Loading...
Interviews 2022

Hana Lili: “Ik vind het moeilijk om muziek te schrijven over iets waar ik niets mee te maken heb”

LEEUWARDEN – Haar wortels zijn diep verankerd in de aarde van Wales. Hana Lili is tot diep in haar poriën verbonden met Wales en haar eerste muzikale stappen waren dan ook op een Folk festival. Haar eerste optreden in het buitenland is aanstaande. ‘Welcome to the Village’ zal haar volgende week verwelkomen in het mooiste kleine dorp van Nederland, dat weliswaar midden in de stad Leeuwarden is gelegen. Het festival omschrijft haar als: “Heerlijke indiepop, vanuit de slaapkamer naar je hart.” Dat wordt dan verder verduidelijkt met: “Ze komt uit Wales, is nog maar 21, produceerde een hele EP vanuit haar slaapkamer en maakt ontzettend fijnbesnaarde popsongs: Hana Lili is de naam. Net als veel van haar leeftijdsgenoten, bood de quarantaine voor Hana de ideale omgeving om haar liedjes te schrijven. Ze leerde zichzelf produceren en kwam met een schitterende EP uit de lockdown: Flowers Die In The Summer. Vier lieve songs, gebouwd op Hana’s unieke gevoel voor melodie, hoekige gitaarakkoorden, kwetsbare teksten en een vleugje nostalgie. Dit is er een om in de gaten te houden, maar eerst mee dromen op WTTV22.” Het is niet in Wales dat we haar treffen, maar ze woont en werkt tegenwoordig in Londen. We plukken haar uit de woonkamer.

Zenuwachtig gespannen, maar ook blij en vooruitkijkend schuift Hana Lili aan. “De band en ik zullen vanuit Wales reizen om op te treden op Welcome to the Village, de set bevat een aantal niet-uitgebrachte nummers die een beetje vrolijker zijn dan de muziek online, en een beetje meer energie hebben”, omschrijft ze nog serieus, maar dan krijgen de kriebels toch even te pakken. “Ik kan niet wachten om op te treden op het festival”, giechelt ze, “dit wordt mijn eerste optreden buiten het Verenigd Koninkrijk en ik heb de hele week geoefend. Ik ben eigenlijk met mijn gitaar en microfoonstandaard in mijn woonkamer aan het oefenen alsof ik daar ben” , lacht ze haar zenuwen even weg.

Even in het gesprek weg uit Leeuwarden, keren we onze blik de hele andere kant op naar Wales. “Toen ik opgroeide in Wales, deed ik mee aan de Eisteddfod, een traditioneel Welsh festival. Ik denk dat dat mijn plezier in muziek op een podium heeft aangewakkerd. Ik denk dat het doen van de Eisteddfod me heeft geleerd niet bang te zijn op het podium. Het leerde me ook dat ik meer wilde doen dan liedjes spelen, ik wilde ze ook maken. In mijn vroege tienerjaren begon ik te experimenteren met het schrijven van liedjes en produceren en toen klikte mijn liefde voor muziek echt. Het hebben van een gevoel van eigenaarschap en creatieve vrijheid was”, en dan benadrukt ze, “en is nog steeds een verfrissende uitlaatklep voor mij.”

De praatstoel is gevonden en Hana Lili vervolgt: “Ik was twaalf toen, ik herinner me dat nog levendig, ik liedjes met de gitaar zong en mijn ouders vertelde dat ik muzikant wilde worden en van school af!” Een grote lacht krult over haar gezicht bij de herinnering die haar nog zichtbaar vertederd. “Ik heb het geluk dat mijn ouders me altijd hebben gesteund en me hebben aangemoedigd om creatief te zijn en me hebben bijgebracht dat het belangrijk is dat ik iets doe waar ik van hou, maar ook het besef dat hard werken daarbij hoort!”

De inleiding gaf al aan dat corona en de lockdown een belangrijke periode was voor Hana Lili om in alle rust haar kaarten te ordenen. “Lockdown gaf me de kans om even stil te staan, te ademen en na te denken en mezelf als kunstenaar te vinden. Het niet kunnen samenwerken en en slecht kunnen werken met andere mensen gaf me geen andere keuze dan mijn eigen liedjes weer te gaan produceren. Op dat moment voelde het maken van muziek een stuk makkelijker, en dat ik me niet hoefde te conformeren aan een bepaald genre of stijl omdat ik dacht dat het moest. Ik denk dat dat is wanneer je weet dat je authentiek bent naar jezelf toe, wanneer dingen niet geforceerd aanvoelen, maar natuurlijk en plezierig.” Een mooi bruggetje naar het schrijven van haar liedjes. “Het leven is voor mij een enorme inspiratiebron. Schrijven over situaties, ontberingen en moeilijkheden binnen relaties of vriendschappen is altijd mijn eerste vonk van inspiratie. Ik vind het moeilijk om muziek te schrijven over iets waar ik niets mee te maken heb. Ik ben altijd geïnspireerd in het moment en schrijf er lyrische ideeën omheen. Mijn schrijfproces bestaat meestal uit mezelf en mijn aantekeningen op mijn telefoon, ik schrijf ideeën bijna op als een dagboek en verfijn het dan als het gaat om het songwriting proces. Het hebben van de eerste inspiratie van de songtekst en de inhoud van het nummer helpt de algehele klank van het nummer te bepalen. Wat mensen moeten weten is dat de muziek die ik schrijf ergens van een heel kwetsbare plek komt. Ik vind het moeilijk om in het echte leven zo kwetsbaar te zijn, maar muziek stelt me in staat om me open te stellen op manieren die ik nooit zou doen in een gesprek. Het is eerlijk en wordt beïnvloed door bands als Fleetwood Mac, The Cranberries, No Doubt en Stevie Nicks.”

Je bent Welsh, hoe beïnvloedt dat je muziek? Zouden je liedjes hetzelfde als je geboren was in Londen, Leeuwarden of …. vragen we aan Hana Lili. Ze knikt even en denkt een moment. “Omdat ik uit Wales kom en opgroeide door Welsh te spreken, ben ik erg trots op mijn erfgoed. Er is zo’n schat aan creativiteit en Welshe muziek in Wales dat het op dit moment erg opwindend is.” En Londen dan? “De muziek scene is super gaaf in Londen, vooral als je ook muziek maakt. Hoewel ik door zelf te schrijven me erg kwetsbaar kan opstellen tegenover mezelf, kan ook het werken en samenwerken met verschillende producers en songwriters een nieuwe vonk van creativiteit doen ontbranden. Als ik een vertrouwd iemand heb om ideeën mee heen en weer te kaatsen, kan ik liedjes en het geluid van ‘Hana Lili’ verder ontwikkelen en nieuwe ideeën verkennen die ik misschien zelf nooit zou hebben bedacht.”

“Weet je”, klinkt het bedachtzaam bij het afscheid. “Als ik op het podium sta, voel ik me het meest kalm. Ik heb het gevoel dat mijn brein tegenovergestelde werkt, waardoor op het podium staan ​​me een gevoel van sereniteit en geluk geeft waar ik van hou. Ik denk dat ook in het tijdperk van sociale media en het online uitbrengen van muziek, het uitvoeren van een levensechte en oprechte verbinding tussen een publiek en een artiest mogelijk is. Een verbinding die je niet helemaal kunt repliceren via een telefoon. Het maakt het allemaal echt, en maakt het allemaal de moeite waard.”

Hana Lili staat geprogrammeerd op de zaterdag van Welcome to the Village voor haar eerste show op het Europese vasteland en Leeuwarden heeft die primeur.