Loading...
EurosonicInterviews 2021

Chibi Ichigo: “Gewoon eventjes al dat corona gedoe kunnen vergeten!”

Foto: Noortje Palmers

BRUSSEL – België, daar waren we nog niet geweest in aanloop naar Eurosonic. Dit jaar komen er toch ook weer een aantal prachtige bands aanbod in Groningen en België werkt met een gerenommeerd bureau wat zaken in beweging kan zetten. Of we intresse hebben? Binnen de kortste keren zitten we dan ook, geheel in de geest van de pandemische editie van Eurosonic 2021 om tafel met Sabina Nurijeva. “Chibi Ichigo aka Sabina Nurijeva is met haar 22 jaar een sterk opkomend talent in de Belgische hiphopscene. Sabina is geboren in Rusland en opgegroeid in België. Ze schakelt vloeiend tussen Russische en Nederlands/Engels teksten, ondersteund door laidback beats. Dat is goed te horen op de vele singles die ze de afgelopen twee jaar afvuurde, als opmaat naar haar uitstekende tweede EP: Bloei kwam in augustus 2020 uit”, introduceert Eurosonic haar in de bio. De Groninger ESNS-duider De Lijstjesman, leidraad voor veel kijkers, heeft zelfs een vergelijking met een Nederlandse artiest bijgehaald: “De Belgische S10 met prima teksten en mixt er ook wat Russisch door”

“Ik was vaak alleen thuis als kind”, begint de dan weer om het internationaal te houden Japans genaamde, Chibi Ichigo betekent kleine aardbei, artieste. “Ik vond dat op zich niet zo erg omdat ik dan het huis voor mij alleen had om te zingen. Het durven zingen voor andere mensen is dan ook pas gekomen toen dat ik 19 was en besloot om toch mijn passie te volgen. Dit werd in het begin niet zo openlijk ontvangen omdat mijn ouders vonden dat het niet zo een ‘realistisch’ plan was. Ik heb er geen dag spijt van gehad dat ik toch deze beslissing heb genomen. Mijn studie in Gent, ik studeerde Journalistiek, bleek echt, maar ook echt, niet mijn ding te zijn. Terwijl ik sinds mijn achtste er over droomde om journalistiek te studeren en dan over te gaan naar TV journalistiek. Dan zou ik gekend worden erdoor en dan aan de muziek te beginnen. Gelukkig heb ik die tussenstappen allemaal kunnen skippen.”, lacht de kleine aardbei.

We informeren hoe ze nou haar sound heeft gevonden en waardoor zij er toe aangetrokken is. Het levert en enorme zucht op. “Goh, een echte sound ‘vinden’ is een proces dat heel je leven lang duurt. Ik heruitvind mezelf en evolueer continue. Dat is denk het leven, willen blijven bijleren en groeien. Ik schrijf mijn teksten terwijl ik een spelletje speel op mijn GSM, dan hoor ik ineens een zin en probeer ik wat rijmen erop en voor dat ik het weet heb ik 10 levels gespeeld en heb ik een halve tekst klaar. Ik denk dat door dit te doen je heel ‘onbewust’ dingen opschrijft en er dingen naar buiten komen die je moet loslaten.” Ze zwijgt even.  “Om mijn werk goed te begrijpen is het het belangrijk te weten dat ik vooral voor mijzelf schrijf en het als een vorm van therapie zie. Natuurlijk is het des te leuker dat mensen zich kunnen amuseren en zich vinden in mijn muziek en dat is dan ook echt wel de kers op de taart wat alles zo ‘whole’ maakt.”

Dat loslaten doet ze dan in het Nederlands, het Engels of Russisch. Nederlands en Russisch zijn niet bij uitstek talen om nu Europees door te breken. De Vlaamse kijkt nadenken. “Ik denk door juist niet je vast te houden aan een standaard die gezet is door anderen. Juist helemaal je eigen ding doen is wat je je er laat uitspringen denk ik…” riposteert ze de aanname om verder te gaan op de vraag of haar gecombineerde Russische en Vlaamse achtergrond haar inspireert. “Ik denk niet dat ik per se inspiratie vind in mijn roots of achtergrond. Ik speel wel graag met talen en ik luister ook graag muziek in elke taal bij wijze van spreken. Ik ben momenteel meer gefocust op het Vlaams, omdat het voor mij veel makkelijker is om een tekst in het Nederlands te schrijven dan in het Russisch. Mijn mama helpt mij altijd bij de Russische teksten, zij heeft ook een diploma Literatuur wat natuurlijk echt een pluspunt is.” Ze voegt er dan aan toe.

De pandemie raast door Europa. Chibi Ichigo wordt er persoonlijk en als artiest ook door geraakt. “Deze tijd en de voorbereiding op ESNS was niet altijd makkelijk, maar omdat ik iemand ben die niet kan stilzitten en zich snel verveelt heb ik onbewust dingen gedaan die me bezig hielden zoals nieuwe muziek maken uiteraard. Voor ESNS wist ik al meteen welke liedjes ik wou doen, omdat ik ze in de lockdown periode had gemaakt en ze ook asap wilde voorstellen aan het publiek. Ja, in deze tijd even stil staan heb ik zeker gedaan. De eerste lockdown viel ook veel minder zwaar als de tweede. Ik probeer nu meer bewuster in het leven te staan en meer in het moment zelf, juist omdat er zo ‘weinig’ prikkels zijn van de buiten wereld moet je juist zoeken in jezelf wat je gelukkig maakt.”

De nieuwe EP ‘Chibumiverse’ staat voor april dit jaar op de planning om uit te brengen. Daarvoor worden nog de tracks ‘planeet ( De Zon is veel te heet) en ‘Club Russia’ op e markt gebracht. “De EP is een mengelmoes van Club culture tot elektronische muziek tot hiphop. We hebben vooral geëxperimenteerd met stijlen. Willen groeien en evolueren is een basis levenswijze in mij en mijn muziek”, kijkt ze alvast naar de EP vooruit. De EP is de opvolger van haar vorig jaar verschenen EP ‘Bloei’ die ze presenteerde in een gevangenis en waarin ze meer uitgesproken is dan op haar eerder verschenen, heel persoonlijke, debuut EP.

Vooruit kijken doen we tenslotte ook naar Eurosonic. Een showcase festival geeft mogelijkheden en vaak vooraf gestelde doelen. Haar management geeft aan dat er vooral gehoopt worden om in contact te komen voor meer optredens in Europa. De in Rusland geboren Vlaamse haalt haar schouders op: “Ik kom hier niet met een agenda. Ik wil vooral plezier hebben en dat zo veel als het maar kan. Kunnen optreden in Rusland of andere landen zeg ik wel geen nee tegen.” Dan besluit ze met een omschrijving van haar showcase die op de eerste dag van Eurosonic 13 januari zal worden gepubliceerd. “We hebben vooral het ‘live’ gevoel willen behouden en de kijker het gevoel willen geven dat hij of zij daar is en mee aan het feesten is. Gewoon eventjes al dat corona gedoe kunnen vergeten!”