Loading...
Interviews 2016

Alles is bespreekbaar tussen All The King’s Daughters

GRONINGEN – Bij een gezamenlijk optreden werd Ilja Gort onlangs spontaan verzot op All The King’s Daughters. “Op slag verliefd op deze twee betoverende schepseltjes”, verzuchtte de schrijver en wijnkenner over Nina en Laura Phillips. Daar zal de muziek die beide Haarlemse dames produceren debet aan zijn. Na Gort staat het duo nu op Eurosonic om te proberen heel Europa een beetje verliefd te laten worden op de klanken van All The King’s Daughters. En als dat in Groningen niet lukt zoeken beide dames Europa wel op, want in januari start een Italiaanse toer en in maart wacht Groot Brittanië.

“We zijn bezig met nieuw werk en zullen daar een aantal van op Eurosonic/Noorderslag spelen”, vertelt Laura namens beide zusjes. “Dat vinden we natuurlijk zelf heel spannend, maar we hopen dat we zonder al te veel zenuwen lekker muziek kunnen maken en mensen mooie dingen kunnen laten horen. Dankzij de popronde en de vele uren die we hebben gemaakt kunnen we echt op elke plek spelen. We zijn naar ons idee beter geworden in performen en interactie met het publiek. We zijn wat meer volwassen geworden denk ik. Daarnaast hebben we ook onze Nederlandse topografie wat bij kunnen spijkeren tijdens de Popronde”, schatert Laura Phillips. “Het gaat heel natuurlijk, maar we moeten zoals iedere muzikant blijven repeteren. Het gaat niet helemaal vanzelf”, vervolgt ze serieus.

“We zijn van huis uit altijd gestimuleerd”, aldus de ene helft van All The King’s Daughters. “We zaten op een basisschool waar we een uur per dag muziek theorie/zangles kregen. Dat was De Koorschool in Haarlem. Vanaf groep zes moest iedereen ook een instrument bespelen. Op latere leeftijd wilden we op zangles en daarna ging het eigenlijk vanzelf. We gingen nummers schrijven en toen we klaar waren met de middelbare school was conservatorium de meest logische stap.”

Uiteindelijk resulteerde dat in All The King’s Daughters. De naam is er nog niet zolang, maar de samenwerking tussen de tweelingzusjes wel. Vanaf het moment dat ze samen gingen schrijven aan liedjes. “Wij vinden het beiden heel fijn werken. Het is prettig om muziek te maken met mensen waar geen taboes heersen. Alles is bespreekbaar. Als iemand iets niet goed doet dan kunnen we dat gewoon tegen elkaar zeggen zonder dat de band uit elkaar valt. Als zussen heb je misschien iets vaker gekibbel, maar dat is voor anderen waarschijnlijk vervelender dan voor ons.” Liedjes worden door beide zusjes al lang geschreven. Laura Phillips gaat serieus in op het proces dat ten grondslag ligt aan All The King’s Daughters songs dat het label charmante Folkpop opgedrukt heeft gekregen. “Liedjes worden elke keer op een andere manier geschreven”, aldus Laura Phillips. “Soms is er eerst een onderwerp of er is een stukje melodie of een paar mooie zinnen, en dan borduren we er aan verder. Meestal vullen we elkaar aan. Als een van ons het even niet meer weet dan kan de ander er met een “frisse blik” naar kijken en er mee verder gaan. Onderwerpen komen ook op verschillende manieren tot stand. Soms nemen we een verhaal van iemand of iets bijvoorbeeld uit de krant of van een vriendin en gaan we daar zelf mee aan de haal. Of we nemen iets wat we zelf hebben mee gemaakt en breiden het verhaal wat uit. Dus dan begint het autobiografisch. Heel vaak hebben we allebei ook een totaal ander idee over waar een liedje over gaat. We houden van natuur en de stad en dat vind je beide terug hier in Haarlem. We zijn dus blij met onze stad. Inspiratie kunnen we uit alles halen, niet perse uit onze woonplek, maar we zitten hier goed op onze plek dus in dat opzicht kunnen we hier fijn werken.

De debuut-EP ‘Because I Wanted To’ van All The King’s Daughters kwam uit in januari 2015. Een EP die het duo in de spotlights zette en goed werd ontvangen. “We hebben een aantal nummers, die op dat moment actueel waren, opgenomen en hebben daar een mooi geheel van gemaakt. We wilden voornamelijk voor ons zelf iets vastleggen zodat we verder konden”, beschrijft Laura Phillips. “Het was ook een goed visite kaartje en heeft in 2015 veel voor ons gedaan! We zijn er nog steeds heel blij mee. We zitten er aan te denken om als vervolg een heel album te maken maar daar zijn we nog niet helemaal over uit”, sluit Laura mede namens zus Nina af. All The King’s Daughters heeft nog even om over die vraag na te denken. In Groningen bijvoorbeeld of anders in die Italiaanse winterzon.