Loading...
Interviews 2018

Snelle liedjes en bier op Pleuropsonic bij Bottlecap

GRONINGEN – De Zweedse rockband Bottlecap staat aan de vooravond van hun eerste optreden in Groningen en direct op het meest in het oog lopende moment. Tijdens het Eurosonic weekend maakt Bottlecap deel uit van de line-up van Pleuropsonic. Bottlecap treedt op 18 januari op in De Zolder in Groningen en het gezelschap kijkt uit naar hun Gronings debuut. De band staat bekend om hun explosieve optredens met een stevige rocksound. Namens de band spreken we in Gothenburg met Gustav Påhlsson die op onze vraag hoe het met hem gaat nog in het Zweeds antwoord met: ”bara bra”, maar verder onze kennis van zijn prachtige moedertal niet op de proef stelt.

Het zal de eerste keer zijn dan we spelen in Groningen” vertelt Gustav Påhlsson, de gitarist en zanger van de band. Gustav Påhlsson vormt samen met bassist en zanger Johan Reiman en drummer en zanger Pontus Robertson Bottlecap. ”Toen we elkaar ontmoeten als kinderen zijn we met zijn drieën muziek gaan maken om onze erg volwassen energie te een richting te geven die zowel leuk als positief was. Al snel speelde we live en zodra we uit onze instrumenten iets kon toveren wat maar op muziek leek, waren we ook druk met het opnemen van demo’s. Al dat oude materiaal Is erg leuk om nu nog eens te beluisteren.”, Nu dan naar Groningen vele jaren later en veel vaardigheden rijker. ”We kijken er erg naar uit om de stad te verkennen. We willen de Groningers ontmoeten en ons onderdompelen in de muziekscene. Wie ons optreden bezoekt bij Pleuropsonic in De Zolder kan een kan een leuke rockshow verwachten met hard-hitting drums, snelle klappen, gele shirts en puntige schoenen. We blijven een paar dagen hangen in Groningen en hopen dan veel leuke mensen te ontmoeten.”

Zweden dan denk je vooral aan pop. Abba, Ace of Base en Roxette. Europe is dan wel een bekende Zweedse rockband en ook The Cardigans staan op de grens van rock en pop, maar echt als Rock natie staat het Scandinavische land niet bekend. ”In de jaren dat we opgroeiden”, vertelt Gustav Påhlsson, ”luisterden we veel naar Zweedse rock. Je had bijvoorbeeld The Hives and The Hellacopters. Er is nog steeds een erg coole rockscene in Zweden, maar het is de laatste jaren zeker een meer underground beweging geworden.” Bottlecap komt zelf uit Gothenburg. ”In Gothenburg is een behoorlijke muzikale gemeenschap en een goede vibe tussen bands en promotors. In december was de organisatie Westside Music Sweden gastheer voor het festival VIVA GBVG. Op dit festival kon de muziek uit Gothenburg zich tijdens showcases tonen aan een nationaal en internationaal publiek en aan belangrijke mensen uit de muziek industrie. We houden er van om in Gothenburg onze thuisbasis te hebben, maar we houden er evenveel van om andere steden te verkennen en wat daar allemaal muzikaal aan de hand is te ervaren als we op toer zijn.”

Het is al enige tijd geleden dat Bottlecap een EP uitbracht. Stilte voor de storm, stelt Gustav Påhlsson. ”We zijn heel erg daar mee bezig. We hebben allemaal nieuw materiaal en dat willen we zeker laten horen en dus beginnen we met de opnames voor een nieuw album binnen enkele weken.” Bottlecap staat bekend om zijn ”High energy in-your-face-rock”. Hierover vertelt de Bottlecap gitarist. ”We hebben eigenlijk nooit bewust gekozen voor een specifiek genre en gedurende het decennium dat we nu samen spelen heeft onze sound een hele ontwikkeling doorgaan. Het is wel altijd tussen de brede grenzen van Rock, Punk en Garage gebleven. We schrijven onze liedjes samen. Als er een nieuw album zit aan te komen, proberen we in korte tijd zoveel mogelijk liedjes te schrijven en voor we ze dan opnemen gaan we aan de slag met de laatste vervolmakingen van de nummers om het zo goed mogelijk op de plaat te krijgen.”

Opnemen en schrijven is leuk, maar optreden en toeren vindt de band minstens net zo leuk, zo niet leuker. ”Live spelen is geweldig en we houden zo van reizen en andere artiesten ontmoeten en nieuwe mensen te leren kennen. We hebben al zo veel nieuwe vrienden gemaakt als we optreden, dat verveelt nooit.” De optredens staan bekend om hun enorme uitbarstingen van energie. Ook Pleuropsonic staat zo’n intense explosie te wachten. ”De energie komt van nature omdat we iets staan te doen waar we van houden. Daarnaast helpt het ons om beter te worden als band”, klinkt het serieus bij Gustav Påhlsson om daarna te besluiten met een lach. ”Snelle liedjes en bier helpen natuurlijk ook.”. Laat ze in De Zolder alvast maar een biertje intappen voor Bottlecap.