Loading...
Interviews 2017

Dan Broadley ( Meadowlark): Ik heb nog nooit een gevoel gehad dat vergelijkbaar is met het schrijven van een liedje

GRONINGEN – Liever samen dan alleen, omschrijft de website van Noorderzon het Britse Meadowlark dat op 19 augustus zal optreden op Podium Plataan tijdens Noorderzon in Groningen. Kate McGill en Dan Broadley waren afzonderlijk van elkaar bezig met het opbouwen van een veelbelovende carriere in de muziek, maar het duo uit Bristol bundelde de krachten in Meadowlark. Met het opmerkelijke project ‘Postcards’ trekken ze momenteel de aandacht. Onderweg naar Groningen spreken we met de manlijke helft van het duo dat vast in Groningen een ansichtkaart op de postbus doet naar huis.

Nirvana. Muzikaal ligt het ver af van Meadowlark, maar de invloed van Kurt Cobain en zijn bandleden zal tot op Podium Plataan merkbaar zijn. “Jij vindt de muziek niet, de muziek vind jouw. Dat gezegde heb ik wel eens gehoord en het klopt. Ik had eigenlijk geen interesse om zelf muziek te gaan maken of om liedjes te gaan schrijven tot ik ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana voor het eerst hoorde toen ik twaalf was. Het was aanstekelijk en vanaf dat moment wilde ik eigenlijk ook een lied schrijven dat andere mensen ook precies zo zou doen voelen als ik terwijl ik naar Nirvana luisterde. Dat is het begin geweest. Je kunt dan van alles worden. Piloot of verpleegster zijn bijvoorbeeld ook stimulerende beroepen met ongelofelijke emoties. Iets kunnen wat niemand anders kan. Levens redden, de sensatie van vliegen door de lucht. Muziek is echter voor mij iets heel anders. Muziek geeft de kans om echt iets te scheppen en de puurheid daarvan te ervaren. Je maakt iets dat daarvoor nog niet bestond en dat de kracht heeft om mensen te laten dansen of huilen. Ik heb nog nooit een gevoel gehad dat daarmee vergelijkbaar is.”

Dan Broadley werkte als regisseur en speelde in een aantal rockbands. Kate McGill was een youtube ster die zich in rap tempo ontwikkelde van coveraar naar artiest die succes had met haar eigen werk. Beide zetten hun individuele loopbanen om in een gezamenlijk project. “Ik denk dat het succes van Meadowlark en het plezier wat we er in hebben er in ligt dat we elkaar vrij laten. We leunen niet te zwaar op elkaar, maar werken samen. We kunnen op die manier onze unieke inzichten gebruiken om liedjes te maken waar we beide trots op zijn. Als duo hebben twee paar hersens en twee harten die bijdragen aan de songwriting. Ik denk dat Kate’s vocale melodiëen altijd meer naar de folk neigen in hun ritme en klank, maar de stemming in de liedjes en instrumenten duwen het dan weer in een interessant electronische ruimte. Het is fun om deze twee genres te combineren. In de muziek zijn geen regels en dat willen we blijven benadrukken. Met het schrijven van liedjes heeft één van ons twee vaak een idee of het nu is een stukje zang of een aantal fijne accoorden. Iets om het collectieve proces mee te starten. Daarmee gaan we vaak een halve dag jammen om er een song uit te filteren, we bladeren door ingevingen om de basis van een lied te scheppen. Het is een erg kwetsbare situatie, maar daarom hou ik zo van dat proces, je moet dapper zijn om ideëen onder woorden te brengen waarvan je denkt dat het goed genoeg is om zijn weg te vinden in het lied. Soms heb je dan direct goud te pakken, een andere keer blijkt het een vreselijk slecht idee.”

Meadowlark stamt van de Britse Zuidkust en is inmiddels neergestreken in hun uitvalsbasis Bristol. “We houden allebei van Bristol”, veert Broadley op. “Je moet je wel gemotiveerd voelen en creatief als je daar woont. Hij lijkt wel of iedereen die je op straat passeert bezig is zijn passie en ambitie na te jagen. Bristol heeft direct zijn impact op Meadowlark, omdat het ver weg is van Londen met zijn muziekindustrie, zodat we ons volledig kunnen concentreren op het schrijven van onze liedjes en fijn buiten de politiek blijven die vaak onderdeel is van de muziek. Er wordt geweldig veel muziek gemaakt in Bristol. De electronische muziek maakt een ontzettende opgang op dit moment net als alternatieve Indië Acts. Je moet echt heel zorgvuldig je route door het centrum van Bristol zoeken wil je niet minstens 10 podia passeren waarop bands staan te spelen.” In Bristol en zeker ook daarbuiten zijn de leden van Meadowlark, individueel of samen, dan ook vaak samenwerkingen aangegaan. Iets wat beide erg heeft geholpen in hun uiteindelijk eindresultaat. “Er belangrijk voor ons is Anthony West geweest van Oh Wonder. We praten daar niet zo heel veel over, omdat Oh Wonder een soortgelijke act is als wij, maar hij heeft echt onze ogen geopend voor de mogelijkheden die onze liedjes hebben. Voor hij met Oh Wonder begon produceerde Anthony West onze EP Dual waarop ‘Eyes Wide’ en ‘Fly’ staat. Daarvoor traden we op met een zesmansformatie met harde drums en zwaar gitaarwerk. Het was eigenlijk een vreemde keus voor Meadowlark om in die richting te gaan en het hielp absoluut niet met onze liedjes. Anthony realiseerde onze liedjes op een heel andere wijze. Hij moedigde ons aan om onze songs terug te brengen naar het naakte skelet en ze niet te verbergen onder een karrevracht productie.”

Meadowlark komt naar Noorderzon onder andere om ook het gloednieuwe album ‘Postcards’ te promoten. “Wij omschrijven ‘Postcards’ als de eerste vier jaar van Meadowlark. Het is de culminatie van de liedjes die we hebben geschreven sinds we zijn begonnen met dit project. Voor een debuutalbum is er altijd die enorme verwachting om het geweldig te doen en dat is een factor waarop we veel andere bands hebben zien sneuvelen. We zijn er daarom gewoon trots op dat we gewoon een album met liedjes waar we achter staan hebben kunnen uitbrengen op een label waar we van houden. We zijn al druk bezig met liedjes voor een volgend album. Dat is nog lang niet klaar, maar ik kan niet wachten om te laten horen hoe de band zich aan het ontwikkelen is.” Een intrigerend onderdeel van ‘Postcards’ is terug te vinden op de website van ‘Meadowlark’. Hier kunnen bezoekers van de site een digitale ansichtkaart versturen met een boodschap aan iemand uit hun verleden. “Het liedje ‘Postcards’ dat op het album staat gaat daarover, over hoe je een ex geliefde nog wil vertellen hoe vreselijk hij of zij eigenlijk was en hoe goed je het nu hebt. Kate en ik vonden het een geweldig idee om een platform te scheppen voor onze fans of anderen omdat ook te kunnen doen. Om zich open te stellen en hun werkelijke gevoelens nu eens uit te spreken.. We hebben geweldige berichten binnen gekregen, waarbij we regelmatig een traantje moesten laten. Een aantal van die berichten hebben we gebruikt voor de video bij het nummer.”

Dan kijken we nog even vooruit naar Noorderzon. Dan Broadley is wild enthousiast over het idee om in Groningen op te treden. “We kijken er zo naar uit om weer in Nederland op te treden op het mooie festival Noorderzon. We hebben een heel speciale setlist gemaakt voor deze show.” Dat klinkt veelbelovend voor Podium Plataan op 19 augustus.