Loading...
Interviews 2015

Sophia Exiner van Phia: ‘De kalimba dwingt me te focussen op de echt belangrijke zaken’

foto: Louisa Stickelbruck

GRONINGEN – Melodica is niet meer uit Groningen weg te denken. Vorig jaar was er een eerste succesvol Melodica festival in Groningen dat voor dit najaar wederom op het programma staat. In het kader van de Zomercafe’s organiseert Vera alvast ook een Melodica avond met mooie artiesten. Hello Piedpiper die op het vorig Melodica festival de show stal. Ian Fisher een zeer interessante gast in het bijprograma van Noorderzon en ook onder andere Phia zal op 18 juli optreden in Vera. Achter Phia steekt de van oorsprong Australische Sophia Exiner samen met Josh Teicher op gitaar. Een boeiende formatie die op het Vera podium staat

Er was altijd veel muziek in huis toen ik opgroeide en mijn ouder stimuleerden me om van alles te proberen. Ik heb er in die jaren van genoten om in koren te zingen en piano te spelen, om te dansen en in musicals te staan. Het heeft mede de basis gelegt voor mijn huidige muziek. Ik heb van alles waar ik inspiratie van kreeg wat meegenomen. Van a-cappella harmoniëen, van mijn jazz achtergrond, van geweldige liedjesschrijvers als The Beatles en James Taylor en van hedendaagse klassieke composities.” Uit deze verschillende bronnen is Phia ontstaan met experimentele popmuziek.

Opvallend is het instrument dat Sophia Exiner bespeeld. Niet veel bands zullen de Kalimba, een van oorsprong Afrikaans instrument wat het beste te omschrijven is als een duimpiano als het belangrijkste instrument hebben. Phia wel. Sophia Exiner ziet veel voordelen van het instrument dat haar dwingt te focussen. “Ik vind de beperkingen van de kalimba erg inspirerend. Mijn kalimba heeft twee octaven G major. In de tijd dat ik vooral piano speelde schreef ik heel veel akkoorden in mijn muziek. De kalimba dwingt met om mijn muziek uit te kleden en me te focussen op de echt belangrijke zaken – de tekst en melodie. Ik hou daarom van dit instrument.”

Voor Sophia Exiner naar Berlijn kwam, waar ze momenteel woont en deel uitmaakt van de bloeiende en boeiende muziekscene in de Duitse metropool, groeide ze op in Melbourne. Graag vergelijkt ze beide steden die zo belangrijk waren voor haar muzikale vorming. “Ik voel me zo gelukkig dat ik in zowel Melbourne als Berlijn een periode heb kunnen wonen. Ik hou van beide steden. Melbourne waar ik opgroeide ligt toch behoorlijk geïssoleerd en heeft daarom een rijke muziekgemeenschap. Er zijn zoveel geweldige bands en songwriters in heel veel verschillende genre’s. Mijn tijd in Berlijn is ook geweldig. Ik kwam hier en niemand kon me, ik moest met niks beginnen. Het is hier een grote smeltpot met allerlei verschillende nationaliteiten en artiesten die ieder proberen op hun manier hun weg te vinden.”

Melodica is zo’n manier waarop artiesten hun weg vinden. De festivals zijn ook de plekken waar artiesten elkaar ontmoeten. Al dan niet tijdelijke samenwerkingen aangaan, tips delen en omdat Melodica altijd wordt georganiseerd door artiesten nodigen ze elkaar ook uit op Melodica festivals in andere steden en landen. Melodica vond zijn oorsprong in Australië en daar kwam ook Sophia Exiner met het verschijnsel in aanmerking. “Ik ontmoette Pete Uhlenbruch, de oprichter van Melodica, in Melbourne vlak voor ik verhuisde naar Europa. Hij nodigde me uit om te komen spelen op Melodica Melbourne, maar ik had mijn ticket naar Berlijn al geboekt en moest daarom bedanken. Hij wees me op Melodica Reykjavik en vertelde me dat ik maar even contact op moest nemen met de organisatie. En zo rolde het verder. Ik heb nu op verschillende Melodica festivals gespeeld en daar zoveel contacten op gedaan in de niet-mainstream ‘grassroots’ cultuur. Ik heb geweldige vrienden leren kennen via Melodica.”

Een ander opvallend aspect is de inzet van Sophia Exiner in de strijd tegen polio. Haar muziek is gebruikt door ‘Touched by Polio’ Een organisatie die zich inzet om de ziekte polio de wereld uit te krijgen en de slachtoffers van deze ziekte te helpen. Het blijkt dat Exiner een heel persoonlijke reden heeft om zich juist hiervoor in te zetten. Haar moeder overleefde polio. “Ik ben de dochter van een overlevende van polio en dat heeft me bewust gemaakt hoe recent het eigenlijk is dat we deze ziektes kunnen uitroeien en hoe waakzaam we moeten zijn door inentingen dat deze vreselijke ziekte nooit weer terug komt.”

We eindigen weer bij de muziek. Phia bracht vorig jaar de EP ‘Do You Ever’ uit. De muziek van het duo werd uitstekend ontvangen. Dat bleek de opzet naar een volledig album die binnenkort moet verschijnen. “Ik heb recent met succes een crowdfundingcampagne afgerond om een compleet debuut album uit te brengen. Nieuwe liedjes komen eraan”, eindigt Sophia Exiner van Phia met een blik in de toekomst. Wellicht dat Phia in Groningen al wat van dit nieuwe werk laat horen op het Vera Zomercafe Melodica festival