Loading...
Interviews 2019

Woe Blind Birds zoekt betekenis

LEEUWARDEN – Het einde van 2018 werd gekenschetst door een droeve gebeurtenis voor de Woe Blind Birds. Als laatste band deed de formatie in thuisstad Leeuwarden het licht uit van het vaste onderkomen van poppodium Asteriks in de Blokhuispoort. Gelukkig zoekt Asteriks naar nieuwe wegen en ook Woe Blind Birds kijkt uit naar een misschien wel cruciaal 2019. Olaf Visser, Pablo Vidales, Jochem Knoef, Ties Wijnen en Abel de Grefte zaten in bands als The Future’s Dust, Cloud Mind en Onna Limb voor ze de handen in één sloegen. Deze maand verschijnt hun debuutalbum, maar allereerst steken ze de grens over naar Groningen voor optredens in onder andere House of The North van Eurosonic in Brouwerij Martinus en in het bijprogramma staan ze ook nog in Sign bij ‘Noise, Soup and Knowledge’, beide optredens zijn op 18 januari. De soep laten we nog even staan, maar namens de club vertelt Abel de Grefte in de Friese hoofdstad het verhaal van Woe Blind Birds.

Een aantal leden van Woe Blind Birds heeft emotionele banden met Asteriks. Op de planken van het Friese poppodium stonden ze voor het eerst op het podium. Toen met de band The Future’s Dust, een band waarmee ook de Woe Blind Birds zijn banden heeft. “We zaten in verschillende bands, waaronder The Future’s Dust, Cloud Mind en Onna Limb. Daaruit kenden we elkaar en is deze formatie tot stand gekomen”, schetst Abel de Grefte. Eurosonic omschrijft de muziek van de band als: Woe Blind Birds maakt nauwkeurige muziek, waar in het op zoek is naar schoonheid, vrede en vervoering in de wildernis en in de vervreemding van de dagelijks chaos”. De Grefte zelf over hun als alternatieve rock gekenschetste sound:  “Onze sound vind ik altijd een moeilijk onderwerp omdat het denk ik net zo is als met die kunstwerken waar je van dichtbij niet ziet wat het is, en het pas van een afstand te zien is wat het uitbeeldt. Ik denk dus dat ik te dicht op ons werk sta om te kunnen zeggen wat nou de constante of de kern is van onze sound”, omschrijft hij het werk van Woe Blind Birds eigenlijk niet. Hij laat het oordeel over aan de toehoorder. “Wat ik wel kan zeggen is dat we allemaal houden van alternatieve, originele muziek. Het liefst pakken we per nummer invloeden vanuit verschillende genres. Uiteindelijk noemt men bands als Radiohead en Sigur Ros om ons mee te vergelijken.”

Leeuwarden heeft bij veel verschillende bandleden een belangrijke rol gespeeld. “Van huis uit werd muziek wel gestimuleerd en zelfs gefaciliteerd. Mijn ouders hadden een kamer in het huis waar wij ons mochten uitleven. Hier heb ik ook gerepeteerd met mijn eerste bandjes. Het blijft een gevoel die je vertelt: dit is wat je wilt doen. Ik wil verder in de muziek. Bij mij kwam dat gevoel vooral toen ik in Leeuwarden veel muzikanten ontmoette in een anti-kraakpand waar ik woonde. Daar werd ook ontzettend veel gejamd en ontwikkelt. De stad Leeuwarden zelf is een inspiratie in die zin dat het gebrek aan veel prikkels inspireert. Genoeg ruimte om zelf in te vullen zeg maar. Ook is hier een redelijk kleine maar open “scene” waardoor je elkaar als muzikant makkelijk leert kennen.”

Er staan belangrijke zaken voor Woe Blind Birds op het programma. We kijken eerst even naar de plannen voor het uitbrengen van het debuutalbum van de band die in ver gevorderd stadium blijken te zijn. “Ons debuutalbum gaat eind januari verschijnen. De nummers op onze plaat gaan over vertwijfeling, overprikkeling, leegte, et cetera. Zware onderwerpen dus. Ik denk dat wij daar vanuit onze natuur gewoon veel over nadenken en praten. Dat betekent trouwens niet dat we niet super melig kunnen zijn tijdens het maken.”

Met een plaat en de juiste mensen voor het podium bij House of The North of Noise, Soup and Knowledge kunnen er ook zakelijk mooie zaken gebeuren. Als echte muzikanten zijn de mannen van Woe Blind Birds daar in eerste instantie niet mee bezig. Het gaat in de eerste plaats om de muziek. “Onze drijfveer, ook bij House of the North of Noise, Soup and Knowledge, is toch vooral zelf betekenis vinden in je leven door te doen wat goed voelt en dat is muziek maken. In die zin nog best simpel. Zodoende voelt het groeien als band in naam, shows, zakelijke contacten en dergelijke voor ons eerder als een middel dan een doel. Daarnaast geniet je natuurlijk wel heel erg van mensen die zeggen dat je muziek hen heeft geraakt, maar daar proberen we niet te verslaafd aan te raken. Dan ga je tijdens het maken van iets het belangrijk maken wat anderen buiten de band ervan vinden, en dat is niet de bedoeling. Mensen die komen kijken op 18 januari bij één van onze optredens kunnen zeker een dynamische en intense show verwachten. We zullen nog wel even wat mensen mailen om ook “zakelijk” wat extra contacten te kunnen leggen daar,“ komt, heel verstandig, de zakenman in De Grefte ook even boven.

Woe Blind Birds is één van de meest intrigerende bands die momenteel opkomt in het Noorden. Wie benieuwd is naar hun sound en zelf wil oordelen of ze echt het Friese antwoord zijn op Radiohead of Sigur Ros kan op 18 januari terecht bij eerst Noise Soup and Knowledge en vervolgens bij House of the North waar de band op zoek gaat naar betekenis vinden in je leven, dan wel onder het genot van een lekkere soep.