Loading...
Interviews 2016

Henja Dijksterhuis: ‘Muziek is een anker in mijn leven”

GRONINGEN – Bij het grote witte Kemkersberg gebouw in Groningen vlak bij het Sterrebos en aan de rondweg is een prachtige stadstuin aangelegd waarin de ambtenaren van DUO en de Belastingdienst een frisse neus kunnen halen of een kop koffie of hapje bij het etablissement ter plaatse. In het zonnetje, gewapend met zonnebril en watertje, zit één van Groningens meest interessante songwriters. Henja Dijksterhuis is actief in liefst drie bandjes. Flowerbox is even wat minder in beeld, maar met The Sweeter Sins staat ze dit jaar onder andere op het Art Carnivale festival en op 26 april de avond voor Koningsdag op het sterk gevulde De Knarie Open Air in Groningen en staat tevens het internationale debuut voor de deur met een optreden in Duitsland. De derde loot aan de Dijksterhuis tak is Drive-by Wedding. Na een jaar stilte is deze band ook weer volop actief. Het eerst komende optreden staat voor 23 april in Dorpshuis Garmerwolde op het programma. Volop reden om Dijksterhuis die letterlijk in het zonnetje wordt gezet ook eens aan de tand te voelen.

“Ik ben eigenlijk pas op mijn vijftiende echt met muziek begonnen”, vertelt Henja Dijksterhuis. “Op mijn vijfde pikte ik al heel snel op een traporgel een liedje op dat ik kon spelen, maar mijn ouders waren niet muzikaal en dus ben ik daar veel later mee begonnen. Ik kreeg een gitaar en heb het mezelf geleerd. Een jongen in mijn klas hielp me er bij. Al snel lerde ik van hem ‘House of the Rising Sun’. Ik heb eigenlijk pas les genomen toen ik oppas was bij Heddy van der Laan. In ruil voor het oppassen kreeg ik gitaarles. Ik ben linkshandig, maar ik had een gitaar voor iemand die rechts was. Ik heb me dat aangeleerd en zou nu ook niet meer weten hoe ik linkshandig gitaar moet spelen.”

Van les en spelen voor jezelf kwam uiteindelijk toch het moment dat Henja Dijksterhuis het podium betrad. Haar eerste bandje was de meiden band Tom Boys. Op internet zweven nog wel wat filmpjes van deze roemruchte meiden met hun stevige punksound. De Tom Boys komen ten einde, waarna Henja Dijksterhuis opduikt in eveneens meidenformatie Sexy Dex waarvan onder andere de EP ‘Don’t Go For Second Best Baby’ verschijnt. Met Carina Pops vormt de zangeres als ook deze band ter ziele gaat Flowerbox. Momenteel speelt Dijksterhuis dus in drie formaties. ‘Dat zit wel in me. Kijken hoever ik kan komen met iets. Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met het schrijven van liedjes en dan wil ik die ook voor het publiek brengen. Die ambitie zit in mij. Ik ga daar dan een stap verder dan de meeste mensen. Ik stap daar onbevangen in en kijk waar het me brengt. Ik schrijf nog niet zo heel lang mijn eigen nummers. Een paar jaar terug had ik ineens wat meer vrije tijd en toen ben ik begonnen of ik zelf ook nummers kon schrijven. Dan moet je het ook echt doen. Er echt voor gaan. Ik heb de trein aangezet en af en toe springt er iemand op of af. Ik ben heel blij met de mensen die ik nu muzikaal om me heen heb. Het zijn allemaal goede muzikanten, maar ook mensen waar ik persoonlijk goed mee kan opschieten.”

