Loading...
Interviews 2020

CHANKA: “Ik heb heldere doelen gesteld”

HONG KONG – Deze zomer kunnen festivals overal in de wereld niet doorgaan vanwege Corona. Zo ook The Great Escape in Brighton op de Britse eilanden. We trekken de reisschoenen aan en gaan op pad om artiesten te spreken. We kloppen op deuren, gooien steentjes tegen ramen en steken het hoofd boven de heg om te informeren hoe het gaat. CHANKA is één van de artiesten die haar festivalzomer in het water zag vallen. Hong Kong is in het nieuws deze dagen. Politieke ontwikkelingen en onrust zijn er in de stad. Dat laten we links liggen en zoeken CHANKA op. Deze jonge artieste zou op The Great Escape haar gooi doen naar een Europese doorbraak. “Amsterdam is mijn favoriete stad. Ik hou zo van jullie kaas, heb je toevallig….”, verwelkomt de artieste haar Nederlandse gast. Nee dat niet. “Atmosferische, donkere, door de folk geïnfecteerde progressieve rock gemixt met smooth, downtempo, electronic patronen van de uit Hong Kong afkomstige singer/songwriter CHANKA. Uitgerust met een etherisch stem, heeft CHANKA al veel aandacht getrokken met haar optredens op straat en haar eerste liedjes`, schetst het Britse festival. CHANKA zou onderdeel uit maken van de Ear Up showcase met verschillende artiesten uit Hong Kong. Van veilige afstand uiteraard deze dagen is de eerste vraag: “Hoe gaat het met je?”

“Yeah geweldig”, jubelt CHANKA. “We blijven binnen deze dagen, het is dus een prima tijd om te focussen op de muziek en de projecten die op stapel staan. Voor mij zou 2020 het jaar zijn dat ik veel zou optreden. Ik vind het altijd erg leuk om veel te reizen en daar probeer ik ook op te plannen, dus het was geweldig dat ik uitnodigingen kreeg voor mooie festivals in onder andere Groot-Brittannië en Korea. Nu moet ik mijn publiek op een andere manier zien te bereiken en heb ik veel online gedaan, zoals een live stream en vlogs. Het maken van een vlog was nieuw voor me en ik moet zeggen, dat ik er erg van geniet. Ik heb deze tijd gebruikt om na te denken en heb het veel overdenkingen gegeven over hoe het precies gaat. Ik heb tijd genomen om mijn gedachten te ordenen en me te focussen op mijn verstand en mijn hart. Ik heb voor mezelf meer heldere doelen gesteld die ik wil bereiken. Wat wil ik en wat wil ik uitdrukken met met mijn muziek en de conclusie was dat ik daar toch wel al heel goed mee bezig was.”

Ook op een andere manier heeft Corona en de Covid-19 pandemie zijn invloed. De emoties van deze tijd zijn natuurlijk vaak rauw en ongewoon, maar CHANKA gebruikt ze als songwriter om haar werk verder aan te scherpen. “Ik stop al de emoties die ik deze dagen ervaar in één van mijn liedjes. Ik heb voor mij song ‘Reminiscence’ een nieuw arrangement gemaakt. Het is de bedoeling dat dit lied in juni uitkomt. Het drukt de soort van end-of-days vibe uit die ik voel en probeer het publiek te vertellen dat wat wij uitvoeren met de natuur uiteindelijk ook zijn weerslag heeft op onszelf. Ik hou er van als ik liedjes schrijf om me te focussen op de kleine dingen en de emoties van het dagelijks leven. Ik hou van metaforen. Als ik iets meemaak dat me interesseert, dan komen er vaak woorden of een sfeer in mijn gedachten die ik probeer te verwerken tot een liedje. Het is voor mij niet altijd even makkelijk om dergelijke persoonlijke dingen via mijn liedjes te delen met een publiek. Ik ben best een heel verlegen persoon. Ik stel mezelf echter altijd de vraag: Waarom wil ik muziek maken? Het antwoord is voor mij dat ik mensen wil helen door de muziek en nog meer dan dat, als ik mezelf wil helen dan moet dat via muziek. Ik denk dat dit de reden is waarom ik mezelf en mijn persoonlijke gevoelens deel met het publiek en met ze intiem wordt in een muzikale context.”

