Loading...
EurosonicInterviews 2019Popronde

Áslaug: “Ik heb een heel sterk gevoel van eigen identiteit”

UTRECHT – “Reykjavik? Nee doe maar gewoon in Utrecht hoor”, boort Áslaug Vigfúsdóttir ons plan om een goed excuus te hebben om IJsland te bezoeken de grond in. Okay Utrecht dan, voor een gesprek met deze artiest die snel aan bekendheid wint onder haar artiesten naam Áslaug en dit jaar één van de Popronde deelnemers is. Haar achtergrond ligt wel op die Atlantische kusten waar de Arctische winden zo graag waaien en waar al jaren prachtige muziek weg komt. De Popronde adverteert Áslaug als: “Een artiest met roots in IJsland. Haar muziek vertaalt de scherpzinnige gedachten van een jongvolwassen vrouw. Een alternative pop-geluid met krachtige visie. In 2019 brengt ze haar debuut EP uit met songs die zich kenmerken door meerstemmige vocals, dynamische drumpartijen en een moderne sound.” Mooie woorden, maar haar debuut EP zal toch echt in 2020 verschijnen. Dit najaar is het druk met de Popronde, hoewel ze daarnaast net een voorprogramma heeft gedaan voor haar muzikale helden van The Japanese House in Paradiso-Noord, Amsterdam. Tijdens de Popronde staat ze op 3 oktober in Spaak in Groningen.

Het reisje naar IJsland zit er dan niet in met het lekkere IJslandse brood, hartige stoofpotjes en dat schitterende ruige landschap, maar het is natuurlijk wel één van de meer in het oog springende punten in de biografie van Áslaug Vigfúsdóttir of voor kort haar artiestennaam Áslaug. Het vormt ook een mooi begin punt voor het gesprek, hoewel ze geboren is in Utrecht. “Ik denk dat mijn achtergrond, Nederlands of IJslands, op muzikaal vlak niet echt invloed heeft op wat ik maak”, zorgt de opening voor wat nadenkende blikken. “Ik laat me inspireren door artiesten die ik leuk vind en dat zijn eigenlijk niet echt IJslandse of Nederlandse artiesten. Wel denk ik dat het hebben van een IJslandse achtergrond me heeft geholpen met het vormen van mijn creatieve identiteit. Van kleins af aan draag ik met me mee dat ik toch net anders ben dan mensen om me heen doordat ik een andere achtergrond heb”, beklemtoont de Popronde deelneemster. “Dit heeft zich ontwikkeld tot dat ik een heel sterk gevoel van eigen identiteit heb, ook op andere vlakken in mijn leven zoals mijn muziek.” Na even stilte duikt ze even haar historie in. “Thuis zongen mijn moeder en oudere zus altijd en ik volgde vrij automatisch hun voorbeeld. Ik kan me eigenlijk geen moment herinneren dat ik niet met muziek bezig was of dat ik echt iets anders wilde doen dan dat. Muziek maken heeft voor mij nooit echt gevoeld als een keuze, het is altijd vanzelfsprekend geweest.” Ze leerde zichzelf gitaar spelen, na op jonge leeftijd pianoles te hebben gehad. Als puber ging ze liedjes schrijven en dit alles resulteerde eerst in een studie aan het Conservatorium van Utrecht en nu dus is ze een artiest met een platencontract en een Popronde plek.

Het roept dan ook de vraag op of ze ook in IJsland aan haar loopbaan werkt. We stuiten onmiddellijk op een dierbaar plan. Ze komt verder overeind en vertelt vol passie: “Momenteel ligt de focus op Nederland, ik woon hier natuurlijk dus dat maakt het makkelijker. Wel hoop ik in de nabije toekomst ook richting IJsland te kunnen trekken met mijn muziek en daar naamsbekendheid te krijgen. Als ik ooit daar met mijn band naartoe kan om te spelen is dat wel echt een droom die uitkomt.”

Eerder stelde Áslaug dat ze haar inspiratie niet vindt in Nederlandse of IJslandse artiesten voor haar sound, die voor het gemak wellicht te het gemakkelijkste te omschrijven is als alternatieve pop. Wat is de aantrekkingskracht voor juist deze richting informeren we bij de zangeres. “Ik heb altijd een liefde gehad voor popmuziek. Songs die blijven hangen of een bepaald soort nostalgisch gevoel in je onderbuik opwekken, daar hou ik echt van,” vertelt Áslaug, “maar naarmate ik ouder werd ben ik mijn horizon gaan verbreden qua muzieksmaak. Ik heb heel veel verschillende fases gehad, van punkrock tot RnB en van singer-songwriter of folk muziek tot jazz. Ik denk dat al deze fases hebben bijgedragen aan het,” ze spreekt het met nadruk uit, “alternatieve randje aan mijn muziek. Ik hecht heel veel waarde aan herkenbaarheid in mijn songwriting, maar vind het ook belangrijk dat songs verrassen en niet dertien in een dozijn klinken.” Ze bouwt zo zelf het bruggetje naar het onderwerp van songwriting. “Schrijven is een vrij eenzaam proces voor mij. Ik doe het alleen, thuis, achter de piano en deels achter de computer”, omschrijft ze de omstandigheden om daarna de diepte in te gaan. “Het begint eigenlijk altijd met een melodie die me te binnen schiet. Dan ren ik naar de piano om zo’n melodie uit te werken en als een soort puzzel de juiste akkoorden progressie te vinden. De eerste tekst komt vaak vrij natuurlijk tot stand; ineens is het er gewoon. Vaak begint het met een refrein, dan leg ik de song een tijdje aan de kant en pak ik het na een paar dagen weer op en werk ik verder coupletten uit. Het is een mix van aan de ene kant achterover leunen en wachten op inspiratie en aan de andere kant creativiteit voorzichtig afdwingen.” Het resulteert binnenkort in de debuut EP van Áslaug die net te laat komt voor de Popronde. “Er ligt inderdaad een EP klaar, deze komt in januari uit.”

Tenslotte als afsluiting kijken we vooruit naar die Popronde en wat voor verwachtingen Áslaug koestert. “Popronde is een mooie kans om naamsbekendheid te krijgen als nieuwe artiest en om veel kilometers te maken met spelen. Ik hoop het als springplank te kunnen gebruiken om zo hopelijk in het nieuwe jaar grotere shows te kunnen spelen.” nog niet alle Popronde programma’s zijn gepubliceerd, maar donderdag 3 oktober zal de IJslandse Utrechtse singer-songwriter Groningen in spaak de kans geven om met haar muziek kennis te maken. Terugkomen in Groningen doet ze zeker, want ook voor Eurosonic / Noorderslag heeft deze zangeres inmiddels de bevestiging dat ze op dat Europese podium mag optreden.