Loading...
Interviews 2020Popronde

George Kush Collective: “We maken allemaal best veel mee”

Foto Sheridan Flipse

TILBURG – Eigenlijk wilde het George Kush Collective graag collectief de vragen beantwoorden, maar in verband met de huidige pandemie en de bijbehorende regelgeving duwen Jojakim Branderhorst, Bente Jasmijn, Ingmar America en Koen Klijsen maar frontman en zanger Joris Branderhorst spreekwoordelijk naar voren om namens de band te spreken over de komende Popronde. Deze alternatieve hiphop formatie is uitverkoren om vanaf september Nederland te veroveren. Het is stil op straat in Tilburg en prachtig weer en dus is een anno lente 2020 verantwoorde plek zo gevonden. “Een muzikale smeltkroes van verschillende stijlen is de formule waarmee George Kush Collective telkens weer in de smaak weet te vallen bij een breed publiek. De groep slaat op speelse wijze een brug tussen het verhalende van de hip hop en het anderzijds pakkende en swingende van de akoestische setting”, zet de Popronde het gezelschap in de markt. Dat biedt voldoende aanleiding om eens even goed van gedachten te wisselen op deze welhaast zomerse dag.

“Als kind speelde ik altijd heel veel”, kijkt George Kush Collective zanger Joris Branderhorst naar twee verderop spelende kinderen. “Met lego, soldaatjes, action-mans; overal waar maar een beetje fantasie aan te pas kon komen. Op een bepaalde leeftijd, zo rond je elfde en twaalfde, ontgroei je die dingen toch een beetje. Het is dan niet perse cool meer om na school met Lego te gaan spelen, althans, zo denk je als onzekere brugklasser. Shout out naar iedereen die als volwassene nog met Lego speelt. Anyway, mijn jongere neefje redde net op tijd mijn fantasierijke brein door me te introduceren met FL Studio. Met dit muziekprogramma leerde ik spelenderwijs muziek maken. Eigenlijk is dat tot op de dag van vandaag niet veranderd. Het is één grote speeltuin en zo moet het zijn. Wat begon als hobby, of eigenlijk als verlengde van de Lego en K’Nex, groeide uit tot een passie. Uiteraard klonk het in het begin nergens naar, maar obsessief heb ik mijzelf hele dagen opgesloten en was muziek mijn steun, toeverlaat en beste vriend. De bezigheid groeide aan me en ik kan me ook geen leven voorstellen zonder muziek. Artiest ben ik pas vier jaar. Mijn neef, Jojakim Branderhorst ook betrokken bij George Kush Collective, is gitarist en samen begonnen we een project waar hij de beats die ik destijds maakte zou verrijken met zijn gitaarspel. Voor de grap stuurde we de tracks op naar To The Max, een Tilburgs platform voor beginnende hiphop artiesten. Tot onze grote verbazing werden we uitgenodigd voor een show en hadden we een maand de tijd om extra muzikanten te vinden en een knallende liveset voor te bereiden. Dit is nu zo’n 3,5 jaar geleden en de rest is geschiedenis…” laat hij een stilte vallen en kijkt melancholisch naar de kids

Branderhorst herpakt zich en gaat verder met zijn verhaal en vertelt over de sound van George Kush Collective. “Wat herkenbaar is aan onze sound is dat we de producties die ik maak, voornamelijk hiphop beats, op een heel speelse wijze weten te combineren met traditionele genres. Met name gypsy springt hier heel erg in het oog. De muziek die we maken is niet recht aan recht toe ‘hiphop’, maar een vrolijke mix van enorm veel genres. Dit maakt het gemakkelijk voor het oor en trekken we een enorm gevarieerd publiek. Daarnaast is onze live bezetting volledig gebaseerd op akoestische instrumenten, wat het ook nog eens heerlijk voor het oog maakt. Vinden wij althans…”

Die wij zijn dus naast Branderhorst & Branderhorst ook contra-bassist Bente Jasmijn, op trompet Ingmar America en percussionist Koen Klijsen die sinds 2016 gezamenlijk George Kush als alter ego hebben en her en der bij gelegenheid zullen worden aangevuld met andere muzikanten. “Ik vertelde net al dat het niet perse de intentie om een collectief te beginnen en liveshows te spelen. Wij hadden wat tracks opgestuurd en werden uitgenodigd om te spelen en kwamen tot de wonderbaarlijke ontdekking dat de muziek die we hadden gemaakt niet echt uit te voeren was door enkel twee personen. Als gekken moesten we opzoek naar versterking. Stukje bij beetje kwam deze er ook en is het team uitgegroeid van een trio tot een zeskoppig collectief en nu vijf vaste leden. Nu speelt het aantal leden een iets minder grote rol: als collectief voel ik de vrijheid om één vaste bezetting los te laten. De verandering en het experiment opzoeken houdt het spannend!”

