Loading...
Interviews 2015

Carsie Blanton: ‘Het is moeilijk geen liedje te schrijven als je in New Orleans bent’

GRONINGEN – Soms zijn voorprogramma’s even goed als het hoofdprogramma. Carsie Blanton is zo’n artieste die in De Oosterpoort welliswaar het voorprogramma bij The Wood Brothers voor haar rekening neemt, maar haar Amerikaanse vrienden zeker een ’tough act to follow’ biedt. Joan Osborne weet er van mee te praten, toen Blanton met haar stem en podiumpersoonlijkheid veel mensen in het publiek meer overtuigde dan Osborne als hoofdact. Blanton is een Amerikaanse die muzikale exploraties in verschillende richtingen heeft gedaan en uitgesproken opinies heeft en deze ook niet onder stoelen of banken steekt. In haar woonplaats New Orleans maakt ze tussen de voobereidingen voor haar Europese trip waar ze met The Wood Brothers, maar ook als hoofdact, een aantal optredens zal verzorgen.

“We hebben al jaren een vruchtbare samenwerking”, gaat Carsie Blanton in op haar relatie met The Wood Brothers. “Oliver Wood heeft in 2012 mijn album ‘Idiot Heart’ geproduceerd. Ik heb de laatste zes/zeven jaar al heel vaak als voorprogramma bij hun gestaan tijdens verschillende tours. Ik heb ze ontmoet toen ik nog in Philadelphia woonde. Ik begonnen als fan van The Wood Brothers en we zijn bevriend geraakt.” Het resultaat van deze vriendschap komt nu naar Groningen.

De oorsprong van Carsie Blanton’s muzikale loopbaan ligt nog veel eerder. Ze groeide op het platteland op bij haar ouders op de veehouderij. Naast het boerenbedrijf was er ook ruimte voor muziek. “Ik kom van een muzikale familie. Zolang als ik mij kan herinneren was er thuis ruimte voor muziek. Als kind speelde ik al de piano en rond mijn dertiende heb ik gitaar leren spelen en mijn eerste liedjes geschreven. Uiteindelijk kwam ik er achter dat je met muziek ook je brood kon verdienen en dat was een kans die ik met geen mogelijkheid kon laten liggen” Brood verdienen, dat klinkt mooi, maar alle albums van Carsie Blanton zijn voor een vrijwillige bijdrage te downloaden van het internet. De zangeres heeft hier een uitgesproken mening over. “Het is voor mij heel vanzelfsprekend om mijn muziek met anderen te delen. Zo ben ik in de muziek verzeilt geraakt en dat heeft me geïnspireerd om mijn muziek gratis ter beschikking te stellen. Mijn muzikaliteit is een gift en ik ben erg blij dat ik die mag delen met anderen. Op het moment dat ik op deze manier ben gaan kijken naar mijn werk heb ik veel meer steun en fans gekregen die me zowel financieel als moreel helpen. Ik denk er zo over: Hoewel de machines van het kapitalisme en het materialisme groot en krachtig zijn, ben ik niet bereid mijn leven en mijn werk aan ze op te offeren. Muziek is veel belangrijker en krachtiger dan die machten.”

Een andere kracht in haar leven is New Orleans. Ook een plaatsgenoot als Luke Winslow King gaf al hoog op van het speciale muzikale klimaat van de stad in Louisiana. “New Orleans heeft een diep magisch gevoel”, stelt de Amerikaanse. Het is de bron van inspiratie geweest vor zoveel en heel verschillende artiesten al die jaren. Je voelt de geschiedenis daar. De geschiedenis geschreven in muziek, maar ook in literatuur, in het voedsel en in de staatparades. Het is een bron van levenslust. Het is moeilijk geen liedje te schrijven als je in New Orleans bent,’ spreekt Carsie Blanton haar dank uit aan de stad waar ze woont.

Carsie Blanton heeft nu vier albums uit, die allemaal te vinden zijn via haar website. Vier heel verschillende albums. Haar laatste album ‘Not Old, Not New’ zijn haar invullingen van oude jazz songs uit de eerste helft van de twintigste eeuw. ‘Idiot Heart’gaat veel meer de folk kant op. Verschillende invloeden worden gebruikt. “Het gaat allemaal terug naar mijn eerste kennismaking met muziek. Ik heb heel diverse inspiratiebronnen gehad Ik was we van Ani DiFranco en Paul Simon, maar ook van Billie Holiday en Ray Charles. Ik voel me er erg comfortabel bij om al deze stijlen in mijn muziek te integreren. Het draat naturlijk maar om één ding; een prachtig lied.”

Naast muzikant is Carsie Blanton ook een schrijfster, of better gezegd een blogger. Ze heeft een populair blog, waarin sexualiteit een grote rol speelt. Ze neemt daarin ook geen blad voor de mond.
“Net als het mixen van pop met folk en jazz, vind ik dat het schrijven van teksten en van liedjes natuurlijke uitdrukkingsvormen zijn van mijn gedachten en gevoelens. Mijn liedjes gaan vaak over liefde en sex, dat zijn twee onderwerpen waar ik erg in geïntereseerd ben en erg nieuwsgierig naar ben. Mijn blog gebruik ik om de ideeen die te gecompliceerd zijn of te veel ruimte vergen voor een liedje ook een plaats te geven.” Voorlopig staat het vizier van Carsie Blanton echter op Groningen en om hier een prachtige show neer te zetten samen met The Wood Brothers.