Loading...
EurosonicInterviews 2021Interviews 2022

Sprints: “Neem alles met een knipoog en verwacht rauwe eerlijkheid”

DUBLIN – Geen rondreis voor Eurosonic is compleet zonder een tussenstop in Dublin. De Ierse hoofdstad is altijd goed voor een paar fijne gesprekken. De afspraak met Sprints moet echter digitaal. “Covid” gaan de waarschuwingsvlaggen omhoog. De band blijkt getroffen. Als de waarschuwingsvlaggen weer zijn gestreken verzucht het stel: “Sorry hoor, het moet er even tussen door. We moeten alles inhalen wat we de afgelopen weken in de agenda hadden.” Eurosonic omschrijft deze deelnemer als volgt. “Ruw en rauw, Sprints is een garage-noise-viertal uit Dublin. Ze combineren gitaar-gedreven hooks, motorisch ritmes en gevoelige teksten om een uniek geluid te creëren, dat evenzeer hint naar grunge als naar post-punk en verder. Sprints ontstond eind 2019, maar werd al snel op het schild gehesen door media als BBC Radio 6 en Radio 1, The Guardian, NME, DIY and Nialler9. Gedreven door ervaring, pittige politieke klimaten en sociale en economische onzekerheid – is hun muziek eerlijk, vaak politiek en authentiek.” De band staat dus al op het schild, maar we geven graag nog een duwtje mee.

Zangeres Karla Chubb, gitarist Colm O’Reilly, drummer Jack Callan en bassist Sam McCann zijn allen weer gezond en paraat als we ze toch te spreken krijgen. Karla Chubb doet eerst het woord namens het viertal en legt uit hoe ze als band bij elkaar zijn gekomen. “Ik denk dat het zien van bands als Savages zich echt nestelde in Colm, Jack’s en mijn eigen bewustzijn dat we artiesten wilden zijn en dat de muziek die we wilden schrijven, een zware, door punk beïnvloede sound, dezelfde was waar we als fans graag naar luisterden. We rekruteerden heel snel Sam op bas, die we al een paar jaar kenden via gemeenschappelijke vrienden en het klikte meteen. Er is een echte natuurlijke chemie tussen ons, denk ik, omdat we zulke goede vrienden zijn. We zijn in 2019 begonnen met het schrijven van muziek in het huis van Jack en zijn sindsdien niet meer gestopt.” Dat werp ze even een blik op de jaren voor ze als band samen waren. “Ik denk dat we als individuen van jongs af aan allemaal erg aangetrokken waren tot muziek en kunst. Als mensen zijn we allemaal erg creatief en nieuwsgierig, dus ik denk dat muziek altijd de perfecte uitlaatklep was om onze emoties te verkennen en iets te maken waarvan we denken dat het ertoe doet. Het nastreven van een carrière in de muziek is denk ik nog steeds een dagelijkse strijd voor ons. Vanwege de ongelooflijk hoge kosten van levensonderhoud in onze thuisstad Dublin in Ierland, hebben we allemaal een fulltime baan en moeten we onze muziekcarrières in evenwicht houden met onze professionele carrières, persoonlijke levens en relaties. We werken ongelooflijk hard om het fulltime te kunnen doen, maar voor nu zullen we moeten blijven slijpen.”

“Dublin of onze Iersheid kun je vind ik in onze muziek horen,” stelt Jack Callen dan. “We schrijven heel eenvoudig, rechttoe rechtaan maar ook met een vleugje eigenzinnigheid en humor. Ik denk dat dat zeker is geïnspireerd door onze stad, evenals de hoge energie, hectiek en soms angstopwekkende geluiden die de teksten ondersteunen”, stelt de drummer uitermate serieus om dan met een grote lach een gebruiksaanwijzing mee te geven voor de muziek van Sprints. “Neem alles met een knipoog en verwacht rauwe eerlijkheid.” Dan duikt hij dieper de sound en invloeden van de band in. “We worden echt beïnvloed door ons leven, onze omgeving en ik denk veel gothic en punk uit de jaren 80 en 90. Er zit duidelijk een heel modern randje aan onze stijl en ik denk dat dat uit onze omgeving komt. Gebeurtenissen, relaties, problemen waarmee we in ons dagelijks leven of in onze stad worden geconfronteerd, zijn altijd de basis van onze songwriting. Onze wederzijdse liefde voor bands als LCD Soundsystem, Oh Sees, Stooges en PJ Harvey ligt volgens mij ook in onze punk roots.”

