Loading...
EurosonicRecensies 2024

I Love You Honey Bunny kan optreden nummer drie al aankondigen

GRONINGEN – Binnenkort, in februari, komt het Tsjechische I Love You Honey Bunny voor alweer een derde optreden naar Groningen. De band uit Praag zal dan The Vices helpen met een feestje in De Oosterpoort. De eerste twee optredens van de formatie uit Praag waren ook in 2024, want ze presenteerden zich met succes op Eurosonic / Noorderslag en stonden in Plato boven aan de trap voor een show tijdens Platosonic. Een groter Europees publiek is het doel, alsmede aandacht voor hun nieuwe album. Dat presenteren had nog wat voeten in de aarde, want er waren wat misverstanden gerezen over wat mogelijk was en niet. Een compromis werd gesloten en even later konden de Tsjechen dan toch hun klanken laten horen in de platenzaak. Voor de scherp oplettende filmliefhebber, ja het is echt die ‘Im Westen Nichts Neues’ acteur die zijn rol als butler zo overtuigend en met swung neerzette welke daar in Plato staat te zingen. soms zijn de Oscar’s heel dichtbij.

I Love You Honey Bunny brengt al een decennium muziek uit. De formatie rondom zanger Sebastian Jacques zette in die tijd twee albums in de markt. Het debuteerde een aantal jaar geleden met ‘Cosmic Background Radiation’ en heel recent in 2023 was het de opvolger ‘We Just Had a Wonderful Time’ welke de aandacht vroeg. Belangrijk ook zijn de videoclips waarvan Sebastian Jacques de regisseur is om deze platen mee cachet te geven. Het is een lange weg, maar inmiddels ontdekt heel Europa deze Tsjechische band en dat is niet zo heel verwonderlijk, want ondanks dat nog iets indringender mag, is het prima muziek en fijne Indie-Pop en Rock, met elektro invloeden welke het gezelschap brengt.

Als het gesteggel achter de rug is wordt begonnen met ‘Last Chanche’, ook het openingsnummer van ‘We Just Had a Wonderful Time’. Direct erg mooi met een fijne nadrukkelijkheid staat dit nummer als een huis en wordt het met de nodige energie gebracht. Regelmatig neemt de frontman de tijd om met een paar snedige zinnen een nummer neer te zetten. Dat is een kwaliteit. Het tweede nummer gaat over zijn vader en dat was een; “really cool guy”. Ook in deze song zijn het de drums die mooi het tempo bepalen voor de fraaie verhalende zang. Erg catchy, erg mooi ook, mede ook door hert koortje dat de band vormt om de leadzang te ondersteunen. Wat zwaarder en rustiger is ‘Living’ dat steeds meer vaart krijgt en tegen het einde de karakterisering heftig mee krijgt. Het mooiste nummer deze set is ‘Madness’. Rustig, maar bijzonder intens bevalt dit nummer over complotdenkers zeer. Regelmatig heeft de band sociaal bewogen onderwerpen als inspiratie gevonden voor hun liedjes. Ze maken regelmatig een statement. Bijna even indrukwekkend als ‘Madness’ is ‘Lose Control’. Qua statement misschien nog wel beter, maar muzikaal is het eerste liedje ‘Madness’ net even lekkerder. De oorlog in Oekraïne is voor de Tsjechen nog dichterbij dan voor ons en met hun geschiedenis weten ze precies wat onderdrukking en repressie te betekenen heeft. Met sirenes alsof het het luchtalarm boven Kiev is en een hardgrondig “Fuck Putin” wordt het urgent en prangend. Het nummer is haast een disco ritme en een pleidooi om toch maar nu en dan de controle te mogen verliezen, gelardeerd met heldere synths. Een hele fijne afsluiting en een band die, zo helemaal aan het begin van de Platosonic dag, direct indruk maakt.