Loading...
EurosonicInterviews 2021Interviews 2022

Groei en liefde motiveren DANYTHA

ASSEN – Als je een artiest aantreft bij Eurosonic / Noorderslag en de neus voor talent van het festival The Spy (voorheen het toch echt mooier genaamde The Spy and The Butcher) in Emmen heeft haar ook al opgepikt, dan is het toch goed om even te gaan kennismaken. Dat valt dan nog niet mee, als er rampspoed toeslaat bij haar in de straat en DANYTHA, de nom de guerre van Danytha Postma, even zelfs haar eigen huis niet in kan omdat dit ook is beschadigd. Gelukkig zonder persoonlijk letsel en inmiddels is de focus weer op de muziek. Wie weet peurt de hiphop artieste er nog wat moois uit, want ze weeft persoonlijke ervaringen in haar muziek en verwerkt zo angsten, onzekerheden en ze vindt de liefde. Het Groninger showcase festival Eurosonic / Noorderslag, dat half januari digitaal zal los barsten, presenteert haar als volgt: “DANYTHA is een alternatieve hiphop-artiest uit het hoge noorden. Haar rauwe beats, pompende 808’s en dikke drums lenen zich perfect voor de harde raps en melodieuze zanglijnen van deze opvallende verschijning uit Assen. DANYTHA is niet bang om de luisteraar op een eerlijke, poëtische en soms kwetsbare manier mee te nemen in haar wereld. Zo gaat ze de strijd aan met innerlijke demonen en heeft geen moeite om traumatische gebeurtenissen van zich af te schrijven.”

“Muziek was altijd vanaf jongs af aan aanwezig”, begint Danytha Postma haar verhaal nadat ze de gebeurtenissen die haar aandacht preoccupeerden de laatste dagen uit de doeken heeft gedaan en we ons op de muziek focussen. “Thuis samen liedjes zingen deden we bijna iedere dag! Het was er altijd al dus het voelt niet als of ik ervoor gekozen heb, het voelt meer als ademen. You just do it to survive. Het moment dat ik op het podium sta en met de mensen mijn verhaal kan delen, laat mij het meest thuis voelen. Het is zwaar om artiest te zijn en al helemaal in je eentje, naast dat heb ik ook nog geen team. en natuurlijk al helemaal deze tijd is het erg lastig. Maar ik voel me het meest mezelf, vrij en thuis als ik met muziek bezig ben”, klinkt het opgetogen.

Het blijkt desondanks toch ook een lange weg te zijn geweest van die liedjes thuis zingen naar het droppen van tracks voor het publiek. “Ik heb eerst voor ik echt releases van nummers uitbracht jaren lang met een vriend in de studio gezeten. Gewoon liedjes maken, opnemen, oefenen en kijken wat wel en niet nice is en daar heel veel van opsteken. Mijn schrijversstijl had ik snel te pakken de muziek kwam wat later. Maar ook nu ben ik nog steeds aan het ontwikkelen en zal ik nieuwe dingen proberen. Dat maakt het ook zo leuk en vrij! Inspiratie kan echt in alles zitten! Ik raak ook vaak en snel geïnspireerd. Als dat gebeurt schrijf ik korte woorden en zinnen op mijn telefoon en werk ik dat later uit. Maar het is ook vaak dat ik achter de piano of gitaar zit en een melodie lijn bedenk en dan in een freestyle wat gevoel er uit druk waar ik op dat moment mee zit en daar over schrijf. Ik ben toevallig vannacht heel erg geïnspireerd geworden door Spongebob.”

De inhoud van de nummers is best confronterend en, zo stel DANYTHA in haar bio, zo dealt ze met persoonlijke situaties. Hier gaat ze desgevraagd dieper op in. “Voor mijn publiek is het bij een optreden een mooie emotionele rollercoaster maar wel met bezinning en een conversatie. De EP ERROR die ik uitbracht is vrij specifiek en nogal zwaar, dit was ook een persoonlijk project wat ik voor mijzelf gewoon moest delen en mocht ik er iemand mee inspireren dan is dat al fantastisch. Maar alleen het hele proces van het EP wat ik heb door gemaakt was zo prachtig, zwaar en leerzaam het was echt een vorm van therapie. Ik moet zeggen dat ik voornamelijk deze EP heb gereleased voor mijn eigen groei en het proces hierin. Cijfers voor verkoop en bereik zijn leuk maar ik had niet mijn visie daarop gezet. Ik wou de mensen mijn verhaal delen en laten zien waar ik toen zoal mee bezig was. Nu is mijn muziek alweer verder en gaat het ook weer een andere wending hebben. Ik ga in de toekomst meer kanten van mijzelf als muzikant laten zien.”

