Loading...
Interviews 2015

Femke Japing: ‘Het is heerlijk om samen te zingen’

APPELSCHA – Femke Japing is de vrouwelijke inbreng bij de formatie Remmelt Muus en Femke. Het Americana trio, wiens muziek vaak wordt vergeleken met Crosby, Stills, Nash & Young, treedt op 5 januari op in Sela Tuinen in Appelscha. Femke Japing staat met Hugo Remmelt en Thijs Muus bekend om de mooie harmonieën. De formatie staat al zo’n twintig jaar bracht verschillende albums uit en trad op in het voorprogramma van grootheden als Poco, Chris Isaak en Alan Parsons Project.

Aanvankelijk als duo Remmelt en Muus, maar na een aantal jaar kwam Japing de heren versterken. Een welhaast natuurlijk proces vertelt Femke Japing. “Thijs Muus en Hugo Remmelt zijn in 1995 samen gaan optreden. Ze hadden al flink vaak opgetreden voor ik er bij kwam. Dat was in 1997. Ik was toen 15. Thijs Muus en ik kenden elkaar toen al een aantal jaar, Thijs was mijn gitaarleraar en een goede vriend van mijn moeder, en traden een keer samen op. Hugo Remmelt zong toen spontaan ook wat nummers mee en zo kwamen we er bij toeval achter dat onze stemmen heel goed bij elkaar pasten. Daarna ben ik steeds vaker mee gaan doen met optredens. Het is eigenlijk vanzelf gegaan.” Al veel jonger was Femke Japing met muziek bezig. “Voor mij is het allemaal begonnen toen ik als zesjarig meisje in een kinderkoor ging zingen. Ik heb 9 jaar in dat koor gezeten. Wij zongen voornamelijk klassieke muziek. Ik heb ook klassiek gitaar en piano gespeeld, maar was toch uiteindelijk meer in popmuziek geïnteresseerd. Toen ik klaar was met de middelbare school heb ik een poosje de popopleiding gevolgd op het conservatorium in Rotterdam.”

De muzikale richting waarin Remmelt, Muus en Femke zich beweegt is de Americana, waarbij Crosby, Stills, Nash & Young en ook het solo werk van Neil Young als inspiratie gelden.. “Americana is een heel breed begrip; het is een hokje waar je van alles in kan stoppen. Hugo, Thijs en ik hebben alle drie een vrij brede muzieksmaak, we houden van verschillende stijlen en dat kan je ook in onze nummers terug horen. Dat houdt het interessant.” In het verleden heeft het trio ook een aantal internationaal prima ontvangen albums uitgebracht. Het trio is inmiddels overigens vaak een viertal, want Matto Kranenburg speelt mee op contrabas. Het laatste studio album met als titel ‘The long way round’ dateert van 2005 en in 2007 verscheen nog het live album ‘Evensong’. Meer dan hoogtijd voor nieuw werk. ‘Het plan om een nieuw album te maken is er al een hele poos, maar door omstandigheden is het er nog niet van gekomen. De wens is er wel…’

Femke Japing timmert ook als solo artieste aan de weg en stond op het podium met haar eveneens zingende zussen. Solo verscheen van haar in 2009 het album ‘ Ready As I’ll Ever Be’ waarmee ze meer de rock kant koos en haar veelzijdigheid toonde. ‘Solo optreden is voor mij echt een uitdaging. Ik moet dan in mijn eentje het publiek mee proberen te krijgen; met z’n drieën en nu met zijn vieren is dat veel makkelijker,” beschrijft Japing. “Ik denk dat ik tijdens solo-optredens iets meer van mezelf laat zien. Sommige liedjes speel ik ook niet met de heren samen, maar alleen bij solo-optredens, omdat ik ze te persoonlijk vind of niet vind passen in ons gezamenlijke repertoire.” Desondanks kijkt ze uit naar de optredens van Remmelt, Muus en Femke. “Het is heerlijk om samen te zingen. Wat het ook leuk maakt is dat we elkaar heel goed aanvoelen. Dat is iets dat ontstaat als je zo lang samen muziek maakt.”