“Het enige noodzakelijke of vereiste voor elk nummer dat we schrijven, is dat het geworteld moet zijn in een echte ervaring”, gaat het gesprek verder over songwriting. “Onze muziek is denk ik behoorlijk autobiografisch is en als we onze liedjes geworteld houden in echte verhalen en ervaringen, betekent dit dat het allemaal een heel rauw, eerlijk en een verslag zonder mitsen en maren is van wat we voelen.” “Colm O’Reilly vult dan aan. “Karla schrijft meestal de hoofdlijnen van een idee en we zullen er samen aan werken als een band tijdens de repetities. We hebben ontdekt dat het samen en in een live-omgeving schrijven en werken aan ideeën ons altijd helpt om ons voor te stellen hoe het zal worden gespeeld, uitgevoerd en klinken op een podium – waar we denken dat we echt tot leven komen.”

Onlangs publiceerde Sprints hun eerste EP ‘Manifesto’ en voor dit jaar staat de opvolger de EP ‘A Modern Job’ in de agenda. “Onze doelen met ‘Manifesto’ waren eigenlijk gewoon om onszelf voor te stellen en een solide basis te bouwen voor Sprints in de wereld”, pakt Sam McCann dit op. “We wilden een beetje onze stempel drukken en laten zien wat we wilden doen en hoopten te bereiken. Ik denk dat je in de nieuwe EP ‘A Modern Job’ echt de evolutie in onze sound en songwriting kunt horen. We spelen zoveel meer met textuur, humor, diepte, plezier en energie dat mensen het leuk zullen vinden om naar te luisteren. Het is absoluut veel meer een feest-EP dan ‘Manifesto’ en we zijn heel benieuwd om te zien welke reactie we krijgen te zien.” Daarvoor is optreden dan ook een mooie graadmeter en met de EP moet dan ook het publiek worden opgezocht. Als Covid tenminste ook hier geen roet in het eten gooit. “Optreden is toch de catharsis. Het is zo’n natuurlijke en onvergelijkbare uitlaatklep en ervaring. Het beangstigt ons tegelijkertijd als het ons ook inspireert en hoewel het zenuwslopend kan zijn, kunnen we ons niet voorstellen dat we iets anders zouden doen.”

Eurosonic om af te sluiten. We informeren naar wat de doelen zijn van Sprints en hoe deze Ieren Europa willen gaan veroveren via het showcasefestival. “We zijn gewoon vereerd om mee te doen”, neemt Karla Chubb het slotwoord voor haar rekening.” We zijn ons super bewust van enkele van de ongelooflijke acts die ons zijn voorgegaan en het is geweldig om in die voetsporen te treden. Hopelijk beginnen we een beetje een naam en reputatie op te bouwen in de Europese scene en als we er wat festivalslots of Europese tours uit kunnen persen, zullen we geen nee zeggen. Onze showcase mag je niet missen. Verwacht een band met een hoog energie level, een rauwe en energieke presentatie van vier muzikanten die alles uit de kast halen. We zijn trots om deel uit te maken van zo’n geweldige reeks Ierse acts. We zouden mensen aanmoedigen om de andere mensen die spelen ook te bekijken. Enola Gay, Smoothboi Ezra, Fears en John Francis Flynn zijn enkele van de optredens waar we het meest naar uitkijken en die we zel zeker niet zullen missen!” Een mooi staaltje collegialiteit tot besluit. Het Ierse Sprints zal via de kanalen van Eurosonic zich vanaf 19 januari presenteren aan Europa.