Loading...
EurosonicInterviews 2019

Josephine Odhil: “Ik vind het tof als muziek een soort interne bioscoopervaring wordt”

Foto: Polgara Productions

AMSTERDAM – In de vroege na-kerstse ochtend is het nog donker en fris als we ons een weg banen door ontwakend Amsterdam. Tijdens het lopen contempleren we over de frase: ‘Psychedelic Dream Pop’ voor dagdromers en avontuurlijke luisteraars. Het is de intrigerende zinsnede waarmee Josephine Odhil zichzelf in de markt zet. Josephine Odhil is de naam waaronder Josephine van Schaik sinds kort haar muziek presenteert, na eerder onder de naam Odile te hebben gewerkt en als zangeres van The Mysterons furore te hebben gemaakt. Het eerste wat we haar dan ook vragen als we haar spreken over haar showcase bij CvA Pop tijdens de Pinguin Radio Showcase op 16 januari in De Drie Gezusters in Groningen in het omlijstende programma van Eurosonic is dan ook wat we van haar kunnen verwachten op de showcase. Het antwoord: “Dat ga ik natuurlijk niet verklappen.” Alle reden dus voor dagdromers en avontuurlijke luisteraars om te komen kijken bij Josephine Odhil en zelf te ervaren hoe dat ‘Psychedelic Dream Pop’ nou eigenlijk klinkt.

De kerstkransjes worden nog even vrolijk bij de koffie gepresenteerd en smaken nog net zo goed als de twee dagen ervoor. Fris, helder en scherp is Josephine van Schaik alweer druk in de weer voor ze aanschuift. “Toen ik kind was stond er altijd muziek op in de auto”, begint de artieste die we nu leren kennen als Josephine Odhil, bij haar begin. “We zongen dan vaak uit volle borst mee, maar ik kon bij het luisteren van muziek ook helemaal wegdromen. Mijn ouders zijn altijd supportive geweest als het op muziek aankwam: ik mocht op gitaarles, zangles en toen ik naar het conservatorium wilde juichten ze me ook toe. Het was een verlangen om artiest te worden wat langzaam groeide naarmate ik steeds meer muziek luisterde. Een doorslaggevend moment is er niet geweest, wel weet ik nog dat ik erg onder de indruk was toen ik voor het eerst naar een concert ging en toen ik voor het eerst de documentaire over Woodstock zag.”

Het resulteerde in een studie aan het conservatorium van Amsterdam op de afdeling pop, de studie die haar ook in Groningen naar voren schuift. “De reden om daar te gaan studeren was om mijn eigen songs, stijl en netwerk verder te ontwikkelen, daarom wilde ik graag naar het Conservatorium van Amsterdam. Daar voelde ik me eigenlijk voor het eerst in mijn leven echt op mijn plek. Naast veel leerzame ervaringen heeft het me ook mijn mooiste vriendschappen gebracht!”

Als zangeres van The Mysterons en als Odile heeft Josephine van Schaik de nodige ervaring opgedaan, voor ze nu als Josephine Odhil de muziek bestormd. “Ik schreef altijd al veel songs buiten The Mysterons. Deze songs waren iets anders qua sfeer waardoor ik ze liever voor mezelf hield. Nu voelt het als een mooi moment om hier vol op in te zetten. Ik heb een hele leuke nieuwe band en het is super fijn om weer met frisse energie aan de slag te gaan!” Toch nog even terug naar haar sound. “Ik luister veel naar experimentele, psychedelische bands als Broadcast, Unloved en White Noise. Wat ik mooi vind aan deze muziek is dat het een beroep doet op je fantasie en dat het je kan verrassen. Ik vind het tof als muziek een soort interne bioscoopervaring wordt: je doet je ogen dicht, spitst je oren en dan begint de film.”

Dan komt het creatieve deel ter sprake. Hoe schrijft ze haar liedjes en waar haalt ze de inspiratie vandaan. Ze kijkt nadenkend even uit het raam, waar de nacht inmiddels heeft plaatsgemaakt voor een heldere edoch frisse ochtend die een mooie dag met zonneschijn lijkt te beloven. “Het gaat elke keer weer anders”, pakt ze de vraag op. “Soms zit je op de fiets en heb je een melodie met een stukje tekst, soms schrijf je eerst een instrumentale song waar je dan later een tekst op maakt. Afhankelijk van de klanken is het meestal snel duidelijk waar de song over moet gaan. Voor mijn teksten haal ik veel inspiratie uit de natuur, boeken, films, dromen en obscure, occulte thema’s. Als ik iets interessant vind wil ik alles, maar dan ook echt alles over dat onderwerp weten en ben ik eindeloos aan het researchen. Veel van wat ik tegen kom op zo’n zoektocht verwerk ik in mijn teksten en mijn muziek.”

Dan vragen we of het debuutalbum van Josephine Odhil al in de steigers staat. “Zeker! Ik wil in het komende jaar al wat materiaal gaan releasen en bijna alle songs voor het eerste album heb ik al geschreven. De opnames voor het album moet ik nog wel inplannen.” Luisteren tot dan moet dus op het podium. Het gesprek gaat verder over optreden en wat de drijfveer is van de zangeres om haar gevoelens te delen met haar publiek. Met een enorme schaterlach geeft ze antwoord: “Dat vraag ik mezelf ook wel eens af…” Ik vind het schijven en uitwerken van songs met andere muzikanten eigenlijk het allermooiste om te doen. Het moment dat het ineens vorm krijgt en het echt iets wordt blijft heel bijzonder. Dat gevoel wil ik delen met het publiek. Je wil toch laten horen wat je hebt gemaakt in de hoop dat andere mensen daar ook weer inspiratie of ideeën van krijgen.” We sluiten af met de zakelijke kant van zo’n showcase festival. Wat zijn daar de verwachtingen en doelstellingen. “Ik heb zeker een lijstje met mensen die ik ga uitnodigen! Graag wil ik met mensen samenwerken die “out of the box” denken, en waarmee ik kan sparren over het concept en strategieën om mijn muziek naar een hoger plan te liften. Naast gewoon publiek, hoop ik dat ik dat soort mensen ontmoet in Groningen. Ze zijn van harte welkom op 16 januari bij mijn showcase tijdens de CvA Pop – Pinguin Radio Showcase in De Drie Gezusters.” Voor dagdromers, avontuurlijke luisteraars en out of the box denkers dus, maar ook voor de liefhebber van mooie muziek.