Loading...
Interviews 2016

Josienne Clarke en Ben Walker gokten en wonnen

STEENDAM – Het is niet alledaags dat de winnaars van de BBC Folk Awards zomaar optreden in Steendam in Groningen. In het geweld van Eurosonic dreigt dit concert onder te sneeuwen, maar dat is absoluut niet terecht. Josienne Clarke en Ben Walker zijn de absolute top in Groot Brittanië met hun prachtige album ‘Nothing Can Bring Back The Hour’. Het was een gok die Josienne Clarke en Ben walker namen, mar wat heeft die gok goed uitgepakt. Op vrijdag 15 januari staat het stel op Podium Peter en Leni met Samantha Waites in het voorprogramma.

‘Nothing Can Bring Back The Hour’ is het resultaat van het opzeggen van een platencontract. Josienne Clarke en Ben Walker kregen in 2014 te horen dat hun huidige contract niet werd verlengd. Ze besloten de schepen achter zich te verbranden en met inzameling van hun laatste reservepotje en spaarvarken een compromisloze plaat te maken. Dat resulteerde in het zeer hoog geprezen ‘Nothing Can Bring Back The Hour’. Ook eerdere albums als ‘Fire and Fortune’ hadden al veel indruk gemaakt, maar doorgedrongen tot het grote publiek was het duo niet. “We proberen elke keer als we een album maken daar het beste album van te maken wat we ooit hebben uitgebracht”, vertelt het duo. “Het grote verschil was met ‘Nothing Can Bring Back The Hour’ dat we ons hierbij niets hebben aangetrokken van hoe we dachten dat het publiek of de pers of de platenmaatschappij er over dacht, maar hebben opgenomen hoe wij vonden dat het moest klinken. Achteraf was dat wel beangstigend, maar het gaf wel veel vrijheid. ” Een gok die dus prima uitpakte.

Naast hun eigen werk brengt het duo ook een aantal traditionals. Prachtige zang en prima ondersteuning kenmerkt het folkduo. Inmiddels behoren ze na hun onderscheiding tot de topfolk acts bij de Britten en wacht hun vast en zeker een druk festivalseizoen. ‘Samen met het publiek proberen we een atmosfeer te scheppen waarin we informatie naar elkaar uitwisselen. Als dat lukt is het een overweldigende ervaring.” Het duo heeft zich opgewerkt van Open Mic avonden en achteraf kroegen naar de grotere zalen waar wel de apprecitatie is voor hun muziek. Aanvankelijk met hun eigen nummers, maar toen die geen gehoor vonden met traditionals. Uiteindelijk bleek de mix de goede combinatie. “Een vriend uit de muziekbusiness vertelde dat we het precies andersom hadden moeten doen. Eerst een naam op bouwen met het bekende werk en daar dan steeds meer van ons eigen werk door heen verweven. Het was niet eenvoudig om die mix te maken, maar het is gelukt.”

“In mijn liedjes probeer ik mijn gedachten en gevoelens onder woorden te brengen”, vertelt Josienne Clarke. “Mijn zus was erg goed om versluierd haar gedachten te verwoorden. Dat heb ik ook een poos geprobeerd, maar dat was niks voor mij. Ik zeg het maar zoals het is. Ik heb mezelf ook nooit als liedjesschrijver gezien. Ik vond mezelf toen ik jong was een geweldige zangeres. Ik heb nooit gedacht dat mensen me zouden beschouwen als een songwriter, maar altijd als een zangeres.” Ben Walker vult aan. “Je weet wanneer een liedjes goed is als alles wat je toevoegt teveel lijkt en alles wat je weghaalt het liedje minder maakt. Sommige liedjes ontstaan in je hoofd, anderen moet je spelen en langzaam vormt zich dan een lied. Op dat moment kun je het liedje gaan invullen. Het is een zaak van regeltjes toepassen, maar je creatieve kant niet uit het oog verliezen. Een goed lied zit nu eenmaal vast aan bepaalde voorwaarden. Pas je alleen die toe, dan wordt het ook snel weer saai.”

Het succes van nu is prachtig, maar het duo weet nog goed hoe het was om te proberen een naam te vestigen bij Open Mic avonden. Het begon met een toevallige ontmoeting in 209 toen beide studeerden in Londen. Ze zijn samen begonnen en weten wat het vraagt om die berg naar het succes op te lopen. Altijd hebben ze hun eigen weg gevolgt, maar juist op het moment dat ze alle bagage afwierpen en echt hun eigen weg volgden kwam het succes. De weg leidt op 15 januari via Steendam en is bestraat met hartveroverende liedjes, prachtige verhalen en puurheid.