Loading...
Interviews 2017

You want Fox verwacht publieksparticipatie

You want Fox verwacht publieksparticipatie

NOTTINGHAM – De Spieghel in Groningen gaat op 1 juli sluiten, maar tot op het laatste moment worden er in de zaal leuke concerten geprogrammeerd. Het punk/rock aanbod krijgt op 22 juni een verrassend fraai einde met de bad girls uit Nottingham van You want Fox en het Nederlandse Ink Bomb op een poster met een dubbele hoofdact voor het concert. Alle reden voor een trip naar Nothingham om met Natalie Caulton en Colette Elton van You want Fox te spreken over hun muziek,

Zoals bij zoveel artiesten begint de weg naar De Spieghel al op jonge leeftijd. Natalie Caulton en Colette Elton kijken elkaar aan en de mooie jeugdherinneringen komen terug met een lach en wat sentiment. “Voor mij begon de muziek op de piano van Oma”, begint Natalie te vertellen. “Ik was erg jong en schreef, naar wat ik zelf dacht, prachtige liedjes op oma’s piano. Ik denk dat mijn oma niet altijd erg blij was als ik op visite kwam en achter de piano kroop, maar ik vond het geweldig. Dat was echt het begin. Op school heb ik daarna nog de viool, cornet en keyboard leren bespelen. De basgitaar kwam pas veel later,” Dan neemt Colette Elton het woord. “Ik zong en danste altijd als klein kind. Ik wrd zes en vertelde mijn ouders plompverloren dat ik piano wilde leren spelen. Mijn ouders waren heel erg stimulerend hierin. Sinds die tijd speel ik instrumenten en ben met muziek bezig. Op mijn veertiende ben ik begonnen met de drums en sinds een maand of 9 speel ik ook cello”

Deze vroege talenten vinden voorlopig hun muzikale thuis in punk/rock/ melodieuze garage band You want Fox als zelfverklaarde bad girls. Het muzikale begin rondom de piano vond zijn weg in diverse bands. “We kennen elkaar al jaren”, vertelt Caulton. ‘We hebben samen in heel veel verschillende bands gezeten. Er is iets tussen ons dat gewoon super klikt. Ik kan me niet eens een voorstelling maken dat ik met een ander zou moeten werken. Colette is geweldig.” Elton knikt instemmend als het over de samenwerking gaat. “Dat gevoel heb ik ook. Ik zou niet weten hoe dat zou zijn om met een ander te werken. We hebben zo’n exact gelijke smaak in muziek.”

Die gelijke smaak in muziek laat zich het beste omschrijven als een melodieuze combinatie van rock, punk en garage. “We nemen stukjes van eigenlijk elk genre en voegen dat samen”, beschrijft Caulton. “We houden van allerlei verschillende soorten muziek en daaruit ontstaat een cross over met de pop, grunge rock sound die we hebben. Ik begin het schrijven van mijn liedjes meestal onder de douche. Ik neurie een melodie en moet dan kletsnat rennen naar waar ik mijn mijn telefoon heb liggen en dat melodietje opnemen Colette en ik sturen elkaar constant van dergelijke opgenomen stukjes met harmoniën, baslijnen of drumbeats. We hebben inmiddels een hele catalogus daarmee waaruit dan weer onze liedjes ontstaan.”

Beide kijken uit naar de korte Nederlandse toer die begint in De Spieghel samenmet Ink Bomb uit Nijmegen. Later in het jaar zijn de rollen omgekeerd en toeren beide bands in het Verenigd Koninkrijk. Een oude vriendschap staat aan de basis van deze samenwerking. “Arina die in Ink Bomb speelt kennen we al lang. We hebben met onze vorige band in de jaren 2010-2012 verschillende keren samen een toer gedaan met haar oude band Planet Eyelash. De contacten zijn altijd gebleven. We werken vaker samen met anderen. Als You want Fox hebben we samengewerkt met bijvoorbeeld Misty Miller en Riding the Low. We hebben erg veel geluk gehad dat we met dergelijke fantastische artiesten en bands hebben mogen werken. Het is ook erg goed om met andere professionele artiesten projecten te ondernemen. Je wordt gedwongen je eigen niveau naar boven bij te stellen. Nottingham, de stad waar we vandaan komen, heeft ook dat effect. Er is een levendige muziekgemeenschap. We hebben nu een Rough Trade Records podium waar je geweldig kunt optreden. Natuurlijk is Nottingham ook de thuisbasis voor Rock City. In de stad zijn veel superleuke podia en enthousiaste organisatoren die daar concerten organiseren. Als muziek liefhebber moet je daar zeker heen gaan, maar ook als band op toer heeft Nottingham vast een podium voor jou.”

Colette Elton was even bij het gesprek weggelopen om wat te drinken in te schenken. Ze krijgt nog net het woord optreden mee. “Er is een erg krachtige groep die zich met de muziek bezig houdt in Nottingham. Als muzikanten kennen we elkaar allemaal en hebben prachtige plekken om op te treden. Ik hou er van om shows te spelen. Het leven zou zo saai zijn zonder optredens.” Caulton valt haar bij. “De reacties van mensen zijn zo belangrijk. Laatst kregen we via Instagram nog een bericht van een jonge vrouw. Ze bedankte ons voor onze muziek die haar zoveel kracht had gegeven tijdens een scheiding. Dat maakt me zo blij en dankbaar, dergelijke zaken, daar doe je het voor en uiteraard om een boel lol te hebben. Dat verwachten we ook in De Spieghel. We verwachten van het publiek dat ze meedoen met de show. Daar houden we van.”, waarna Elton weer inspringt met: “Als iedereen superlief is voor ons, dan spelen we misschien een aantal nummers die we nog nooit eerder hebben gespeeld.” Het dubbelspel gaat door en Natalie Caulton rond het verhaal af met. “Het zijn nummers die mischien op ons tweede album komen. Daar werken we hard aan als opvolger van ons debuut album ‘You Can’t Sit With Us’ uit 2016. We hebben nog een paar liedjes nodig dus het duurt nog even voor dat uitkomt, maar we hebben zelf het voorjaar van 2018 in gedachten. We willen er ruim de tijd voor nemen om dat te organiseren.”

You want Fox staat op 22 juni in De Spieghel in Groningen.