb ontmoet. Ik zou niet zeggen dat de geschiedenis of directe cultuur deel uitmaakt van mijn dagelijks leven, aangezien ik een derde generatie ben en mijn beide ouders zijn opgegroeid in Europa, maar in mijn karakter ben ik er zeker door beïnvloed en ik probeer er steeds meer over te leren.”

Haar EP ‘RED’ is alweer een aantal jaar oud. Een nieuw tweetalig album ‘Genesis’ is aangekondigd en moet snel verschijnen. “Het belangrijkste verschil tussen beide is de groei, in termen van schrijven, geluid, identiteit, kwaliteit, technisch karakter, visie, uitvoering en dergelijke. De EP was een verzameling van een paar nummers. Iets om mezelf te laten zien, een beginnersportfolio omdat ik voor dat project nog nooit muziek had uitgebracht. Het album is een meer doordacht oeuvre; met een begrip. Het gaat over de onderwerpen die voor mij belangrijk zijn, het is een vertaling van mijn huidige toestand en emoties. Het brengt een complexer verhaal van dualiteit naar voren met mijn alter ego ZIA en de nieuwe liedjes in het Frans… en ik zou graag je recensie erover horen”, kijkt ze verwachtingsvol.

“Een van mijn sterke punten zijn liveshows”, duikt K.Zia tenslotte in het onderwerp dat ons naar Berlijn heeft gebracht. “Ik kijk ernaar uit om een ​​glimp te laten zien van wat ik kan doen om de juiste partners te vinden om de volgende mijlpaal te bereiken en te werken aan het nog meer opbouwen van de live show. Ik wil op tournee gaan met een inspirerende artiest als voorprogramma en mijn community verder laten groeien.” Als we haar vragen hoe ze dat gaat aanpakken en waarom we haar showcase absoluut niet mogen missen lacht ze ondeugend. “Mijn eerste antwoord zou zijn omdat ik een geweldige artiest ben, maar mensen hebben de neiging om een ​​hekel te hebben aan mensen die te zelfbevestigend zijn,” klinkt het met een grijns, “​​dus ik zeg gewoon dat je niet iemand zoals ik zult zien in het hele programma en dat is iets wat je zou moeten doen niet missen toch?” Voor wie dat niet wil missen, vanaf 19 januari is het programma van Eurosonic digitaal te zien via de website.