Loading...
Interviews 2017

Freya Ridings hoopt op geweldige festival herinneringen na Eurosonic

LONDEN – Freya Ridings, één van de Britse inzendingen naar Eurosonic dat in januari in Groningen zal plaatsvinden, is een artiest die op eigen kracht het succes haalde. De jonge singersongwriter scoorde flink met in eigen beheer uitgebrachte singles en vandaaruit volgde het pad dat haar inmiddels naar een aantal mooie voorprogramma plaatsen en haar eerste Britse toer waarbij haar naam de grootste op de poster was. Freya Ridings wordt geroemd om “haar betoverende stem en unieke talent op de piano”, aldus Eurosonic en wie haar eerste album, de concertregistratie ‘Live At St Pancras Old Church’ al heeft beluisterd kan dat beamen. Aan tafel een frisse en bescheiden verschijning van een buurmeisje die met de knip van haar vingers kan veranderen in een popster.

“De weg die ik heb afgelegd naar de muziek en artiest zijn heeft zo’n tien jaar geduurd”, vangt Freya Ridings aan. “Ik had het erg moeilijk met de lesstof op school en dus werd het spelen op de piano en het schrijven van liedjes voor mij een ontsnappingsluik, waarmee ik even school achter me kon laten. Ik had het geluk dat mijn familie het erg stimuleerde dat ik ook mijn eigen liedjes schreef. Al toen ik erg jong was namen ze me mee naar open mic avonden overal in Londen om te spelen en mijn liedjes te laten horen wat een geweldige ervaring was op die leeftijd. Mijn vader schreef op zijn gitaar ook liedjes. Thuis was dat heel vanzelfsprekend en ik dacht dat het overal zo ging. Heel geleidelijk ben ik van de gitaar overgestapt op de piano en had er enorm veel plezier in om overal verborgen piano’s te vinden op heel verschillende plaatsen in de stad en daar op te spelen.”

Een belangrijke ontwikkeling voor Freya Ridings, niet alleen als artiest, maar ook als persoon. Nog steeds is ze niet iemand die lang aan het woord is. “Ik was extreem verlegen toen ik opgroeide. Ik ontdekte dat als ik optrad met een instrument ik daardoor veel gemakkelijker me open stelde. Het is zo’n verbazende ervaring als je door middel van muziek toch een band kan vormen met mensen die je helemaal niet kent. Het feit dat ik in Londen ben geboren en opgegroeid heeft een enorme invloed gehad op mijn muzikale ontwikkeling. De pracht en diversiteit van deze stad”, wijst Freya Ridings om zich heen, “betekent alles voor me.”

Hoe pril het succes echt is blijkt wel uit de data. In het voorjaar bracht ze ‘Blackout’ uit, haar single en deze kreeg binnen de korste keren meer dan een miljoen streams op Spotify. Ook haar tweede single ‘Maps’, een cover de Yeah Yeah Yeahs, is hard op weg naar dergelijke aantallen. Het succes blijft niet beperkt tot internet, want inmiddels heeft ze twee grote show in haar thuisstad op haar naam staan waarvoor de kaartjes de deur uit vlogen. “Het was zo’n geleidelijke en opwindende reis gedurende zoveel jaar dat het nu totaal surrealistisch voelt als ik besef hoeveel mensen naar mijn liedjes luisteren die ik gewoon hier thuis in de woonkamer schrijf. Ik kan ook niet genoeg benadrukken dat ik geluk heb met mijn producers die zich sterk hebben gemaakte voor het rauwe uitgeklede karakter van mijn muziek. In het schrijven van mijn liedjes laat ik me inspireren door mijn persoonlijke ervaringen. Ook shows, het bezoeken van kunstgalerieën en het reizen zorgen voor nieuwe inzichten die ik in mijn liedjes verwerk. Voor het schrijven speel ik gewoon op mijn piano en dat is de meest natuurlijke wijze om mijn liedjes vorm te geven en hun definitieve versie te vinden.”

Veel artiesten debuteren met een studio album. Freya Ridings besloot direct haar bucketlist er bij te pakken en een ferme streep te zetten door post nummer vier: Het opnemen van een Live Album. “Ik heb er altijd over gedroomd om een Live Album op te nemen. Voor mij is het de meest natuurlijke en authentieke manier om mijn liedjes aan de mensen te presenteren. Dan kunnen ze echt zien wat voor artiest ik ben. ‘Live At St Pancras Old Church’ is opgenomen tijdens mijn eerste headline show hier in Londen en ik ben er zo gelukkig mee dat we die hele speciale avond zo hebben kunnen vastleggen.”

Het succes is daar, maar ook succes moet je uitbouwen. Een podium als Eurosonic waarop de hele muzikale wereld samenkomt is een perfect podium daarvoor. Ter afsluiting kijken we dan nog even vooruit naar januari in Groningen. “Ik ben zo opgewonden dat we mogen spelen op Eurosonic”, glinsteren de ogen van Freya Ridings. “Ik aanbid Nederland en hou er van om daar een aantal shows te spelen. Ik neem mijn hele band mee, dus het moet een geweldige show gaan worden. Als ik thuiskom uit Groningen hoop ik dat ik een aantal geweldige festival herinneringen heb,” besluit Freya Ridings.