Loading...
Interviews 2021Popronde

Evva: “Ik denk dat m’n zelfkritische blik ’s avonds wat meer afvlakt”

Foto: Jantina Talsma

ZWOLLE – De jaargang 2020 van de Popronde loopt van professionele teleurstelling naar teleurstelling. Heel begrijpelijk uiteraard met de huidige pandemie, maar de tour in het najaar werd al vroegtijdig afgelast, de aangepaste meer bescheiden versie moest halverwege worden gestaakt en nu sneuvelt ook de voor het voorjaar geplande tiendaagse van de Popronde. Dat laatste nieuws komt vlak na het gesprek in Zwolle met Emma Poppink. Met Evva had ze veel zin om zich in het Popronde gewoel te storten, maar helaas. De pandemie beslist ander en wellicht editie 2021? Evva is inmiddels Poppink solo en wordt door de Popronde in het vakje triphop geclassificeerd. In de digitale noodzaak van deze dagen is het niet een gezellig samenzijn op een Zwols terras, maar komt de verbinding met het leslokaal waar Poppink zanglessen geeft digitaal tot stand. Het enthousiasme is er absoluut niet minder om.

“De muziek zit een beetje in de vrouwelijke lijn van mijn familie”, holt Emma Poppink van start. “Mijn moeder is klassiek zangeres en pianiste en mijn oma was jazz-zangeres. Als kind had ik piano- en gitaarles en zong altijd samen met m’n moeder thuis. Hoewel ik niet echt iemand was die op de voorgrond trad, was muziek maken wel eigenlijk één van de weinige dingen waar ik wél zelfverzekerd over was vroeger. Dit zorgde er ook voor dat ik er later steeds meer serieus mee bezig ging.”

Een mooie bodem om op verder te bouwen. Na diverse opleidingen geeft ze haar muzikale ambities nu vorm in Evva. “Evva maakt dromerige muziek die doet denken aan de chill-out muziek van Air uit de jaren negentig, de stemmigheid van Massive Attack’s triphop en de synth-electronica van Boards Of Canada. Als duo bracht Evva twee EP’s uit waarvan de laatste single Dark Sea in oktober ’20. Als solo-artiest brengt Evva dit voorjaar haar eerste zelf-geproduceerde single”, leren we van de omschrijving van de Popronde. De zangeres zegt hier zelf over: “Ik ben denk ik zelf niet per se aangetrokken tot een bepaald genre, maar als ik kijk naar de muziek die ik tot nu toe heb uitgebracht ligt dat tot nu toe het allemaal misschien een beetje in de alternatieve hoek ligt. Hierbij is het denk ik zo dat het niet volgens bepaalde regels hóeft te gaan qua arrangement en sounds. Hoewel het soms wel lekker is om met regels of restricties te werken, bijvoorbeeld voor anderen, heb ik bij het schrijven voor Evva vaak een iets chaotischere benadering. Ik probeer in ieder geval altijd mijn gevoel te volgen en ik denk wanneer je op deze manier werkt je tot hetgeen komt wat je moet vertellen op dat moment en ik denk dat ongeacht het genre daar de kracht in zit.” We verdiepen dat door naar het schrijfproces te informeren. “Ik neem vaak eerst iets op, een baslijn of een akkoordenschema, en ga hierover improviseren en neem dit dan ook meteen op. Dit vormt dan de basis. Als het dan goed voelt maak ik het af en zie het proces altijd een beetje als ‘connecting the dots’ van het onderbewuste. Ik schrijf meestal ’s avonds of ’s nachts of direct als ik wakker ben; het lukt me niet om bijvoorbeeld van 9 tot 5 te schrijven. Ik denk dat m’n zelfkritische blik ’s avonds wat meer afvlakt omdat er minder prikkels zijn. Ik probeer weleens bewust over een onderwerp te schrijven, maar dit doe ik dan het liefste met andere mensen waarbij je een beetje kan sparren.” Dan geeft ze nog een goede tip over het nog beter begrijpen van de muziek van Evva. “Ik deel graag verhaaltjes over de inhoud van de muziek via social media, dus volg me daar zou ik zeggen!”

