PRAAG – Het zijn hele drukke dagen voor Giudi. De Tsjechische was met het nummer ‘Jezinsky’ de publieksfavoriet om haar land dit voorjaar te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De jury plaatste haar echter vorige maand op plek drie en dus heeft de zangeres nu de tijd om zich te focussen op dat andere muziek evenement dat begint met Euro, maar geen jurysport is, Eurosonic. Giudi is een dame die houdt van combineren. Ze combineert wonen in Praag met wonen in Italië, ze combineert klassiek met modern en tenslotte weet ze haar sound te combineren met mode en kunst. “De Tsjechische zangeres Giudi mengt muziek met mode en kunst, samenwerkend met muzikanten uit de werelden van glitch tot klassiek. Haar alt-pop combineert opwekkende, soms duister-melancholische nummers met een futuristische live en elektronische soundtrack, met haar onderscheidende vocalen die zowel beklemmend als melodisch zijn, en warme, reflectieve teksten. Ze werkt nu bij het Londense management/label Minimal Surface aan haar debuutalbum, dat Giudi in 2022 wil uitbrengen”, introduceert Het Groninger showcase festival haar. Half januari kan haar digitale showcase via de kanalen van Eurosonic worden bekeken en via dezelfde weg zoeken we haar op in een druilerig Praag.
“Mijn digitale show is een unieke dialoog tussen mijn werk en het werk van de Tsjechische kunstenaar Pavel Korbička”, gaat Giudi onmiddellijk in op wat we van haar kunnen verwachten tijdens Eurosonic in Groningen. Met veel enthousiasme zet ze haar showcase in de schijnwerpers, zodat je het wel moet gaan zien. “Het is een dialoog tussen de installatie van beeldende kunst en de uitvoering van hedendaagse muziek. Ik werkte met de concepten licht, beweging, menselijk lichaam en ritueel. De hele voorstelling heeft een verborgen verhaal en is daarom het bekijken waard. Kleding werd geleverd door Mayham. De hele creatieve richting is gecreëerd door mijn art director JaCobra. Het is mijn doel om met mijn deelname nieuwe connecties en vrienden te maken in de prachtige live scene in heel Europa,” steekt ze spreekwoordelijk haar hand uit.
Het is een beetje beginnen bij het einde en dus doen we een hele grote stap terug naar de eerste muzikale schreden van Giudi. “Ik zong al van kinds af aan. Ik schreef mijn eerste nummer toen ik 8 jaar oud was. Toen zong ik in een koor wat voor mij een soort nachtmerrie was omdat ik niet genoeg ruimte en aandacht had,” lacht ze hard. “Daarna zong ik in een rockband. Maar het begon een serieuzer project te worden in 2017 toen ik mijn eerste single “Seaside” uitbracht en daarna een EP. Ik heb altijd geweten dat het niet alleen om muziek ging, maar ook om organisatie, grote toewijding en het creatieve gedeelte eromheen, waar ik altijd graag bij betrokken was. Het echte punt dat het toch echt een serieuze carrière optie voor mij was, kwam toen ik berichten van mensen kreeg dat mijn muziek hen hielp door een moeilijke tijd te gaan. Ik realiseerde me dat muziek eigenlijk veel meer is…”
Ze laat even een stilte vallen en gaat dan in op hoe haar sound tot stand is gekomen. Het is een elektro sound, maar met invloeden van klassiek. Een spirituele elektro is een treffende omschrijving. “Ik experimenteerde gewoon en verwijderde alle begrenzingen die een plaats in mijn gedachten innamen. Hoe meer ik me thuis voelde bij de muziek, hoe meer ik zeker wist wat ik ook met mijn sound moest doen. Ik had ook het geluk een geweldige producer te ontmoeten, Nic Coolidge, die deze weg met mij heeft gevolgd en technisch naar een hoger niveau heeft getild.
Meestal haal ik inspiratie uit kunst. Het kan een foto zijn, een gedicht, klassieke muziek, architectuur en ook mythen en legendes. Meestal raak ik thema’s aan als zelfgroei, zelfrespect, uniciteit en inclusiviteit in de samenleving. Maar ik heb ook een paar heel persoonlijke liedjes geschreven over problemen die ik heb meegemaakt.” We vragen hoe ze die klassiek invloeden combineert met een heel modern geluid en of werken met muzikanten uit beide werelden haar kijk op haar muziek verandert als bijvoorbeeld met een klassieke muzikant of een popmuzikant werkt aan een nummer. “Bedankt voor deze geweldige vraag”, veert Giudi op, “het is een heel mooi proces en ik geniet er zo van om de contrasten te combineren, om iets unieks te creëren. Het belangrijkste verschil is dat wanneer ik samenwerk met bijvoorbeeld een harpiste, we de muzieknotatie moeten krijgen en fysiek moeten samenwerken. Ondertussen kunnen we met enkele van de moderne producers of artiesten een online sessie gebruiken om te verkennen en experimenteel te zijn.”
Giudi houdt van combineren. Mode, kunst en muziek benadert ze als verschillende kanten van hetzelfde proces. Elk van deze zijn belangrijke stukjes van een puzzel die het hele plaatje vormen en ze helpen om het hele verhaal te verkennen en te ontwikkelen. Ik hou ervan om heel diep te gaan met symboliek en verborgen betekenis.” Nog zo’n combinatie. Ze woont in Praag en in Zuid-Italië. “Ik hou van beide landen even veel en heb het gevoel dat ik twee huizen heb, daarom moest ik ook twee thuisstudio’s maken, zodat ik op beide plaatsen comfortabel kon opnemen. De Italiaanse muziekscene en achtergrond is heel anders dan de gemeenschap van Tsjechische muzikanten die me hebben gevormd, dus het is zeker heel inspirerend om deel uit te maken en de nieuwe muzikale formules van de verschillende culturen te leren. Giudi is iemand die ik nog steeds aan het worden ben. Mijn fans groeien met mij mee en ik groei met hen mee. Groeien, ontdekken en hopen dat ik nooit zal stoppen met leren is voor mij erg belangrijk.”
Haar debuut EP “Reborn to Be” verscheen in 2018 en werd uitstekend ontvangen. Ze kreeg er onder andere een prestigieuze award voor als nieuwe artiest, maar op oude glorie kun je niet blijven teren en dus is een album in de maak. Dat zal dit jaar verschijnen bij Londense label Minimal Surface. “Het was een lang proces en dat is het nog steeds. Toen ik mijn eerste EP maakte, wist ik al wat ik wilde, maar ik had geen controle over het hele proces omdat ik tijdens het maken nog veel aan het leren was. Met mijn debuutalbum voelt het alsof het 100% ik ben en het heeft een extra diepe betekenis en toegevoegde waarde.” Uiteraard hoopt ze dat Eurosonic en het nieuwe album haar ook weer op het podium brengt in haar thuislanden, maar zeker ook in bijvoorbeeld Nederland en de rest van Europa. “Ik hou van optreden omdat ik de specifieke verhalen van de liedjes keer op keer kan beleven en op mijn huid kan voelen. Het menselijke contact is gewoon zo onvervangbaar en sterk. Ik ben erg gevoelig,” besluit Giudi, Tijdens Eurosonic een aanrader om te gaan bekijken.