Loading...
Interviews 2015

Brett Newski heeft een back-up plan

GRONINGEN – Brett Newski baant langzaam zijn weg door Europa richting Groningen. De Amerikaan presenteert op 6 mei zijn vorig jaar verschenen Folk Armageddon op een avond als ook Dignan Porch het podium van het Groninger poppodium Vera zal betreden. Newski is nog in Oostenrijk, zal vandaar uit doorreizen naar Ierland en Groot Brittannië, vervolgens naar Nederland en door naar Duitsland en Scandinavië. Voor uitgebreid toeren draait deze wereldreiziger zijn hand niet om met jaren waarin hij meer dan 200 optredens doet en gaat het niet lukken in de muziek, nou dan is er altijd nog een back-up plan, maar voor alsnog kan dat nog rustig in de kast blijven.

“Mijn vader na me mee naar een concert van de Barenaked Ladies”, vertelt Brett Newski. “dat inspireerde me. Dat wilde ik ook. Ik nam een baantje bij McDonalds en ben met het geld dat ik verdiende gaan sparen om een gitaar te kopen. Ik vond het werken bij McDonalds trouwens heerlijk. Als het met de muziek niks wordt, dan is een baantje hamburgers bakken nog steeds mijn back-up plan”, lacht Newski

Reizen en Brett Newski dat gaat samen. Hij reisde en tourde door Azië en Latijns-Amerika. Zijn eerste album nam hij op tijdens de ‘Homeless in Asia’ tournee door verschillende Aziatische landen, waar hij speelde in reguliere zalen, maar ook op de meest exotische locaties als daken van wolkenkrabbers, bij mensen thuis in een appartement en andere spontane locaties. Het resulteerde in een enorm avontuur en het album ‘In Between Exits’ “Ik heb er erg van geprofiteerd en veel geleerd om mezelf de wereld in te dwingen en op onderzoek uit te gaan in het buitenland. Mijn ziel kwam er keer op keer in de verdrukking. Ik werd ziek, raakte afgesneden van de wereld, kwam vast te zitten op plaatsen en nog veel meer. Een reis waarin je echt op jezelf bent aangewezen en de kracht in jezelf moet aanboren. Waarin je je echt tegenkomt is voor iedereen van levensbelang.”

Na de tour bleef Brett Newski in Azie hangen. Thuis zat het niet altijd mee. Zijn band was uit elkaar en zijn vriendin er vandoor. Brett Newski besloot de Verenigde Staten achter zich te laten en zich te vestigen in nota bene Vietnam. Een aantal productieve jaren werkte en woonde hij in Saigon, waar hij met een Brit en een Canadees een band vormde. Door Zuidelijk Afrika toerde, waar Newski en zijn band uitsluitend met het openbaar vervoer reisden ter promotie van ‘In Between Exits’ en werkte voor de reclame en de muziek schreef voor onder andere tampon reclame. Daarnaast schreef hij in die tijd meer dan 100 power-folk liedjes. “De eigenlijke reden dat ik naar Vietnam ging was de Varkensoren soep. Vietnam is een efficiënt land. Ze gebruiken elk onderdeel van de koe of het varken. Ik ben er zeker van dat ik een aantal malen paardenpenis heb gegeten. Ze stoppen het allemaal in hun soep.” Ook qua muziekindustrie gaat het compleet anders. “Wonen en werken in Azie is heel anders. Je zou net zo goed naar Mars kunnen gaan. Er zijn erg weinig overeenkomsten op cultureel gebied. Misschien wel geen. Toch wil ik dat deel van de wereld aan iedereen aanraden.” Op naar Azie dus als het aan Brett Newski ligt.

Op een gegeven moment stapte Brett Newski toch weer op het vliegtuig. Vond onderdak bij zijn ouders in de kelder en sloeg weer aan het opnemen en toeren. Vorig jaar verscheen Folk Armageddon. Eerst in de Verenigde Staten en eind 2014 in Europa. Nu doet hij Europa aan. Eerst een deel van de tour samen met Rob Moir in het kader van de International Gentlemen of Folk’ tour door voornamelijk Duitsland en het laatste deel alleen. “Het album heeft me inmiddels over de hele wereld gebracht en daar ben ik erg dankbaar voor. Ik werk alweer aan een nieuw album. Dat wordt geproduceerd door Violent Femmes mede-oprichter Victor Delorenzo. Dat moet in 2016 verschijnen.” Met ook dan vast weer en wereldtournee van deze wereldburger en anders wordt het hamburger.