De nummers die Henja Dijksterhuis schrijft voor The Sweeter Sins of Drive-By Wedding zijn altijd persoonlijk of bijna persoonlijk. “Het gaat altijd over iets dat me persoonlijk raakt. Dat kan iets zijn wat ik zelf meemaak of voel of het verhaal van een vriend of kennis dat mij beroerd. Ik schrijf thuis achter de laptop met de gitaar op schoot. Het moet stil zijn en liefst niemand in de buurt. Je hoort wel eens dat mensen liedjes in de trein schrijven, maar dat kan ik niet. Ik doe dan meestal een spelletje op de computer. Het lawaai is er dan van binnen. Ik moet niet teveel er over nadenken, maar juist het laten komen. Een beetje oefenen en soms komt er dan een liedje uit. Het is eigenlijk heel klein waar ik over schrijf. Mijn leven! Misschien wordt het ooit nog groter? Voor Drive-By Wedding schrijf ik alle liedjes en voor The Sweeters Sins nu zo’n 80 procent en Arnold de rest, maar ik verwacht dat dit uiteindelijk zo rond de 50 procent ieder gaat uitkomen. ”

Henja Dijksterhuis zit tegenwoordig vooral in de country hoek. Een beetje toeval. Ik ben begonnen in de punk en met Flowerbox werden we beïnvloed door bleugrass. Zo kwam ik aanraking met het vroege werk van The Carter Family. Dat vond ik zo mooi. Maar ik hou ook van Fado en Hip Hop, van heel veel muziek. Bij Drive-By Wedding heeft ieder nummer toch zijn eigen muzikale inslag. Met zijn vieren vullen we de nummers verder in en soms gaat dat de country kant op, andere keer meer de rock kant. Bij een band is de muzikale kant ook erg belangrijk. The Sweeter Sins is meer country/Americana. Daar is de zang erg belangrijk. Op het moment dat Arnold en ik voor het eerst samen zongen wist ik dat het paste. In beide gevallen is de gitarist erg belangrijk voor de uiteindelijke sound.”

Groningen is niet echt een country stad, concludeert Henja Dijksterhuis. “Toch komt hier toch best veel. Vera en De Oosterpoort programeren het nog geregeld. Ik heb best veel goede acts hier gezien. Als duo kom je hier ook nog wel aan je trekken. Je bent eenvoudiger te plaatsen en niet zo duur. Als band is het moeilijker. Je moet echt wel wat extra’s hebben tegenwoordig. Je ziet dat bepaalde mensen als Joost Dijkema of Hans Hannemann dat toch hebben. Daarnaast komen er buitenlandse artiesten van zo’n hoog niveau langs. Ik vind het wel een uitdaging om ook dat niveau te bereiken dat wij ook tot die acts gaan horen die sneller een plek hebben. Ik kijk nu toch ook wel naar voorprogramma plaatsen. Dat is toch een mooie gelegenheid om je in de kijker te spelen. Ik word altijd heel blij als we lekker in de oefenruimte bezig zijn en een nummer hoor je beter worden en meer bijelkaar komen, maar optreden en het delen met het publiek moet ook. Als je daarna van het podium afstapt en iemand geeft je spontaan een zoen, omdat hij zo geraakt is door een nummer. Dat is geweldig.”

Voor zowel Drive-By Wedding als The Sweeter Sins kan Henja Dijksterhuis opname plannen aankondigen. “Met Drive-By Wedding zijn we net klaar. We hebben een single opgenomen die in september waarschijnlijk gaat uitkomen. Er zullen vier nummers opstaan. Twee country nummers en twee wat meer rock nummers. Met The Sweeter Sins gaan we deze week nog opnemen. Eens kijken wat we dan uit onze liedjes kunnen halen. Die opnames zijn in eerste instantie vooral bedoeld om aan belangstellenden te laten horen wat ze in huis halen. Veel bands zijn daar niet mee bezig, maar ik vind het belangrijk dat we ook mooi promotiemateriaal hebben wat een goed beeld geeft.”

“Er komt nog veel meer”, lacht Henja Dijksterhuis bij de afronding van het gesprek. Prompt is de zon even weg. De zonnebril komt af en even is er die intense blik die de zangeres ook vaak op het podium heeft. “Onze muziek raakt mensen. Dat doet wat met mij. We willen mensen een mooi optreden bieden. Muziek is gewoon belangrijk voor me Ik ben blij dat ik het heb. Het is een anker in mijn leven. Het maakt er een heel groot onderdeel van uit.”