Loading...
Interviews 2015

The Rising Sun: ‘We willen een avondje lekker los gaan op Reggae’

Foto: Jan Lenting

GRONINGEN – In Vera staat zaterdagavond 14 maart de geest van Bob Marley centraal. De Jamaicaan is nog steeds één van de meest inspirerende artiesten met een blijvende nalatenschap over de hele wereld. Het is die avond tijdens het Sun Roots Festival dan ook Reggae wat de klok slaat. Op initiatief van de Groningse reggae formatie The Rising Sun staan er een aantal formaties op het programma. Stefan Sikkes gaat namens The Rising Sun in op het Sun Roots Festival en op de band die flink aan de weg timmert.

“Sebas Gravenstein als gitarist, Abel Felix op drums en Aditya Sardjono als bassist zijn ongeveer 5 jaar geleden begonnen met een metalbandje. Ze zaten allemaal op de school Kunst en Media van het Noorderpoort. Na een tijdje besloten ze om over te stappen naar een ander muziekgenre. Namelijk Reggae Rock en werd The Rising Sun geboren. De zanger Joey Nojodikromo was snel gevonden door het trio en vanaf dit moment begon het bandje vorm te krijgen. Door de jaren heen zijn er verschillende toetsenisten binnen de band geweest. Eind 2013 kwam saxofoniste Danielle Gombert bij de band. En in het jaar 2014 ben ik als toetsenist als en trompettist Tobi Kruger erbij gekomen om de band compleet te maken”, gaat Stefan Sikkes eerst kort in op de historie van de band. Belangrijker nog is de keuze om van metalbandje om te scholen tot reggae formatie. Het koude Groningen ligt immers erg ver weg van sunny Jamaica met zijn lange historie op reggae gebied. “Reggae is sinds de jaren 70 wereldwijd erg populair geworden”, constateert Sikkes. “Natuurlijk dankzij de grote reggaeheld ‘Bob Marley’. Waar ter wereld kan je nog zeggen dat je nog nooit van Bob Marley hebt gehoord. Reggae is heeft een enorme invloed destijds uitgeoefend op de mens. Nog altijd hoor je dat reggae veel word gebruikt in de hedendaagse Popmuziek, nummers van bijvoorbeeld Bruno Mars.” Maar ook in de reggae zijn tal van stromingen en invloeden. “Wij zijn echter niet echte ‘Roots Reggae’. Het genre wat dat wij spelen, Reggae Rock, is op dit moment erg populair in Californië. Reggae Rock is een genre wat een verbastering is tussen de heerlijk dansbare reggae in combinatie met een flinke ondersteuning van scheurende rock gitaren. Voorbeelden van artiesten die ons inspireren en ook op dit gebied actief zijn: Soldiers of jah army, Rebelution, Passafire, The Simpkon Project, Tribal Seeds en nog vele meer.

‘Early Vibes’ was de E.P waarme The Rising Sun in Groningen, maar ook daarbuiten hun naam vestigde. Vorig jaar werd het album gepresenteerd in Vera. “We waren enorm verrast door de opkomst tijdens onze EP-Release”, aldus Sikkens. “Vera Groningen was bomvol. We zijn naar de EP-Release veel benaderd door verschillende festivals en evenementen. We hebben in 2014 het effect van Reggae Rock muziek flink ten horen kunnen laten brengen in Groningen en omstreken. Op het moment zijn we bezig met het maken van verschillende nieuwe nummers. We hebben een volledig album ingepland voor 2016.”

Wellicht dat The Rising Sun al een aantal nieuwe nummers op de setlist heeft voor het Sun Roots festival. Dat moet in ieder geval een showcase worden voo reggae in Groningen en ook gewoon een leuk avond met een top feestje. “We hebben gemerkt dat onze muziekgenre in Groningen erg gewaardeerd word en we trekken veel bezoekers. Daarom leek het ons geweldig om samen met ‘Orange Grove’ en ‘Offshore’ een geheel avondje lekker los gaan op Reggae te organiseren. Wij zijn onder de indruk van deze twee bands en ze representeren ook hetzelfde muziekgenre. Wij denken dat we reggaeliefhebbers in Groningen een geweldige avond kunnen geven. Daarnaast hopen we samen met deze bands meerdere projecten of evenementen door Nederland te organiseren. Het Sun Roots Festival is hiervoor de eerste opstap. Wij onderscheiden ons van andere bands. Doordat we vrolijke opzwepende muziek maken is een avondje uit bij Reggae Rock muziek vaak geen tegenvaller. We krijgen veel positieve reacties na optredens en festivals. We bereiken steeds meer mensen en wie weet kom je zo in eens in een stroomversnelling, ” hoopt Stefan Sikkes.

Wie nog niet genoeg heeft van de band na zaterdagavond in Vera kan deze zomer The Rising Sun waarschijnlijk op tal van festivals verwachten. Sikkes kan al vertellen dat er op tal van terreinen de onderhandeling druk gaande zijn. “We gaan dit jaar weer op vele festivals spelen. Er staan al wat grote optredens voor ons in het verschiet. De meeste hiervan mogen we op dit moment helaas nog niet bekend maken. Daarbij geven we jullie de tip om onze facebookpagina en website goed in de gaten te houden als jullie willen weten waar en wanneer we actueel gaan spelen.” En dat is in ieder geval zaterdag 14 maart op het Sun Roots Festival in Vera Groningen.