Loading...
EurosonicInterviews 2021

Amelie Siba: “Elk nummer is met oprechtheid geschreven”

PRAAG – Er dreigt een bui te gaan vallen in Praag, maar voor Amelie Siba regent het goede tijdingen. Amper is in het nieuws gekomen dat ze namens Tsjechië naar Groningen mag komen voor Eurosonic of er wordt al weer aangekondigd dat de zangeres ook een ticket naar Berlijn mag aanschaffen voor ‘Most Wanted’. Veel gevraagd inderdaad en dus haasten we ons naar Praag voor de hele wereld Amelie Siba ontdekt. “Amelie Siba is een jonge, charmante songwriter uit Praag, die nu al een spil is in de Tsjechische indie muziekscene. Ze schrijft zachtaardige, intieme songs vanuit diep persoonlijke verhalen. Haar muziek mag op het eerste oor wat deprimerend klinken, maar in haar teksten uit ze vooral hoop, warmte en geloof in een betere toekomst. Amelie’s storytelling wordt begeleid door zacht gitaarspel en subtiele elektronische muziek, wat haar werk een kenmerkende dromerige sfeer geeft,” aldus het Groninger showcase festival over deze Tsjechische deelneemster. Al vaker kwamen vanuit de Tsjechische hoofdstad fantastische acts naar Groningen. We steken daarom met Amelie Siba onze tenen in het Praagse water van de Moldau om eens te kijken hoe dat komt en uiteraard voelen Siba aan de tand over haar muziek.

“De muziekgemeenschap in Praag is echt heel mooi en de meeste van mijn muzikantenvrienden zijn eigenlijk heel belangrijk, want door hen de manier heb ik de kansen heb gekregen die me vooruit hebben geholpen. Ik denk dat er veel geweldige projecten ook zijn die ik je moet noemen. Dat zijn artiesten die me enorm hebben geïnspireerd en gemotiveerd. bijvoorbeeld een Slowaakse singer-songwriter Katarzia met haar geweldige teksten en stem. Natuurlijk ook goede vrienden van mij die met hun in Praag gevestigde band Dukla goed bezig zijn, Dné en Oliver Torr en vele vele anderen”, struikelt ze van enthousiasme over haar woorden. De gemeenschapszin spat er vanaf, maar het is een nieuwe wereld die ze heeft betreden en die haar onmiddellijk omarmde. “Ik kom niet uit een muzikale familie, maar ik ging al sinds mijn achtste elke zomer naar de scoutskampen. Ik was 12 toen ik naar het zomerkamp ging en ’s avonds zongen we liedjes bij het kampvuur. In die tijd had ik mijn eerste jeugdliefde en schreef ik een lied voor hem. Ik leerde drie akkoorden en begon mijn eerste liefdesliedjes te schrijven. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.” Een belangrijke inspiratie bron voor haar vormden Britse zangeressen, waardoor ze haar liedjes ook in het Engels schreef.

Wat onmiddellijk opvalt is het heel persoonlijke in de kleine zachte nummers van Siba. Ze staan erg dichtbij haar. “Ik denk dat het allemaal te maken heeft met het feit dat ik mijn muziek schrijf als een soort dagboek. Ik stop mijn echte levensverhalen en ervaringen in mijn werk. Ik heb het gevoel dat het ook een groot deel van mijn zelfgroei is en een manier om mijn emoties te uiten en ze tegelijkertijd te filteren. Ik heb altijd een notitieboekje bij me. Dus elke keer als ik een idee krijg voor een songconcept, schrijf ik het gewoon op. Ik zou niet zeggen dat ik een speciaal vast stramien heb voor het schrijven van een nummer. Het gaat meestal vanzelf. Ik blijf dus gewoon de ideeën opschrijven en schrijven mijn liedjes zoals het nummer eruit komt.” We informeren hoe het is om toch heel persoonlijke intieme gevoelens zo in haar songs te delen. “Ik denk dat het delen van mijn gevoelens door middel van liedjes het belangrijkste onderdeel is van wat ik doe, voor wat mezelf betreft. Die vraag stellen mensen me wel vaker eens. Ik voel me eerlijk gezegd niet ongemakkelijk bij het delen van mijn emoties via muziek. Daar draait het uiteindelijk om bij muziek”, lacht ze vrolijk. “Ik denk dat mijn luisteraars ook geen specifieke informatie over mij over mij of mijn achtergrond nodig hebben die zou kunnen helpen om mij beter te leren kennen, los van mijn muziek. Ik denk dat wat ik vooral wil dat mensen over mij en mijn liedjes weten, is dat ik het meen. Dat elk nummer met oprechtheid is geschreven.”

