Loading...
Interviews 2019Popronde

Jade PraiZe: “Mijn teksten zijn voor mij heel belangrijk”

ASSEN – Jade PraiZe, Singer SongWriter. Zo presenteert de Nederlands/Britse Jade PraiZe zich aan de mensen die met aandacht de Popronde volgen. Aan optredens heeft ze geen gebrek, want ze is een veel geboekte act dit najaar. In het Noorden heeft echter alleen Assen toegehapt en das is jammer, want Jade PraiZe maakt prachtige liedjes die ze gedreven brengt. Op 17 oktober in Manolitos is de kans om bij de Popronde haar te gaan zien. Jade PraiZe is echter zeker geen onbekende. In The Voice of Holland gooide ze hoge ogen in een onstuimige deelname en bij De Grote Prijs van Nederland schopte ze het tot winnares van de Publieks Prijs eerder dit jaar. Een dame met duidelijk veel talent die het liefst haar liedjes voor zich laat spreken.

We beginnen bij haar veelbewogen en bij tijden veelbesproken deelname aan ‘The Voice van Holland’. Het is moment waarop Nederland Jade PraiZe leerde kennen als het meisje met mooie stem en zonnebril. Bij haar auditie draaiden Anouk, Lil Kleine en Waylon de stoel en koos ze uiteindelijk voor Waylon als coach. Uiteindelijk haalde ze met de nodige ups en downs de Knock-out Fase waarin ze werd uitgeschakeld. “The Voice was voor mij een leerproces. Hoe werkt het op televisie, maar eigenlijk ben ik niet zo weg van covers zingen. Het was meer dus voor mijn ervaring. Waylon is een aparte ervaring geveest. Het programma was fantastische om aan mee te doen”, kijkt ze nog even terug. Dan schakelen we door naar die andere ervaring uit het verleden. De Grote Prijs van Nederland die met succes werd afgesloten door de Publieksprijs te winnen. “De Grote Prijs Van Nederland was geweldig. Tijden de rondes heb ik een band speciaal gevormd voor de Finale, dus weer en ervaring rijker! Daarnaast heb ik door het winner van de publieksprijs in het Vondelpark Openluchttheater opgetreden en niet te vergeten tijdens de Finale en die was in Paradiso.”

Het verleden, we duiken er nog iets dieper in. Haar jeugd. “Shitttt, echte vragen,” lacht de zangeres, om dan serieus er op in te gaan. “Vanaf kind af aan ben ik met teksten en gedichten schrijven bezig, waarna toen ik een jaar of 18 was met liedjes schrijven ben begonnen. Ik heb altijd een passie voor zingen en componeren gehad en daarom besloot ik hier in door te gaan.” Hiermee heeft Jade PraiZe langzaam haar eigen sound weten te ontwikkelen. “Deze is gaandeweg met de jaren ontstaan. Wat betreft mijn sound heb ik een voorkeur gekregen voor akoestische alternatieve pop.” Andermans werk zingen heeft dus niet haar voorkeur. Ze schrijft het liefst zelf. “Mijn inspiratie krijg ik door alles wat ik meemaak en de verhalen die ik om me heen hoor.”

Nieuw is dat de tot nu toe voornamelijk in het Engels zingende zangeres nu ook in het Nederlands muziek uitbrengt. Ze pakt haar telefoon, zoekt even op haar soundcloud en laat het liedje ‘Ik Weet Het Niet’, horen. Een liedje gezongen met bewogen stem, dat prachtig zich ergens tussen smartlap en pop laat plaatsen en toch een heel ander karakter heeft als ‘Round (2)’, ‘Treehouse’ of ‘Walk of Shame’ of andere liedjes van haar in het Engels. Een boeiende uitbreiding van haar repertoire. “Aangezien ik inderdaad half Nederlands, half Engels ben vind ik het belangrijk om in beide talen te schrijven. De reden daarvan is ook dat ik wil bijdragen aan de Nederlandse tijdloos muziek. Het is mijn bedoeling dat ik in beide talen blijf schrijven.”

De volgende stap is natuurlijk haar muziek verder uitbrengen. We informeren of er al een EP of plaat gaat uitkomen. Jade PraiZe kan er nog niet veel over zeggen. Ze lacht geheimzinnig. “Ik ben te beluisteren op Spotify en dergelijke met onder andere het nummer ‘RUNAROUND (akoestische versie)’.” We dringen nog even wat verder aan. Dat onthuld ze: “Momenteel zijn diverse partijen in de muziek industrie geïnteresseerd.” Een proces dat in beweging is gezet en dat vast vervolg gaat krijgen.

We sluiten het gesprek af met de Popronde. Ze kijkt uit naar het optreden in assen en vertelt enthousiast: “Ik wilde graag door het hele land optreden om veel podium ervaring te krijgen. Zakelijk gezien hoop ik dat een bookingsbureau mij als artiest in zijn stal wil opnemen”, gaat ze eerst in op het zakelijke deel, om daarna de cirkel rond te maken. “Ik wil graag dat mijn liedjes mensen raken omdat mijn teksten voor mij heel belangrijk zijn!” Laat je raken dus door Jade PraiZe als ze op 17 oktober op het podium staat in Manolitos in Assen voor de Popronde.