Loading...
EurosonicInterviews 2020

Isolated Youth: “We proberen eerlijk en direct te zijn”

NORRTÄLJE – In normale omstandigheden zouden we zijn komen aanvliegen op Stockholm en dan de E18 hebben genomen naar het noordoosten. Eindbestemming Norrtälje in Zweden voor een gesprek met Eurosonic deelnemers Isolated Youth. De havenstad benaderen we echter vanwege de pandemische situatie digitaal, net zoals heel Eurosonic digitaal is in 2021. “Hoewel herinnerend aan wat post-punk ooit was, is hun sound ook onderscheidend en origineel. Ze combineren heldere gitaarlijnen, spookachtige drums en sterk stuwende bassen met fragiele vocalen. De Zweden brachten hun tweede EP Iris uit in maart 2020”, omschrijft het showcasefestival deze band bestaande uit de broers William Mårdberg en Axel Mårdberg samen met Egon Westberg Larsson en Andreas Geidemark. Dat had bijna ook nog heel anders kunnen lopen. Als talentvolle voetballer snuffelde William Mårdberg aan een profloopbaan, ook heeft hij al een aantal exposities gehad als kunstenaar, maar uiteindelijk werd het toch de muziek.

Vier gezichten in beeld en dus is het zaak om werkafspraken te maken. Egon Westberg Larsson neemt het voortouw. “We beantwoorden omstebeurten een vraag. Zou dat werken?” Zelf nemt hij de eerste vraag voor zijn rekening en vertelt over zijn eerste muzikale schreden. “Ik heb muziek altijd leuk gevonden en ben er mijn hele leven toe aangetrokken. We hadden thuis een oud pomporgel toen ik jong was, dus dat was een van de eerste instrumenten die ik bespeelde. Dus ja, ik denk dat de omgeving thuis altijd muziek ondersteunde. Daarna speelde ik een paar verschillende instrumenten voordat ik besloot me voornamelijk op bas te concentreren. Het belangrijkste om mijn liefde voor muziek te stimuleren was waarschijnlijk wel dat er de goede mensen in de buurt waren die ook erg van muziek hielden en samen met anderen spelen was essentieel.” Andreas Geidemark vult dit dan aan. “Als ik voor mezelf spreek, ben ik al van jongs af aan geïnteresseerd in muziek. Pas toen ik bij de band kwam, realiseerde ik me pas echt volledig hoe graag ik muzikant wilde worden. Mijn belangrijkste argument om er ook echt en serieus mee door te gaan was omdat het leuk en zinvol aanvoelde en ik moet zeggen nog steeds voelt.”

De band ontstond toen de gebroeders Mårdberg samen begonnen met het maken van muziek. Nog steeds is het duo verantwoordelijk voor het schrijven van de liedjes en teksten. William Mårdberg gaat hierop in. “Het songwriting-proces verschilt per keer, soms zijn het songteksten die ik heb geschreven die de katalysator kunnen zijn, soms is het een soort melodie. Meestal zetten ik en Axel iets in elkaar en dan brengen we het naar de oefenruimte waar het nummer zijn vorm aanneemt. Van daaruit luisteren we en proberen we de juiste stemming en uitdrukking van het ‘kernidee’ te vinden” Broers kunnen elkaar natuurlijk van haver tot gort en hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen, maar, en die voorbeelden zijn ook zeker te vinden in de muziek historie, het kan ook enorm knallen tussen beide. “William en ik zijn het beide altijd wel met elkaar eens, dat gaat niet voor ons op” lacht Alex Mårdberg. “Ik denk dat ons geluid heel natuurlijk is geëvolueerd door experimenten en door een soort vage visie te volgen. We weten wanneer we van een sound houden, maar de reden waarom is moeilijk vast te stellen.” Zijn broer gaat verder: “Wat belangrijk is om over ons te weten is dat er veel dingen van belang kunnen zijn voor onze muziek, zoals de omgeving waar we vandaan komen, wat voor soort mensen we zijn, enzovoort. Ik veronderstel dat we met het verstrijken van de tijd een duidelijker beeld zullen schetsen met onze muziek, maar voor nu is een ding dat misschien goed is om te onthouden, dat we proberen eerlijk en direct te zijn.” Dat is vastgelegd op de EP ‘Iris’ die in 2020 verscheen. De tweede EP van de band. “We probeerden gewoon vast te leggen waar we op dat moment waren en dichter bij het soort muziek te komen dat we zouden willen maken. Op deze EP zou ik zeggen dat we meer experimenteel waren dan de eerste”, kijkt Alex Mårdberg kort terug.

We sluiten af met een vooruitblik op Eurosonic. “We hebben dit optreden benaderd zoals al het andere dat we doen, met een duidelijke artistieke visie”, gaat William Mårdberg. “We willen nu graag op tournee gaan na een triest jaar vanwege de pandemie, dus we hopen hierdoor nieuwe kennissen te maken in nieuwe steden. We hebben niemand specifiek op het oog die we willen bereiken, dus kijk op ons ‘digitale podium’ … iedereen is welkom om Isolated Youth te bezoeken voor dit korte gefilmde concert” Andreas Geidemark vult aan: “Ik denk dat ik namens ons allemaal spreek als ik zeg dat we het belangrijk vinden om onze muziek live te spelen en contact te maken met het publiek. Het is echt de moeite waard en je leert er veel van.” Egon Westberg Larsson sluit dan af met een uitleg over de inzending en showcase van Isolated Youth, welke op 15 januari zal te zien zijn via Eurosonic. “We gaan voor een aanpak die zo direct mogelijk zal zijn. We willen iets dat een geconcentreerde versie is van wat onze muziek vertegenwoordigt. We zullen ons dus concentreren op goed geluid en beeld en de muziek voor zichzelf te laten spreken. We streven er naar een echt live gevoel te krijgen. Iets dat tot de kijkers zal spreken via de schermen en monitoren.”