“Ik houd mij met name bezig met de teksten”, gaat Joris Branderhorst gezwind verder. “Voor mij begint het proces daar meestal. In de trein, in de pauze maar bovenal nét voordat ik ga slapen poppen er zinnen op en schrijf ik ze op. Dan schrijf ik vaak aan een stuk door. De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat wanneer ik iets weg leg om er later op terug te komen, dit zelden gebeurd. De onderwerpen voor teksten liggen voor het oprapen, maar komen vaak van binnen. Ik ben een gevoelige jongen en dit uit zich vaak in mijn teksten. Ik merk dat de teksten vaak erg persoonlijk zijn, maar het zijn wel de onderwerpen die herkenbaar zijn voor veel luisteraars: De twijfels, angsten en verdriet maar ook zeker het meest intense geluk. We maken allemaal best veel mee en door deze dingen op te schrijven zul je zien dat er nog best wat moois uit kan vloeien.” Hij sluit dit af met de wijze woorden: “Sta mij toe te leren, ik weet ook niet alles.”

“Sta mij toe te leren, ik weet ook niet alles,” is dan weer een voortreffelijke brug naar de huidige pandemie en de soms blinde besluitvorming hierover. Het heeft zeker ook zijn invloed op de band en hoe het zich zal gaan uiten in de komende tijd kon wel eens heel bepalend zijn over hoe en of de Popronde voortgang kan vinden. “Ja, we merken dit enorm in de band. Met zes man is het verboden om samen te komen, dus de wekelijkse contactmomenten zijn geslonken tot een luttele één keer per maand met alle voorzorgsmaatregelen. Kort voor de ‘lockdown’ tekenden we bij een boekingskantoor en we hadden in deze periode een aantal super toffe shows staan in onder andere Hedon Zwolle en de 013 in Tilburg. Die hebben we stuk voor stuk gecanceld zien worden. Toch voelt het niet als een ramp. De maatregelen gelden voor iedereen en ik geloof echt dat de beslissingen weloverwogen genomen zijn. Hier kunnen we ons druk om maken maar dit veranderd de situatie toch niet. We zijn eerlijk gezegd ook niet heel veel bezig geweest met de Popronde en het kwam ook echt als een bijzonder aangename verrassing dat we geselecteerd zijn. Het is echt weer even omschakelen, maar met een strak plan zullen we sterker dan ooit uit deze periode komen. We hebben immers toch niet veel te doen…” Die kalmte en zee van tijd wordt door Joris Branderhorst goed gebruikt. “De rust ervaar ik zeker! Ik heb een enorme FOMO, de de angst om iets te missen, en ik probeer kosten wat het kost alles mee te krijgen. Dat resulteert in een bijna bezeten Joris die met alles en iedereen in contact blijft om er bij te kunnen zijn. Alle sociale verplichtingen en activiteiten vallen nu weg en ik merk dat dit me zoveel rust geeft. Helemaal stil staat mijn leven nu ook weer niet: Naast muzikant werk ik als hulpverlener dus mijn werk gaat gewoon door en is soms zelf drukker dan ooit. Tijd om na te denken, te produceren, experimenteren en te schrijven voor mijzelf en de band is er echter wel meer.. Ik heb binnenkort een weekje vakantie, dus dan is het tijd om eens even een goede strategie te bedenken om naar de Popronde toe te werken.”

In 2018 verscheen van dit collectief de EP ‘Dus Koester’. Een nieuwe EP is aangekondigd. “De aanstaande EP is heel erg gefocust op live. What you hear is what you get. We merken vanuit het publiek dat ze de energie die we live overbrengen miste in de studio-opnames. Dit hebben we geprobeerd te overbruggen. Daarin verschilt het erg van de eerdere werken die uit zijn gebracht. ‘Dus Koester’ is een goed gelukt experiment, maar nu zijn we een stuk volwassener. Dit is echt te horen in de muziek. Veel meer wil ik er nog niet over zeggen. Binnenkort zullen de eerste nieuwtjes rondom de EP gedeeld worden, dus houdt vooral onze online-kanalen in de gaten!”

De Popronde sluiten we mee af en we vragen wat we kunnen verwachten van de George Kush Collective en wat zij verwachten. “Uiteraard willen we zoveel mogelijk spelen. Er zijn veel deelnemende steden waar we nog niet hebben gespeeld. Hier willen we natuurlijk graag onszelf in de schijnwerpers zetten. We hopen wat meer te landen bij de spelers in de industrie: de boekers, organisatoren, labels maar ook zeker andere acts. We merken dat hier nog veel te halen valt. Het ultieme doel is om via de Popronde een plekje te bemachtigen op ESNS en zo het festivalseizoen van 2021 plat te spelen. ALS het doorgaat natuurlijk. Als dat het geval is, verwacht héél veel energie. We zorgen ervoor dat de hele zaal, jong en oud, op één lijn zit met ons en met elkaar en er heel even wereldvrede ontstaat op een paar vierkante meter. We gaan je meenemen en laten je pas los wanneer de laatste noot gespeeld is.” De definitieve keuze van de deelnemende steden moet nog worden gemaakt, maar dan wordt duidelijk of de George Kush Collective ook in één van de Noordelijke steden zal gaan optreden.