Loading...
Interviews 2017

HEBE speelt in Emmen uniek concert tijdens Popronde

Foto: Miriam Guttmann

EMMEN – Het concert in Emmen is speciaal voor HEBE. Het is het enige in de Popronde reeks waar ze alleen staat. Normaal staat Hebe Vrijhof met Lito Mabjaia en Rogier van Roosmalen op de bühne, maar in Emmen in De Kunstbeweging speelt op 2 november HEBE solo een intieme en meer akoestische set. Een prachtige gelegenheid om ook op deze manier kennis te maken me deze artieste met normaal haar Cinematic Electropop uit Amsterdam. Hebe Vrijhof vertelt over de Popronde, het nieuwe album en haar Brise plannen.

Het is een welhaast een zomerse oktober zaerdag ls Hebe Vrijhof op haar praatstoel gaat zitten. De singersongwriter van HEBE en daarnaast actief in New Amsterdam Voices, kijkt uit naar de Popronde. “Het maken van speelminuten en ontwikkelen van podium ervaring en artiest zijn op de kleinste, gekste podia vind ik een hele mooie ervaring”, vertelt Hebe Vrijhof. “Je komt van alles tegen: zoveel verschillend publiek, verschillende versterking qua geluid en soorten zaaltjes. Dat is een hele goeie manier om te groeien. Ja het is te gek, ik ben op hele toffe podia geboekt en de mensen zijn allemaal ontzettend lief en meedenkend. Het is leuk om nieuwe muzikanten te leren kennen of bekenden tegen te komen die op dezelfde locaties geboekt zijn, iedereen is ontspannen en heeft er zin in. De sfeer is daardoor gewoon hartstikke leuk. Ik speel onder andere nog in een bioscoop, een theehuis, gallery en hostel, ik ben blij dat de boekers begrijpen dat je mij niet in elk cafe neer kan zetten. Dan zoomt de artieste in op haar show in Emmen. “De Popronde show in Emmen wordt de enige show die ik alleen met de piano en gitaar ga doen. Alle shows heb ik met band gespeeld, de ene show wat meer acoustisch en de andere wat meer elektronisch, hangt er maar net vanaf wat de locatie een beetje kan hebben. Verwacht een intiem concert van mijn uitgebrachte liedjes, maar ook nieuwe nummers”, klinkt het zeer uitnodigend.

Een muzikale loopbaan begint natuurlijk niet bij de Popronde. Vrijhof vertelt over haar muzikale leven voor Hebe HEBE werd. “Ik kom uit een gezin waar iedereen iets doet in de kunsten. Mijn vader is documentaire maker/regisseur, mijn moeder werkt als decorontwerpster en is docent op de Rietveld academie en mijn broer ontwerpt lichtshows en stages voor zijn eigen productie/festival bedrijf Chasing The Hihat. Het maken van een ‘product’ zit er dus wel in. Ik hield van jongs af aan al van teksten verzinnen en melodietjes, ik leerde mezelf piano spelen en kon steeds meer doen met een nummer. Ik heb nooit geambieerd puur artiest te zijn, meer een kunstenaar en zangeres in één. Ik schrijf mijn eigen muziek, ik bedenk het artwork en de video’s, ik denk na over de liveshow en wat ik wil zeggen met mijn muziek. Dat allemaal is iets waar ik van jongs af aan een essentie in kwijt kon en daar heb ik daarna nooit meer over getwijfeld, zo moest het gewoon zijn.” Terwijl het zonnetje nog even extra zijn best doet en Amsterdam oplicht duikt Hebe Vrijhof dieper in de materie van het schrijven van liedjes en waar ze haar inspiratie vandaan haalt. “Een nummer start voor mij vaak met een zin of met een beeld dat ik mooi vind, maar er kan ook zomaar een klein stukje melodie in mijn hoofd zitten. Vanuit daar kan het twee kanten op gaan: of ik schrijf het nummer in een keer af en werk door in een bepaalde trance of ik schrijf een stukje van het nummer en het blijft een tijd liggen tot ik er weer verder mee ga. In alles om ons heen zit wel op een bepaalde manier inspiratie, het hangt er vanaf hoe open ik er voor sta. Mijn EP ‘The Beginning’ ging veel over volwassen worden, balans vinden in leven. Veel eigen ervaringen leidde tot de nummers van die plaat. Voor mijn debuut album zijn veel ontwikkelingen in de wereld inspiratie geweest, maar ook observaties van de mens, dieper liggende intenties, de maatschappij en omgangsvormen. Zo is ‘Tell Me’ een vlucht van de realiteit, omgaan met verlies en ‘Take Him Down’ een schreeuw om te zijn wie ik wil zijn. De beoordeling, stereotypering en ingehoudenheid van ons mens zijn.

HEBE wordt geroemd om zijn filmische sound. Liedjes roepen beelden op, vertellen hun eigen verhaal. “Nummers die direct een bepaalde sfeer of emotie oproepen vind ik altijd heel sterk. Ik wil mijn ogen sluiten en voor me zien waar ik me begeef tijdens het nummer. In mijn teksten gebruik ik veel omschrijvende woorden, metaforen, weinig recht voor z’n raap. De lagen die in mijn producties zitten accentueren die wereld die ik probeer te creëren. Het laten ontstaan van een soort magische sfeer, is de belangrijkste zoektocht voor mij bij elk nummer.”

‘The Beginning’ haar debuut EP is alweer even op de markt en HEBE is dan blij binnenkort het album ‘Tell Me’ te kunnen uitbrengen. “’The Beginning’ is een eerste introductie van HEBE en alweer twee jaar oud zelfs. Ik was net afgestudeerd van het conservatorium jazz-afdeling en die invloeden zitten er nog in. Dit debuut album ‘Tell Me’ vind ik volwassener.,Ik heb grote stappen gezet en heb mijn richting en koers nog duidelijker bepaald. Er is meer ruimte voor productionele lagen, minder het geluid van een band en veel, heel veel toetsen.”

‘Tell Me’ is niet het enige wat te gebeuren staat. Als HEBE het Laatste Popronde Podium in Hilversum afstap gaat het welhaast linea recta door naar Londen waar haar Britse toer start. HEBE denkt voorbij onze landsgrenzen. “Mijn tweede UK tour is in november inderdaad, dat is wel heel gaaf. In Engeland krijg ik mooie reacties, ze begrijpen mijn muziek en idee als kunstenaar goed voor mijn gevoel. Ik schrijf op dit moment verder, krijg mooie recensies over mijn singles die tot nu toe uitgekomen zijn en speel toffe shows in Nederland, Duitsland en Engeland. Ik richt me met name op Duitsland en Engeland. Ik vind het altijd leuk om daar te spelen en ik bouw langzaam een fanbase daar. In de komende jaren daar in die landen een eigen clubtour te kunnen doen en dan een aantal festivals in Nederland spelen, zou wel een heel mooi zijn.” De weg naar Londen en Berlijn loopt echter via Emmen en het concert in De Kunstbeweging op 2 november beloofd heel speciaal te worden.