Amelie Siba maakte een enorme indruk met haar debuutalbum ‘Dye My Hair’ Het leverde haar als tiener de Apollo Award, één van de belangrijkste Tsjechische muziek onderscheidingen op, ten faveure van bekendere namen. Een album dat ze niet alleen schreef in haar eigen woonkamer, maar ook zelf opnam en mixte. De fragiele liedjes over opgroeien en relaties maakten indruk. Inmiddels heeft ze een nieuw album aangekondigd. “Mijn tweede album ‘Love Cowboys’ is behoorlijk anders dan ‘Dye My Hair’. Deze keer heb ik het in een veel kortere tijd gemaakt. De hele plaat staat in het teken van de lente en zomer van dit jaar. Er veranderden veel dingen in mijn persoonlijke leven en ik gebruikte het album om al mijn gedachten en gevoelens chronologisch uit te drukken naarmate de tijd verstreek. Ik ben ook begonnen te werken met mijn twee vrienden Vojtěch Pejša en Josef Hradílek die me hielpen met de instrumentals. Mijn vriend Kryštof Kříček die je ook kent van Haru en Please the Trees, deed de hele mix, master en postproductie deed. Ik heb geluk dat ik zulke getalenteerde en creatieve vrienden heb,” lacht de Eurosonic deelneemster tevreden.

Tussendoor heeft Amelie Siba ook nog een EP uitgebracht. ‘When is Our Time’ verscheen uitsluitend op cassette bandje. Waarom de keuze voor dit medium om muziek te publiceren vragen we de artieste. “Het is als een talisman. Ik vind het leuker dan de CD’s, maar ik denk nog steeds aan vinyl. Wat ook een rol speelt is dat mijn vriend Jakub een cassettelabel genaamd Teargarten heeft en hij heeft mijn eerste EP en tweede EP al op cassettes uitgebracht en mijn debuutalbum op een beperkte hoeveelheid vinyl.” De cassette liefhebber kan zich dus in Groningen uitleven.

Eurosonic en wat haar doelen zijn is ook het laatste onderwerp tijdens het gesprek. “Ik wil mijn muziek laten zien aan mensen die het nog niet kennen”, stelt de Tsjechische songwriter. “Eurosonic zou een geweldige kans kunnen zijn om veel mensen uit de Europese muziekscene te leren kennen en vooral om ze mijn liedjes te laten zien. Het is een geweldige ervaring en ook een belangrijke stap om in contact te komen met interessante mensen uit de muziekindustrie. Ik doe altijd mijn best om de nummers uit te voeren zoals ik ze heb geschreven. Eerlijk en emotioneel. Ik vind het belangrijk dat de mensen die naar mijn show komen naar de verhalen luisteren. Ik probeer mensen altijd een soort van intimiteit te laten voelen tijdens het luisteren naar mijn liedjes. Dat gaat zeker ook op voor Eurosonic. Ik speel mijn nieuwste liveset. Mijn nieuwe nummers van het album ‘Love Cowboys’. Ik werd echt verliefd op de nieuwe nummers. Liefdesverdriet, woede, verder gaan…….”, laat Amelie Siba een stilte vallen ter besluit. Siba komt in januari naar Groningen, het speelschema van Eurosonic is nog niet bekend.