Naast de omschrijving boven van het The Great Escape festival is een adequate omschrijving van de muziek van CHANKA een Brits geïnspireerde donkere Singer Songwriter sound. We vragen haar naar die duidelijke Britse invloed. “Ik dat het is omdat ik in het Verenigd Koninkrijk een jaar heb gestudeerd en ik heb ook daar gitaar leren spelen en muziek maken. Ik denk dat ik door dat liefelijke land zo ben beïnvloed. Dat was zo’n vijf jaar geleden en ik realiseerde me dat ik het heerlijk vind om muziek te creëren. Ik ben 3 jaar geleden begonnen met zelf liedjes schrijven, maar dat was pas de eerste stap. Ik ben begonnen om mijn gedachten en persoonlijkheid ook te laten zien in de arrangementen, hoe de muziek visueel wordt verbeeld, zelfs tot en met het heel persoonlijke. Ik denk dat het er voor zorgt dat de mensen in Hong Kong daarom mijn muziek zijn gaan herkennen en alles wat daarmee verband houdt.” CHANKA begon eigenlijk op straat met echt optreden. Het blijkt dat een stad als Hong Kong daar echt voor open staat of beter stond. “Hong Kong zit vol met heel getalenteerde mensen die ook erg van straat voorstellingen houden. Vooral het begin van de jaren 2010 was een geweldige tijd voor straatmuzikanten. Het publiek stond stil, luisterde en klapte mee. We hebben deze dagen eigenlijk geen fatsoenlijke regels voor muziek op straat in Hong Kong. We kunnen niet meer vrijelijk optreden op straat en kunnen ons ook niet op regels beroepen. Er wordt tegen opgetreden en er zijn nu nog maar een paar plekken waar je als straatmuzikant terecht kunt.”

Het is langzamerhand tijd om af te gaan ronden, maar er zijn nog een tweetal onderwerpen die besproken moeten worden. Het eerste is de Ear Up showcase, een programma dat opkomende artiesten uit Hong Kong de mogelijkheid geeft om op te treden op festivals in onder andere Korea, De Verenigde Staten, Duitsland en dus op The Great Escape en wellicht ook voor Nederlandse festivals een partner om artiesten als CHANKA een kans te bieden. “Ear Up heeft een incubatieprogramma ieder jaar en omdat ik in 2019 hier in ben opgenomen, heb ik deze mogelijkheid gekregen om deze Ear Up Showcase te doen. Voor mij is het een manier om mijn muzikale horizon te verbreden en mijn muziek uit te spreiden over de wereld. Ik heb door dit programma ook veel nieuwe vrienden gekregen, het is heel dierbaar dat ik deze momenten met hen kan delen.”

We sluiten af met een blik op haar album ‘Shades of Blue dat in 2019 verscheen. “Het album representeert mij zoals ik in 2017 was toen het album is ontstaan. Het is in 2019 verschenen en heeft me geholpen de volgende stap te zetten naar waar ik heen wil in mijn muzikale plannen. Het heeft ook geholpen om een wereldwijd publiek, zoals jij nu, met mijn muziek in contact te brengen en dat was ook de bedoeling. Het moest een opstapje zijn naar de rest van de wereld, zoals ook een optreden op een festival in Maleisië.” Aan ambities geen gebrek dus en we kijken nog even naar wat er nog wel voor CHANKA op de planning staat. “Ik wil in juni verschillende nieuwe nummers naar buiten brengen waarin ik toch opschaal. Of dat nu gaat om de muziekproductie of andere concepten, zoals muziekvideo’s of producten er om heen. Ik zou zeggen, hou het in de gaten”, lacht CHANKA voor we afscheid nemen. Hopelijk komt van uitstel geen afstel en is CHANKA binnen kort te zien op een festival in Europa.