Loading...
Interviews 2015

Caitlin Mahoney brengt met muziek orde in haar chaos

GODLINZE – In het kader van de Open Monumentendag staan zetten veel monumenten hun deuren open. In Godlinze wordt een dag eerder het startschot gegeven op een zeer fraaie manier. In de Pancratiuskerk treedt de New Yorkse singersongwriter Caitlin Mahoney op. Een artiest uit één van ’s Werelds grootste metropolen in het kleine Groninger dorpje. Een zangeres die de chaos probeert te vangen in haar nieuwe album ‘Spin’ en deze chaos weergeeft in haar muziek. Op voorhand al een boeiende ontmoeting tussen twee culturen.

“Spin’ is over de chaos die we ervaren in het leven, zeker, maar mijn hoop is dat met de liedjes de luisteraar ook wordt geïnpireerd om na te denken over zijn eigen persoonlijke chaos en waar dat mogelijk is daar toch ook vrede en rust in te vinden. Voor mij persoonlijk, ik vind die rust en vrede in de muziek”, legt Caitlin Mahoney aan de vooravond van haar Europese tour uit. Haar eerste optredens zijn in Spanje voor ze naar haar enige optreden deze tour in Nederland komt. De volgende stap natuurlijk is om de chaos om te zetten in muziek. Hoe dit gaat legt Mahoney uit: “Ik hoor meestal een klein melodietje in mijn hoofd of iemand heeft een uitspraak die me bevalt. Dan probeer ik daar een betekenis aan te geven, het te koppelen aan een ervaring. Soms is dat een moeilijke gebeurtenis of juist een heel blij iets. De liedjes zijn vaak heel erg persoonlijk, maar op andere momenten is het gewoon een idee waarop ik verder bouw. Op mijn nieuwe album ‘Spin’ staan veel liedjes die voor mij persoonlijk ook een diepe betekenis hebben. ‘Wolf’, ‘Goodbye Cruel Friend’, ‘Sweet, Sweet You’ zijn allemaal liedjes die hun oorsprong vinden in gebeurtenissen uit mijn leven. Uit mijn eigen ervaringen.”

‘Spin’ is de opvolger van de succesvolle EP ‘West for a While’. Haar eerste album bracht haar op mooie Amerikaanse en Europese podia. Het was de verslaglegging van de stap van haar geboorteplaats Orlando naar New York City. “West for a While’ was mijn eerste uitgave van mijn muziek. Ik heb het opgenomen in Brooklyn met een aantal van mijn beste vrienden die op het album meespeelden en het produceerden. Het was dus heel comfortabel en heel familiar. We wilden een soort folk-pop sound, waarbij we ons basseerden en lieten inspireren door Jenny Lewis haar solo album ‘Rabbit Fur Coat’. Voor ‘Spin’, wilde ik iets heel anders proberen. Ik ben naar Nashville gegaan om het album op te nemen. Het was een experiment met synthesizers, waarbij ik toch ook trouw wilde blijven aan mijn eigen Caitlin Mahoney geluid en aanpak met bedachtzame teksten en eigenzinnige vocale harmonieen.” Ook denk Mahoney alweer aan de toekomst. Een aanzet voor een volgend album is er volgende maand. “Ik ga in oktober een single opnemen als ik terugkom in de Verenigde Staten. Ik vind het geweldig om het huidige project met de mensen te delen, maar ben ook opgetogen om straks iets nieuws te beginnen”, aldus Mahoney.

Caitlin Mahoney heeft een klassieke zang training gehad. Zingen deed ze bijna haar hele leven al gedaan. “Ik ben begonnen met zingen in het kinderenkoor toen ik zeven was en ben sindsdien niet meer gestopt. In mijn familie is altijd veel belangstelling voor muziek geweest. Maar mijn ouders zijn enorme Bruce Springsteen fans. Daar heb ik mijn jeugd dus naar geluisterd. In de familie van mijn vader zitten veel muzikanten. Als we samen zijn, dan komen de gitaren te voorschijn en zingen we met elkaar liedjes. Dat is zo geweldig.”

Orlando heeft ook een grote muziekscene met veel muzikanten en muziek, maar Caitlin Mahoney moest eerst naar New York verhuizen om dat te ontdekken. ‘New York heeft een heel bijzondere musicscene. Ik heb zoveel geleerd van “rubbing elbows” met muzikale vrienden in New York City. Het is zo inspirerend. Ik heb me nooit gerealiseerd dat er in Orlando ook een grote musicscene is tot een paar jaar geleden, ondanks dat ik er nota bene ben opgegroeid. Maar het is een geweldige omgeving voor muziek. Ik heb er inmiddels veel vrienden gemaakt die geweldige muziek maken.”

Een muziek scene kan niet zonder optredens. Een hele stap. “Het is zo’n enorm geschenk dat ik mijn liedjes mag zingen voor mensen die er naar willen luisteren. De kans om die verbnding te leggen met mensen en mijn muziek met hen te delen. Daarvoor stap ik het toneel op. Zeker weten! Ik hou van Nederland. Ik heb een paar optredens gegeven in Amsterdam. Dat waren altijd zo fijne optredens, maar voor een internationaal publiek. Eigenlijk weet ik dus nog steeds niet of een Nederlands publiek me ook waardeert. Die vraag zal in Godlinze beantwoord moeten worden”, lacht Mahoney en hoopt ze veel Groningers in de kerk te treffen.