Loading...
Interviews 2014

Drukbezette Ntjam Rosie trekt met twee voorstellingen door het land

De top van de Nederlandse jazzscene speelt een rol in de voorstelling ‘Miles’. In de voorstelling komt met film en live muziek de jazzlegende tot leven. Een eerbetoon aan de man die zo’n impact heeft gehad. De voorstelling staat op 7 december in De Meenthe in Steenwijk met in één van de hoofdrollen Ntjam Rosie. Rosie heeft drukke dagen, want naast ‘Miles’ staat ze ook in het Theater met haar eigen theatertour ‘The One’, waarmee ze helaas niet Noord-Nederland aandoet. In al deze drukte weer Ntjam Rosie ook nog over haar aankomende projecten te vertellen.

Miles Davis, één van de grootste jazzlegendes en iemand die op vele niveaus zijn stempel op deze muziekstroming heeft gezet. Hij wordt geëerd met een voorstelling over zijn persoon en werk. Eén van de mensen die Miles in deze voorstelling een gezicht geeft en zijn muziek tot leven wekt is de Kameroens Nederlandse Ntjam Rosie die als jazz artieste al haar sporen heeft verdiend. “In de voorstelling van ‘Miles’ wordt de persoon Miles Davis als het ware gedemonteerd”, vertelt Ntjam Rosie. “Ik ben zijn melancholische kant en zing een aantal jazzstandards die hij vaak ten gehore bracht zoals ‘round midnight. Hoe vooruitstrevend hij ook was, hij kwam altijd terug naar zijn liefde voor klassieke jazz. Miles Davis was een verwarde man. Muzikaal was hij alles behalve dat. Hij was deel van de avant garde. Hij liep op de zaken vooruit en daagde zijn publiek daarmee uit. Daar heb je moed voor nodig. Dat soort artiesten inspireren mij heel erg. Hij was meer dan een jazztrompettist. Hij deed dingen die in de toekomst hoorden. Dat heb je als je vooruitstrevend bent. Pas later begrijpen mensen echt wat je bedoelde. Geen verrassing dat wat hij deed nog steeds hip is. Maar goed, behalve dat is hij een intrigerend figuur. Dat is tijdloos.”

Optredens in ‘Miles’ wisselt Ntjam Rosie af met haar eigen ‘The One’. “Dat staat helemaal los van elkaar, maar beide is erg leuk om te kunnen doen. ‘Miles’ is niet op eigen naam. ‘The One’ wel. Bij ‘Miles’ ben ik niet de leading lady en in mijn eigen theater natuurlijk wel. In de theaters is er ruimte voor een gesprek”, vertelt de zangeres. “In clubs moet je mensen laten dansen, en op festivals moet je in een korte tijd een goede indruk achterlaten. Mijn muziek en mijn karakter lenen zich goed voor het theater. Het is chill relaxed en layed back. Ook praat ik graag en ben ik graag dicht bij mijn publiek. Contact maken is belangrijk voor mij. Dat kan heel goed in de theaters.”

Niet alleen op de diverse podia staat schittert Ntjam Rosie. In 2013 bracht ze ‘At the back of Beyond’ uit. Een meer persoonlijk album als haar voorgaande werk. ‘At the back of Beyond’ of ‘Atbob’, zoals de zangeres het zelf afkort is een album waar de de zangeres heel blij mee is. “Het is lekker upbeat, vrolijk, optimistisch en het heeft een edgy randje. Dat is ook een kant van mij die zo nu en dan naar buiten moet. Sommige optredens lenen zich heel goed voor de liedjes op dit specifieke album. Wat edgier en meer uptempo. Ik vind het fijn om een breed palet te hebben aan repertoire zodat ik aan de wensen van de venue kan voldoen zonder mezelf te verloochenen. Het zijn mijn eigen liedjes.” Een wat ander album, wat door het publiek goed opgepikt is denkt Ntjam Rosie. “Het publiek heeft het album begrepen, al ligt het eraan wie je met ‘het publiek’ bedoelt. De strenge jazzpolitie misschien niet, maar ik heb met ‘atbob’ wel een nieuw publiek erbij. Ik heb niet het gevoel dat mijn oude publiek mij de rug heeft toegekeerd. Ze waren misschien verbaasd maar mensen die weten wat goede muziek is, raak je niet zo gauw kwijt. Die weten dat het soms even duurt voordat je iets snapt of mooi vindt. Het kan ook dat je het helemaal niets vindt, maar dat maakt niets uit denk ik. Een artiest is een persoonlijkheid en moet vrij zijn zichzelf te ontplooien. Die vrijheid krijg ik gelukkig wel van mijn publiek, zover ik dat zelf kan meten natuurlijk. ‘The One’ is mijn nieuwe plaat. Die komt op 12 februari 2015 uit. In december drop ik mijn eerste single genaamd ‘The One’.

Een meer dan druk programma voor Ntjam Rosie. Een agenda waarin ook keuzen moeten worden gemaakt. Fotografie is bijvoorbeeld een hobby, maar om ook op deze manier creatief bezig te zijn lukt even niet. “Ik heb helaas geen tijd voor fotografie. Niet op het level dat ik zou willen. Al mijn energie gaat naar mijn persoonlijke relatie met God, muziek, in de breedste vorm, mijn gezin, familie en vrienden.” Alle reden dus om Ntjam Rosie te gaan zien als Miles Davis in Steenwijk of elders in het land in een theater voor ‘Miles’ of voor haar eigen show ‘The One’ .