We werpen nog even een blik op het verleden. Evva begon als duo, maar is nog niet zo lang geleden het solo project van Poppink geworden. Geeft dat grote veranderingen? Poppink denkt even na en formuleert haar antwoord. “De vrijheid in het creatieve proces is iets wat is gebleven denk ik, in het moment zijn en op je gevoel dingen aanpakken zowel als het gaat om het schrijven als om andere zaken zoals promotie en samenwerkingen. De nieuwe muziek is misschien iets meer vocaal gedreven dan voorheen. Verder was ik voorheen ook al betrokken bij het productieproces, maar maak ik nu ook eigen pre- en producties ernaast. In je eentje alles regelen is wel omschakelen, maar bepaalde keuzes maakt dit ook weer makkelijker. Ik denk dat ik hierin zeker nog kan groeien; durven te staan waar je voor staat en niet het gevoel te hebben te hoeven conformeren zoals voorheen, ik denk dat dit het uiteindelijke doel is voor mij.”

Naast Evva zingt Emma Poppink ook in de Friese trots Hilbrandt. Een heel andere richting. “Ik ben in 2019 bij Hilbrandt gevraagd toen zij de Popronde en vinyl-releaseshow al hadden staan. De vorige zangeres was kort daarvoor gestopt en de eerste show stond al de week nadat ik voor het eerst ging mee repeteren om te kijken of het wat was. De muziek die we speelden was al af en dit voelde op dat moment dus meer als een sessie of acteerklus; maar dan met hele leuke mensen. Ook was het fijn om gewoon van je af te zingen en niet teveel te hoeven nadenken. Nu nadat de tour en release van Hilbrandt erop zit wordt er weer gewerkt aan nieuw materiaal waar ik dit keer wel wat meer bij betrokken ben, maar omdat je in een groep werkt is dit niet zo alomvattend als wanneer je alles zelf doet zoals bij Evva. Beide kanten staan qua performance wel dicht bij me. Bij Evva werk ik in mijn eentje waardoor ik meer verantwoordelijkheid voel en degene ben die alle beslissingen neemt en knopen doorhakt. Bij Hilbrandt heb je een groepsdynamiek en een duidelijke aanstichter. Samenwerken met een bepaald palet aan creatieve mensen brengt ook een andere kant in je naar boven dan wanneer je alleen bent.”

We pakken dan ook even de derde poot waarop het muzikale bestaan van Emma Poppink is gestoeld, haar zangles praktijk in Zwolle, waar zowel beginnende als ervaren zangers puntjes op vocale i leren zetten. “Ik vind het mooi werk om te doen en heb ook dit een beetje vanuit huis meegekregen. Ik probeer zoveel mogelijk leerlingen te stimuleren eigen liedjes te maken en laat ze graag zien wat je met een laptop allemaal kan doen thuis.”

Corona laat al een jaar zijn harteloze sporen na. Uiteraard in het leven van hen die getroffen zijn door de ziekte zelf, maar ok indirect. Een optreden is niet vanzelfsprekend. “Het lastige vind ik het steeds moeten aanpassen aan de nieuwe situatie; dat je je weken voorbereid voor een enkel optreden wat vervolgens niet meer doorgaat. Voor mij was het echt belangrijk op een gegeven moment mijn verwachtingen wat aan te passen en het wat meer los te laten. Als muzikant wil je natuurlijk graag een publiek en wanneer dit enigszins mogelijk blijkt word ik en ook de band natuurlijk meteen enthousiast, dus is het lastig soms de keuze te maken om een optreden niet te doen omdat je het risico liever niet loopt en je tijd in die zin beter kan besteden door te schrijven. Ik ga de komende tijd een hele andere weg inslaan gezien ik nu in mijn eentje over ben gebleven. Dit heeft tijd nodig en door te blijven schrijven kom je er langzaam achter in welke vorm dit aan zal nemen. Ik werk momenteel aan nieuwe muziek wat ik uiteindelijk op een eerste soloalbum uit zal brengen.” Als duo bracht Evva al twe EP’s uit en een solo album is iets om naar uit te kijken.

De Popronde, weten we inmiddels, is even onzeker. Wat, mocht er deze editie nog iets mogelijk zijn, zijn haar doelen? “Ik hoop als artiest via de Popronde op de radar te komen en zelf meer kennis op te doen wat betreft deze zakelijke kant. We haden een mooie show in gedachten, met heel veel enthousiasme aangezien we allemaal alweer lang niet op het podium hebben gestaan!”