Loading...
EurosonicInterviews 2023

Azahriah: “De luisteraar heeft altijd zijn eigen verhaal bij een liedje”

GRONINGEN – Het is een tijd waarin elke muziek liefhebber die naar Groningen afreist de bekende lijst van Richard de lijstjesman uitpluist om maar geen Eurosonic / Noorderslag act te missen die er toe doet. Voor Azahriah beveelt hij met het ridderlijke oordeel aan: “Popsongs met een hoog oorwurm gehalte.” De Hongaarse afgevaardigde heeft daarnaast net een EP uit vol oorwurmen. Het showcase festival weet over Azahriah te vermelden: “Azahriah aka Paul Street is de definitie van een self-made artiest. Hij leerde zichzelf alles over muziek en vloggen. De jonge YouTuber speelde als kleine jongen al gitaar en begon vanaf 2017 teksten te schrijven en te experimenteren met mixen. In 2019 bracht hij zijn eerste nummers uit, zijn debuutalbum ‘Camouflage’ volgde in 2021. In dat jaar en in 2022 was hij de meeste gestreamde artiest op YouTube en Spotify in Hongarije.” Als Paul Street op de deur klopt met zijn nieuwe EP voor een recensie grijpen we de kans aan om hem nog wat te vragen over zijn deelname aan Eurosonic waar hij in de nacht van 20 op 21 januari zich zal presenteren in het News Café in Groningen.

“Eurosonic klinkt spannend, ik kan niet wachten om in Nederland op te treden’ trappelt Azahriah van ongeduld. Wat hem betreft mag het wel zover zijn. “Het belangrijkste doel is om mijn muziek aan mensen buiten Hongarije te laten zien en zo hopelijk voor een op lange termijn een band op te bouwen, zowel zakelijk als met het publiek”, geeft hij zijn wensen voor Eurosonic bloot. “Telkens wanneer ik mezelf afvraag waarom ik dit doe, dat optreden voor een publiek, denk ik altijd dat ik niets anders liever zou doen, ook al is het soms moeilijk om weer dat podium op te stappen.” Het doel is ook om zijn album en nieuwe EP te presenteren aan een groter publiek tijdens ESNS. “Mijn eerste officiële LP-release was ‘Camouflage. Het is een verzameling nummers die ik heb geschreven in de periode tot en met het jaar 2020-2021. Luister er ik nu naar terug, dan hoor dat ik dat ik echt nog een beginneling was die nog veel moest leren., maar ik denk dat het ook een soort portret is van zoals ik werk met muzikale dingen en de stijlen die ik ken.”

Dan gaat hij dieper in op zijn nieuwe EP die kakelvers is. “Afgelopen zomer werd ik veel gehyped, Ik wilde nu ik midden in de belangstelling sta er van profiteren en een paar knallers uitbrengen. De EP bevat 6 nummers, het gaat er vooral om de vibe, de sfeer over te brengen. Als ik schrijf voor een LP, werk ik meestal anders. Dan wil ik een volledige reis, of ervaring, bieden waarbij je in de war wordt gebracht door elk nummer van het album. Mijn volgende album “Memento” dat in mei verschijnt, richt zich bijvoorbeeld op kindertrauma, huiselijk geweld, en de sociale en relationele problemen die voortkomen uit deze problemen. Terwijl ik dit concept uitwerkte, hield ik goed in de gaten dat ik de boodschap overbracht, maar het ook niet te zwaar maakte. Ik houd het ook los, om plezier te hebben tijdens het maken van beats, experimenteren met ideeën en de grenzen van mijn zangstem verleggen.” De nieuwe EP is wel prachtig op tijd voor Eurosonic. Op het mni album nummers in het Engels en het Hongaars. “Het zijn bijna 2 verschillende personen”, knikt Azahriah. “Het is een hele andere ervaring om in het Engels of in het Hongaars te zingen. lk was bang om de twee talen met elkaar te mixen, maar het werkte echt goed. Luister maar eens naar het laatste nummer met vier stemmingen. Ik vind het leuk om ook in de toekomst met deze aanpak te experimenteren.”

Paul Street werd bekend als Youtuber. Het blijkt echter dat hij zich al van jongs af aan met muziek bezig heeft gehouden. “Mijn moeder zong vroeger veel, ze heeft een prachtige stem. Ik was rond de 7 of 8 jaar oud toen mijn vader me mijn eerste mobieltje cadeau deed. Het was een soort van Nokia. Mijn vader kocht het van zijn Arabische vriend, en ik vond op het toestel 15 memo’s met een tweede stem van oude Arabische liedjes, zoals knallers als “Heya di”. Dat was de eerste keer dat ik een soort band met muziek voelde. Ook een Hongaars-zigeunerrapper genaamd LL Junior maakte een diepe indruk op mij en stimuleerde me om ook mijn eigen muzikale reis te beginnen, maar eerst ging ik nog door mijn metal en metalcore fase”, grijnst de Hongaarse ESNS deelnemer. “Eerlijk gezegd, het voelde nooit als een echte optie om me hier als beroep mee bezig te houden en op één of manier om het leven te leiden als een succesvolle muzikant, maar ik zou niets anders willen doen dan mijn tracks en liedjes te maken.”