Heel recent heeft DANYTHA een nummer uitgebracht in de strijd tegen kindermishandeling. “Ik vind dat enorm belangrijk!” Het klinkt strijdvaardig en heeft duidelijk haar aandacht. “Ik heb zelf helaas ook wat dingen hierin meegemaakt, dus dat ik dit heb mogen doen is zo’n mooie ode ook aan de jonge mij. Ik voel mij enorm vereerd om dit gedaan te mogen hebben. Naast dat vind ik het sowieso belangrijk om een conversatie in mijn muziek te starten en al helemaal als het zo urgent is”, verzucht ze. Dan trekt DANYTHA het algemener. “Elke dag heb ik een spiegel voor mij en worden reflecties op kunstzinnige manieren ze verwerkt. Dit is altijd mijn proces geweest om dingen te verwerken, mezelf beter te leren begrijpen en stappen te maken naar iets beters. Groei en liefde zijn voor mij de twee dingen waarom wij leven en hier samen zijn op de aardbol en dat is waarom ik de zware pijnlijke kanten ook laat zien aan de mens. Dat maakt je mooi,” laat ze even een stilte vallen, “niemand hoeft het letterlijk te begrijpen. Het is net als abstracte kunst, je gaat zien wat je zelf wilt zien.”

Om stappen te maken is goede begeleiding altijd welkom. In Drenthe is er bijvoorbeeld Drentsch Peil die talent hiervan voorziet. DANYTHA klopte ook bij deze organisatie aan. “Ik heb anderhalf jaar geleden inderdaad meegedaan aan Drentsch Peil XL. Dat was enorm fijn omdat ik door dat project mij heel erg ging pushen! Er waren zoveel tips dat er niet één de beste was, maar wat wel voor zoveel groei had gezorgd, dat ik echt zoveel kon laten zien. Ik heb in 2 maanden mijn hele show omgegooid op een manier wat mij veel meer zelfvertrouwen toen gaf en het knopje omging van GAAN on stage! Dat had ik zonder Drentsch Peil niet kunnen doen.” Dat is een deel van de Drentse scene en we preciseren nog verder naar Assen. “Assen is voor mij best een lastige plek om tot nu toe mijn muziek tot de mens te brengen. Nu is mijn muziek ook enorm specifiek en had ik daarin ook niet per se verwacht dat het iets groots zou worden. De hiphop scene is in Assen ook niet echt aanwezig. Dat is wel lastig omdat je minder met elkaar kunt sparren of kunt samen werken. Maar aan de ene kant maakt dat je ook uniek. Naast dat ben ik opgegroeid in Assen en woon ik er ook weer sinds kort. Ik heb veel meegemaakt in Assen dus dat wordt zeker verwerkt in liedjes.”

Een optreden bij Eurosonic / Noorderslag biedt natuurlijk veel kansen. Muzikaal, maar ook zakelijk. Het is een aspect waar DANYTHA zeker ook aan heeft gedacht en zich doelen heeft gesteld. “Voor mij is de muziek wereld zo enorm groot en kan ik zoveel van leren dat ik het al heel fijn vind om heel veel kennis te vergaren door me te presenteren op ESNS. Ik wil ook kijken of ik in gesprek kan komen met boekers en zo mijn mogelijkheden vergroten.” Dat moet dan gebeuren via haar digitale showcase. Die moet dan haar verhaal vertellen. “Dat wil ik doen door dicht bij mezelf te blijven en dit artistiek naar jullie te brengen. Ik hou sowieso heel erg van abstract en veel energie en dat zal zeker te zien zijn bij ESNS.” DANYTHA is dus half januari te zien via het digitale podium van ESNS en hopelijk weer live tijdens The Spy op 21 mei 2022.