Loading...
Interviews 2014

Janne Schra vindt het fantastisch om met Noordpool Orkest te werken

ASSEN – De premiere van ‘Vasalis’ in De Nieuwe Kolk in Assen was een succes. De samenwerking van zangeres Janne Schra met het Noordpool Orkest om het werk van de dichteres Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans muzikaal leven in te blazen kon rekenen op een staande ovatie. Terecht. Niet alleen werd recht gedaan aan het werk van Vasalis, maar ook muzikaal was het een gevarieerde avond. Zangeres Janne Schra wijkt even af van haar normale repertoire en kan nog een aantal maal het werk van de dichteres vertolken samen met Reinout Douma en zijn Noordpool Orkest.

Vasalis. De dichteres wiens naam zo verbonden is met het Noord-Drentse Roden, schreef haar werk een halve eeuw geleden. Hoe bewerk je dat naar rock, naar folk en naar bigband? Geen gemakkelijke klus om verschillende kunstvormen zo bijeen te brengen en de kwaliteit te handhaven. “De opdracht die we onszelf hebben gegeven is ons puur op het werk van Vasalis te richten”, vertelt Janne Schra. “Dan heb je een kader van waaruit je werkt. Hoe dit ging? We zaten aan de piano, we bladerden door haar bundels heen totdat er een zin was die een melodie in zich herbergde.” Een compliment voor het oor van Schra en Douma die samen van gedichten liedjes maakten en daarna kwam het Noordpool Orkest in beeld om van die melodieën een werk voor een orkest te maken. “Het Noordpool Orkest is een fantastisch orkest! Reinout Douma vroeg mij om de gedichten te bewerken en hij is de muzikaal leider van het Noordpool Orkest. Reinout is ontzettend muzikaal! Het was fenomenaal en het orkest is leuk om mee te werken”, beschrijft Janne Schra haar ervaring.

Wellicht een idee voor de zangeres om verder te duimen in het Vaderlandse dichtwerk en zo meer dichters muzikaal voor het voetlicht te brengen.”Daar denk ik wel eens aan al vind ik het zelf nog altijd leuk om zelf te schrijven.” Het één sluit het ander niet uit tenslotte. De samenwerking met Noordpool Orkest is één van de vele van Schra die graag muzikale partners opzoekt. Vlak voor de optredens met het orkest sloot ze een concert reeks met het Robin Nolan Trio af en in het verleden werkte onder meer samen met de binnenkort weer in Nederland toerende Dayna Kurtz, met Kyteman en met De Staat om een paar samenwerkingsverbanden uit de vele te noemen. “Het samenwerken met anderen spreekt mij erg aan. Je zakt niet in, blijft geprikkeld. Bovendien heb ik een ruime muzieksmaak. Ik denk niet in hokjes wat betreft muziek en kijk graag verder.”

Janne Schra trad voor het eerst voor het voetlicht met Room Eleven.‘Six White Russians and a Pink Pussycat’ was het succes album van de band en de doorbraak voor Schra. Na drie jaar was het tijd voor wat anders en onder haar pseudoniem Schradinova, de naam waarmee Janne Schra haar schilderwerk signeert verscheen een nieuw album ‘India Lima Oscar Victor Echo You.’ In 2012 ontpopte uit Schradinova zich dan uiteindelijk Janne Schra en bracht ze onder eigen naam haar laatste album uit die haar juichende recensies bracht en een groot succes was. In het vat zich ook nog wat. “Ik ben druk met een opvolger. 13 februari komt mijn nieuwe plaat uit”, kondigt Schra aan. Zich te motiveren om dit artiestenwerk te doen hoeft de zangeres niet. Haar drijfveer: “Zingen is zo gaaf.”