Youtube was het begin voor Paul Street en de weg die hem naar Azahriah voerde. “Ik maak sinds 2015 YouTube-video’s. Het was een innerlijke motivatie en kracht om mijn ideeën en gedachten aan mijn fans te blijven vertellen in de de wereld waarin we allemaal leven. Ik ontdekte dat er een verband tussen het maken van een goede korte film en het maken van een goed liedje. Ze zijn op de een of andere manier hetzelfde. net als alle soorten kunst, je hebt een lege ruimte en het is helemaal aan jou om iets speciaals te creëren op de beste manier waarop je kunt. Mijn doel is om iets te triggeren, een sfeer of gevoel te plaatsen in het hart van de luisteraar waardoor je een soort verbinding voelt. Dat is niet noodzakelijkerwijs door de teksten, maar door de muziek en de vibe zelf. Het knalt echt als daar dan ook een leuke videoclip voor is bij zo’n liedje. Het is de andere helft van het verhaal, de beelden zijn bijna net zo belangrijk als het nummer zelf. Zelf vind ik muziek maken veel leuker, dan video’s overigens.”

Een zigeunerrapper, metalcore, het zijn termen dan al vielen, maar hoe komt Azahriah dan uit bij de oorwurm popliedjes. “Het gaat soms zo”, knikt hij. “Ik begon gitaar te spelen op 12-jarige leeftijd en leerde daarna beats en andere muziekinstrumenten op 17-jarige leeftijd. Ik gebruik Logic Pro en doe dat inmiddels bijna 4 jaar. Ik heb mezelf geleerd basismixen en productie essentials te maken via youtube-tutorialvideo’s. Dan kun je denken aan de kanalen van ‘Busy Works Beats’, ‘Music Tech Help Guy, ‘Martyschwartz guitar’ en ‘Cifra Club’. Het werk proces dat ik gebruik hangt echt af van de muziek. Als het allemaal om harmonie gaat, meestal begin ik dan met basale midi-pianoprogressie of ik neurie iets. Als het over een op ritme gebaseerd nummer zoals in de richting van moombahton of synthwave-achtige dingen, dan ik begin met een punchy ass drumstel. Inspiratie voor mijn songs, dat gebeurt meestal in een scenario waar je het het minst zou verwachten. Het kan altijd en overal gebeuren. Iets dat een emotie oproept; blij, verdrietig, boos, los, duizelig, verward. Dit zijn de gevoelens waar ik meestal mee werk in mijn liedjes. Mijn teksten en vocaal schrijfproces komt echt uit een plek buiten waar ik mij er bewust van ben, ik denk dat de beste manier is om te beginnen is wat willekeurige onzin neuriën, en het vullen met woorden die passen bij de onderwerp. Om mijn liedjes verder te begrijpen hoef je eigenlijk niets over mij te weten. Het maakt niet uit wat ik denk of voel tot één nummer gereed is. Als de luisteraars een soort band met de songs voelen, is dat altijd zijn eigen verhaal bij het liedje. Misschien roept het een bepaalde herinnering op of plaats of een persoon. Verschillende zaken kunnen wat oproepen voor elke persoon die één van mijn tracks leuk vond.”

Voor hij zich in Groningen meldt bij Eurosonic en op 20 januari in het News Cafe zijn showcase speelt wijst hij nog even op de muziek scene in Hongarije. De meeste mensen kennen het festival Sziget en dit jaar vertegenwoordigen Azahriah en Platon Karataev het land en is OIEE in het rand programma te vinden. Andere bands zoals oud-ESNS alumni Vera Jonas Experiment, Antonia Vai, Babe Sila of MöRK en het intrigerende Decolonize Your Mind Society doen wellicht nog een belletje rinkelen en verdienen ook echt meer aandacht. “Er zitten een aantal echt veelbelovende opkomende artiesten aan te komen en de alter-indie-popscene is de moeite waard, maar eerlijk gezegd was mainstream Hongaarse muziek niet erg sterk in de afgelopen twee decennia. Het is geen wonder dat niet één Hongaarse band of artiest ooit een wereldwijde of “Europese” hit heeft kunnen scoren of een echt goede toer heeft gedaan Om eerlijk te zijn is dat ook het leuke. Het is heel gemakkelijk om iets te maken dat “out of the box” of uniek aanvoelt, zelfs als je kleine details wijzigt in je reguliere muziek of muziekvideo”, weet Azahriah dan van een nadeel een voordeel te maken tot besluit.