Loading...
Recensies 2015

Awna Texeira durft het persoonlijk te maken

BAKKEVEEN – Juist op een podium als Muziekpodium Bakkeveen in De Slotplaats waar het publiek bijna letterlijk bij de artiest op schoot zit komt een artieste als Awna Texeira volledig tot haar recht. Texeira brengt heel erg persoonlijk werk en als de afstand tussen publiek en artiest wegvalt wordt haar boodschap snel de jouwe. Kan een nadeel daarbij een voordeel zijn? Ja. Texeira was erg verkouden en smeerde haar stem met honing. Haar stem won hierbij aan breekbaarheid, zonder aan kracht in te boeten.
Op het podium werd Texeira bijgestaan op elektrische gitaar en banjo door Ja Speed. Even was dat aftasten en in het openingsnummer kwamen de klanken van Speed nog te hard door, maar dat bleek na een nummer al opgelost. In het samenspel en zang ging het verder uitstekend, ondanks dat het soms even aftasten was.
Awna Texeira speelde een mooie mix van ouder werk, werk van haar nieuwe prachtige album ‘Wild One’ en haar aller nieuwste werk. Eerst hoogtepunt was ‘Madeleina of the Sea’ met een mooi en emotioneel verhaal over haar in december overleden opa over wie het lied ging. Zo kregen alle liedjes betekenis en meer diepgang door uitmuntende introducties. Een ander voorbeeld was ‘Blue Heart on your Sleeve’ waarin Awna Texeira inging op geestesziekten en hoe zij zich inzet om mensen, vooral kinderen, die hier mee kampen te helpen. Muzikaal stak ook het titelnummer ‘Where the Darkness Goes’ er boven uit, hoewel het hele concert een bijzonder hoog niveau werd gehaald.
Na de nodige honing hervatte Texeira met ‘Thunderbird’. Ook nu wisselden betrokkenheid, mooie verhalen en prachtige liedjes, met als hoogtepunt een fantastische uitvoering van ‘Freedomhunter’ en een daar weinig voor onderdoende ‘Wild One’ elkaar af. Ook nu werden serieuze noten gezet met bijvoorbeeld het verhaal over de scholen in Canada waar tot nog niet eens zo heel lang geleden kinderen met en Inheemse achtergrond verplicht ‘blank’ werden opgevoed. De lach was echter ook nooit ver weg op het podium.
Muzikaal wist Texeira met niet voor de hand liggende combinaties aan instrumenten te verrassen. Nummers met twee banjo’s, met accordeon en banjo. Het voordeel van twee multi-instrumentalist op het podium. Gebracht met ontspanning en overduidelijk plezier. Texeira en Speed waren thuis en maakte De Slotplaats hun huiskamer. Na een Jason Molina cover, de enige cover deze avond, was het eigenlijk na twee uur spelen toch nog veel te snel voorbij. Het wachten is tot Texeira nog meer gaat doen met haar Portugese roots. Die accordeon roept namelijk om meer.