Loading...
Interviews 2015

Ygdrassil voor even weer bij elkaar

VEENHUIZEN – Voor, voorlopig, een drietal concerten komt Ygdrassil, weer bij elkaar. Het enige Noordelijke concert van de befaamde folkformatie is op het mede door Linde Nijland en Bert Ridderbos georganiseerde Noordfolk. Linde Nijland is druk met het inrichten van kramen en aansturen van vrijwilligers, maar het andere Ygdrassil lid Annemarieke Coenders heeft na de soundcheck nog wat tijd over om in het zonnetje wat te vertellen over Ygdrassil en de reünie.

“Het is heerlijk om weer samen op het toneel te staan”, aldus Annemarieke Coenders “De eerste keer was in Eindhoven en dat ging uitstekend. Vanuit het folkfestival Parkfest kwam de vraag of we nog eens samen op het podium wilden staan. Die vraag hebben we al vaker gehad, maar we waren er eigenlijk nog niet aan toe. We hebben dus eigenlijk altijd nee gezegd, maar nu was de tijd rijp en hebben werd het ja. Het werden in totaal drie optredens, want hierna treden we ook nog eens op in Zaandam. We hebben als Ygdrassil vijf albums gemaakt en voor deze concerten ons hele oeuvre nog eens binnenstebuiten gehaald. We spelen een aantal liedjes die we eigenlijk altijd wel speelden, maar op sommige speelt Bert nu mee, wat vroeger niet zo was. We hebben ook een aantal liedjes die we vroeger nooit op de setlist hadden die we nu wel spelen. Dat maakt het voor ons ook erg leuk om te doen.“

Hoe leuk het ook is. Annemarieke weet nog niet of er ook een vervolg wordt gegeven aan deze reünie. “We kijken eerst naar deze drie optredens. Dan kijken we verder, maar daar hebben we eigenlijk nog niet over nagedacht. Het is wel heel erg leuk dat mensen ons al vragen om een nieuwe CD. Mensen zijn duidelijk blij met ons. Maar of we vaker gaan optreden en weer samen liedjes gaan schrijven? We zijn toch beide een ander pad opgegaan. Vroeger was het samen schrijven van een liedje vanzelfsprekend. Dat ging vanzelf. Nu merk je dat er toch muzikaal wat meer afstand is. Linde is dicht bij de traditionele folk is gebleven. Ik maak ook luistermuziek, maar toch anders. Ik heb nu onder eigen naam een tweetal albums gemaakt met mezelf op gitaar en een drummer. Maar hoe het zal zijn als Linde en ik weer samengaan schrijven? Ik kan er niks over zeggen.“

Dat heeft Annemarieke Coenders wel over haar eigen loopbaan. “Ik denk dat ik er wel weer aan toe ben om een album op te nemen. Ik moet maar eens kijken hoe wat en waar. Ik heb wel weer een flink aantal liedjes die er vragen om opgenomen te worden. Maar wie koopt er nog een CD tegenwoordig? Het folkpubliek, maar daarbuiten is het toch vaak een download. Gelukkig kost het opnemen ook niet zoveel meer.”

“Ik wil liedjes schrijven”, vertelt Coenders. “Muziek is altijd aanwezig bij mij. Ik pak mijn gitaar en op een bepaald moment gaat er wat ontstaan. Associatief begint dan een melodie en een tekst te ontstaan Het is dan puzzelen en dan komt er wat. Ik ben in Groningen lid van een groep van songwriters, de Songclub. We treden eens in de twee maand op en dan moeten we een nieuw nummer presenteren. Dat stimuleert ook om liedjes af te maken, want je wilt graag met wat nieuws komen. Het is een mooie stok achter de deur. Je kunt ook dingen uit proberen. Eens samen met iemand anders een lied schrijven. Experimenteren met andere muzikanten. Dingen uitproberen. Dan kom je weer op verrassende nieuwe inzichten.” Maar deze weken is het voor Annemarieke Coenders en Linde Nijland even terug op vertrouwd terrein en staat Ygdrassil weer in de spotlight.