Loading...
Interviews 2021

Joan Thiele: “Ik wilde zijn zoals Jimmy Page”

Foto: Giovanni Viganò

MILAAN – Het Italiaanse Home-festival had tijdens de Eurosonic dagen in de Martinus Brouwerij enkele jaren geleden in 2017 een speciale showcase georganiseerd met enkele Italiaanse deelnemers aan dat festival. Een prachtige kans om wat geweldige artiesten te zien. Joan Thiele was eigenlijk de artieste waar je vooraf het minste van had gehoord. Geheel ten onrechte, want met een fantastische optreden bekeerde ze haar toeschouwers. Daarna bleef Thiele vanuit Nederland gezien, een beetje uitbeeld, terwijl ze in eigen land flink aan de weg bleef timmeren. Dat bleef ook niet onopgemerkt, want Italië send deze Milaanse artieste uit naar The Great Escape in Brighton, waar Joan Thiele wederom zich aan een groot publiek, dorstig naar nieuwe muziek, kan presenteren op 13 of 14 mei. The Great Escape zet haar duidelijk in de markt met de omschrijving: “Joan Thiele is momenteel een van de meest iconische persoonlijkheden in de Italiaanse muziekindustrie.” In Milaan spreken we, digitaal in de geest van deze pandemische tijden, een opgetogen Joan Thiele.

“Ik heb altijd van muziek gehouden”, vertelt Joan Thiele bij het begin van het gesprek. “Sinds ik een kind was, droomde ik ervan om muzikant te worden.” Thiele groeide op in Colombia, in de plek Cartagena om precies te zijn. Ze heeft een Italiaanse moeder en een Zwitserse vader, die zijn roots wel naar Zuid-Amerika kan herleiden. “Ik ontdekte Led Zeppelin toen ik 14 was en ik zei tegen mezelf: “Oh wauw, ik ga gitaar leren.”” Met een enorme grijns denkt ze terug aan die tijd en met enige melancholie verzucht Thiele: “Ik wilde zijn zoals Jimmy Page, maar helaas is dat nooit gebeurd. Mijn moeder had in de jaren 80 een rockband, maar dat was haar geheim, ik ontdekte jaren later thuis een oude tape. Toen ik een tiener was, kon ik het niet geloven”, laat ze met een samenzweerderig lachje een stilte vallen. “Ik was op 18-jarige leeftijd klaar met school, toen verhuisde ik naar het Verenigd Koninkrijk en een paar jaar later kwam ik terug naar Italië en verhuisde ik naar Milaan, waar ik mijn muziek serieus begon te nemen. Zonnebaden en veel muziek schrijven, ik zei tegen mezelf: “Dat is wat ik wil.” Ik denk dat het heel belangrijk is om naar je eigen geluid te zoeken. Het produceren van muziek heeft me veel geholpen om precies te begrijpen wat ik wil communiceren op het gebied van geluid. Ik ben Italiaans en Colombiaan, dus muzikaal probeer ik mijn culturen te mixen. Ik ben een superfan van oude Italiaanse soundtracks, van mensen zoals Piero Umiliani, Piero Piccioni en andere ongelooflijke componisten. Dit is mijn belangrijkste inspiratie, vermengd met breakbeats en tribal beats, soulmuziek.” Ze verzamelt haar gedachten en komt dan met een liefdesverklaring. “Ik hou van Italië, ik kom uit een kleine stad aan het Gardameer, maar ik woon in Milaan. Milaan is een betrekkelijk kleine stad en ik hou echt van de sfeer en de mensen, ik heb veel vrienden die hier muziek maken. Het is echt inspirerend voor mij om de mogelijkheid te hebben om ideeën en projecten met hen te delen, muzikanten, componisten en ook ontwerpers, alle kunsten zijn gerelateerd! Dit jaar was zo’n gek jaar, ik denk dat we echt onze gedachten en goede energie moeten delen en samen moeten creëren. Ik mis Colombia behoorlijk, mijn vader woont daar, dit land heeft me ook muzikaal enorm beïnvloed. Het is magie.”

Colombia ligt aan de basis van het debuutalbum van Joan Thiele. Ze reisde toen haar vader ziek was naar hem in het plaatsje Armenia en in die periode schreef ze wat uiteindelijk het album ‘Tango’ werd, dat uitstekend is ontvangen en haar onderscheidingen voor beste nieuwe artiest en nog voor het uit kwam een ticket Groningen en Eurosonic opleverde. “Ik begin meestal met een woord of een concept als ik liedjes schrijf en ik schrijf mijn gedachten op, probeer de stroom te volgen en kijk wat er gebeurt. Op andere momenten ga ik uit van een beat of akkoorden, soms worden geluiden ‘woorden’ of ideeën genoemd. Muziek moet oprecht zijn. Ik ben een dromer en ik stop veel van mezelf en mijn dromen in mijn muziek. Ik hou ervan afbeeldingen in muziek om te zetten, en muziek in afbeeldingen. Ik denk dat ze allebei verwant zijn.”

Na ‘Tango’ in 2018 publiceerde ze vorig jaar een EP. “Ik ben daar zo opgetogen over, vorig jaar heb ik mijn eerste EP in het Italiaans uitgebracht: ‘Operazione Oro’. Ik heb echt wat gedaan met mijn inspiratie en liefde voor Italiaanse soundtracks en heb dat gemixt met soulmuziek.” Genre wijs, zou je het kunnen omschrijven als elektro soulpop.  “Ik stelde me het voor als een film, ook de titel doet me denken aan mijn film, zoals ik die me voor ogen zie. ‘Operazione Oro’ betekent: Op zoek naar het goud, op zoek naar jezelf via je persoonlijke reis.” Letter en figuurlijk, zo blijkt. “Ik heb veel geleerd met deze EP. Na deze EP heb ik gewerkt aan een nieuw project. Ik heb mijn aankomende muziek verdeeld in verschillende acts, alsof we allemaal in de bioscoop of theater waren. Alle acts hebben twee nummers, twee kanten van mijzelf. Uiteindelijk komt het da samen op een album”, kijkt ze verheugd vooruit.

Vooruit kijken doen we ook naar The Great Escape. “Ik ben zo opgetogen dat ik deze mogelijkheid krijg! Dankzij deze deelname aan The Great Escape kan ik mijn verhaal aan veel mensen vertellen. Ik ben het! Ik zing dan wel in het Italiaans, maar muziek is een universele taal. Iedereen begrijpt het en ik hoop met veel mensen in contact te komen. Ik wil graag mijn muziek met meer mensen en met verschillende landen te delen. Ik zou graag in het buitenland toeren om mijn visie op muziek te delen.” Dat vergt een goed idee om haar aanbod via het beeldscherm over te brengen. “Het is natuurlijk niet hetzelfde als een optreden met publiek, een liveshow is intenser en unieker, maar ik heb geprobeerd die sfeer vast te houden in deze video, het is een liveshow en een optreden op een heel speciale plek. Ik krijg er zelf echt “zonnige” vibes van en ik wilde deze gekoelde Italiaanse sfeer geven. KOM TOT RUST, geeft ze nadrukkelijk mee. “Ik hoop dat je het leuk vind”, sluit Joan Thiele dan af. Haar show zal via de kanalen van The Great Escape op 13 of 14 mei te zien zijn.