Loading...
Interviews 2015

Violet Skies: “Ik hoor geweldige dingen van het Nederlands publiek”

GRONINGEN – Je buitenlands debuut maken op de grootste showcase van Europa qua muziek. De Britse Violet Skies durft het aan. Ze zal optreden in Groningen tijdens Eurosonic dat van 13 tot en met 16 januari 2016 wordt gehouden. “Het woord “filmisch” wordt vaak toegepast bij muziek met sterke verbeeldingskracht. Het minimalistische, dromerige popgeluid van de uit Wales afkomstige muzikante Violet Skies is echter te geraffineerd en zinnenprikkelend om zich als zodanig te laten omschrijven. Op het podium combineert Violet Skies neo-klassieke elementen met tintelende trapbeats en samples, terwijl haar onderkoelde zang fungeert als krachtig middelpunt”, citeren we haar korte bio van Eurosonic. Reden genoeg om nader te gaan kennismaken met de ‘Welsh Gel’ die uitkijkt naar haar kennismaking met het Nederlands publiek.

Dat ze nog niet op het podium stond in Nederland heeft weinig te maken met podiumvrees. “Ik was 3 en klom op het podium van de plaatselijke pub en begon daar op te treden. Het was de eerste keer dat mijn ouders me publiekelijk zagen zingen. Van daar uit heb ik me met optredens en lessen gitaar en zang ontwikkeld. Ik nam het allemaal niet zo serieus tot ik een jaar of 15/16 was. Ik begon op die leeftijd met het schrijven van mijn eigen muziek.Ik heb mijn hele leven gezongen, het is eigenlijk best moeilijk om te zeggen wanneer ik met de muziek ben begonnen.”

Inmiddels is Violet Skies een gevierd liedjessmid die niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen schrijft. “Het schrijven van een liedje begint bij mij met de tekst. Ik word altijd geïnspireerd door een erg persoonlijke gebeurtenis die ik probeer over te brengen op een manier die iedereen begrijpt. Soms als ik met een tekst bezig ben, openbaart het liedje zich al compleet aan me, wat eigenlijk best raar is. Ik hoef er helemaal niet over na te denken. Ideëen voor teksten heb ik dagelijks. Als ik in bad zit of in de trein vormt zich dat in mijn hoofd. Ik werk ook veel samen om liedjes te schrijven met anderen. Dan werk ik het liefst samen met een instrumentalist, dan komen de ingevingen sneller. Ik schrijf ook liedjes voor andere artiesten. Dan moet je een stap buiten je normale denkwereld doen en waar je normaal over denkt en spreekt. Dat is erg leuk. Mijn muziek is vaak wat donkerder, maar ik hou er ook erg van om geinige popliedjes te schrijven. Het geeft mijn componeren wat luchtigheid.”

Zoek voor de donkere muziek van Violet Skies onder het genre ‘Alternatieve Pop’. “Ik heb altijd veel en heel verschillende invloeden gehad. Klassieke muziek, donkere electro, popmuziek, de blues, soul. Ik denk dat mijn muziek net wat moeilijker definieerbaar is en daarom maar alternatieve pop wordt genoemd omdat het moeilijk onder een genre te plakken is. Ik schrijf ook over traditionele onderwerpen als relaties en liefde, maar dan net even anders als de doorsnee liedjes. Wel een echte inspiratie is Wales waar ik vandaan kom. Mijn eerste EP ‘Dragons’ laat dat wel zien. De draak staat ook op de vlag van Wales. Ik word ook van harte en gul ondersteund door de muziekbusiness in Wales. BBC Wales en de Welsh Arts Council hebben zich ingezet dat ik nu naar Eurosonic mag en zijn daarbij erg belangrijk geweest. Ook mijn optreden op het festival van Glastonbury in 2014 is mede door de inspanningen van deze organisaties mogelijk gemaakt.”

Recent stond Violet Skies in het voorprogramma van Kimberly Anne. Het zijn ervaringen waar de zangeres zoveel mogelijk van profiteert en leert. “Ik heb nu een aantal shows gedaan als voorprogramma van andere artiesten. Je steekt er enorm veel van op. Hoe je moet omgaan met fans, hoe liedjes in verschillende ruimtes een heel andere uitwerking hebben en hoe de artiesten waar je bij in het voorprogramma staat het aanpakken. Ik heb één show voor Kimberly Anne gedaan. Zij is zo verbazingwekkend bij haar optredens. Ik heb zoveel van haar geleerd, alleen al van die ene show!”

Begin van dit jaar publiceerde Violet Skies de EP ‘Dragons’. Een opmaat naar meer. “Hou je vast. Nieuwe muziek is onderweg. Ik wil het nu precies goed hebben. Dat is belangrijk. ‘Dragons’ was voornamelijk een kennismaking met mij en mijn muziek. Het is mijn eerste solo EP. We hebben er eigenlijk weinig over nagedacht. Ik hield van die nummers en wilde ze delen met anderen.” De introductie van Euronic overvalt haar. ‘Wouw, ik wist niet dat mijn muziek geraffineerd en zinnenprikkelend werd gevonden, Het schept verwachtingen, maar ik denk dat het goed is om je niet teveel door die verwachtingen te laten leiden. Ik vind het wel cool dat mensen er al naar uit kijken en me prijzen. Ik hoop dat het een groot publiek gaat opleveren. Ik hoor geweldige dingen van het Nederlands publiek”, schuift Violet Skies het verwachtingspatroon handig door. “Ik kan niet wachten om met de band nieuwe liedjes te gaan spelen in Groningen. Het is een publiek dat nog een onbeschreven blad is als het om mijn muziek gaat. De meeste mensen zullen nog niks of weinig van me hebben gehoord. Het zal voor beide kanten een totaal nieuwe ervaring zijn en ik hou echt van nieuwe ervaringen!” Het is duidelijk; de koffers van Violet Skies staan al bijna gepakt. “Ik kijk echt uit naar Eurosonic, het is ook nog eens mijn eerste buitenlandse optreden”, jubelt de zangeres.