Loading...
Interviews 2019Peter en Leni

Serious Sam Barrett: ” Ik ben compleet verzwolgen door mijn liefde voor muziek”

LEEDS – Je zou haast denken dat Serious Sam Barrett de voetbal koorts heeft als we hem ontmoeten in Leeds. Het zijn immers de dagen dat beide Europese competities Engelse clubs victorie kraaien, maar aan de andere kant is Leeds United net de promotie naar de Engelse Eredivisie misgelopen. Het zal vast mooie gesprekken opleveren met de liefhebber van goede muziek en Brits voetbal Peter van Zeijl, maar het is niet de reden voor de opwinding van deze Britse singersongwriter. “Ik ben zo blij dat je me opzoekt”, gaat de artiest vol goesting van start nog voor het eigenlijke gesprek begonnen is. “Ik ben zo enthousiast over mijn eerste solo shows in Nederland. Ik heb me nooit kunnen voorstellen dat toen ik begon met gitaar spelen dat de muziek me naar interessante plekken als Peter en Leni in Steendam zou voeren. Maar joh…. daar gaan we!” We remmen Serious Sam Barrett nog maar even af. Het optreden is immers op 5 juli pas en het is nog wat vroeg om nu al in Steendam op de deur te kloppen. In plaats daarvan zoeken we een plekje op een rustig terras in de stad die onder meer Mel B van de Spice Girls, Ricky Wilson van de Kaiser Chiefs, Stevie Wright van The Easybeats en singer-songwriters Fox Stevenson en Corinne Bailey Rae voorheen van Helen voortbracht en dus Serious Sam Barrett .

De zon doet zijn best om de zomerse temperatuur te bereiken die de plaatselijke weermannen met de hand op hun hart hebben beloofd. Een jasje is echter nog niet overbodig als we in de buitenlucht zitten, helemaal als nu en dan een wolk even de zon in de weg zit. “Mijn ouders hielden heel erg veel van folk muziek”, gaan we dan officieel van start met het interview met Serious Sam Barrett. “Ze gingen vaak samen naar folk clubs samen in de dagen dat ze elkaar het hof maakten. Ik ben opgegroeid terwijl we naar folk festivals en – clubs gingen. Mijn vader en mijn oom zijn beide geweldige folk gitaar spelers en fijne zangers en als kind wil je dan in hun voetsporen treden. Ik heb zoveel geleerd van het observeren van die beide mannen en proberen hen te kopiëren. Mijn vader moedigde me ook aan om veel naar de BBC Radio te luisteren waar ze documentaires hadden over gitaristen en muzikanten als Buddy Holly, Robert Johnson en Chuck Berry. Ik droomde er dus van om muzikant te worden, maar er komen zoveel mensen in je leven dat het alleen maar een droom is, dat je volwassen moet worden en een baan moet zoeken. Ik was net twintig toen me een paar dingen overkwamen die me echt sterkten om toch te proberen mijn droom te verwezenlijken en te proberen van de muziek mijn vak te maken. Het belangrijkste daarbij was dat ik me realiseerde dat als ik het nu niet deed, het er waarschijnlijk nooit van zou komen. Ik ben er dus compleet voor gegaan. Ik heb show gespeeld, albums uitgebracht en steeds maar weer proberen om mijn spel en zang te verbeteren.”

Omschrijf de muziek van Serious Sam Barrett maar eens. De basis is de folk waarmee hij is opgegroeid, maar dat weet hij te injecteren met country, Ierse folk, roots, jaren 50 pop en Rock ’n Roll. “Eerlijk gezegd, mijn muziek ontwikkelt zich het meest door de platen waar ik op dat moment veel naar luister. Dat komt ook, omdat ik altijd veel geleerd heb door op mijn gehoor met albums mee te spelen. Ik pik ook altijd veel op van mensen waar ik mee speel tijdens optredens en die ik beluister tijdens optredens in clubs als er andere folk artiesten optreden.” Het maakt een boeiende sound met retro een retro basis, maar met moderne invloeden die je dan echt in Amerika zou plaatsen, dan weer typisch Brits zijn, zonder dat dit stoort. “Ik weet ook niet hoe ik precies het genre zoek bij mijn songs. Dat is een vraag waarop ik het antwoord schuldig moet blijven. Ik denk dat het helpt dat de Rock ’n Roll uit de Folk stamt, net als blues en country. Ik hou echt van al die genres en ze hebben allemaal een invloed op mijn songwriting. Ik word gefascineerd door de historische omstandigheden die al deze muzieksoorten samenbracht. Gelukkig hebben ze veel overeenkomsten en dragen ze allemaal bij aan een sound die goed klinkt. Het schrijven van liedjes is bij mij een intuïtief proces en ik laat me leiden door wat goed valt. Eerlijk, als het werkt, dan komt er toeval bij kijken”, stelt hij zich bescheiden op. Dan gaat hij in op hoe hij zijn liedjes schrijft terwijl inmiddels de jas uit kan met een stijgende temperatuur en de stad Leeds zich behaaglijk uitstrekt in een zonnetje die de muren langzaam op warmt. “Voor komen ideen voor liedjes in een flits bij mij binnen. Dan moet ik direct gaan zitten en van dat idee een liedje maken. Vaak is het eerst een stukje banjo of een gitaar riff, waarom ik een melodie weef. De tekst gaat altijd om iets wat er in mijn leven speelt. Dat kan de liefde zijn of juist een verloren liefde, drank, skateboarding, op toernee zijn of Leeds en Yorkshire.

‘Where The White Roses Grow ‘ is het laatste album van Serieus Sam Barrett dat in februari verscheen en waar zijn eerste Nederlandse solo toer ter promotie van is. Het is echter niet zijn eerste album. Al in 2007 verscheen de EP ‘The Yorkshire Rambler’ en twee jaar later zijn eerste album ‘Close To Home’ en daarna een constante stroom van platen op zijn eigen Ya Dig Records tot en met ‘The Dime Horseshoe’ uit 2017 en nu dus de jongste loot aan zijn oeuvre. “Met deze nieuwe plaat wilde ik veel muzikale thema’s combineren, thema’s die ik eerder al had bezocht voor mijn vorige platen, zoals country en folk, maar ik wilde ook mijn muzikale connectie met de tradiotionele muziek van Yorkshire en het Noord-Westen van Engeland verder uitdiepen. Veel van de liedjes op dit album zijn traditionele songs uit deze streek of liedjes die ik zelf heb geschreven in de stijl van deze liedjes als een soort blijk van erkenning voor deze traditionele vormen van muziek.” Het blijkt een mooie aanloop voor een kijkje in die muziekscene waaruit deze plaat zo zeer is geboren. “Ik ben niet in Leeds zelf geboren, maar er vlakbij in een heel klein plekje ten Noord-Westen van Leeds in de Yorkshire Dales, maar ik woon al heel lang in de stad en een groot deel van mijn familie is afkomstig uit Leeds. De muziekscene in de stad is onvoorstelbaar, helemaal als het gaat om roots, folk en country muziek. Er is een rijkdom aan bands, artiesten en clubs in Leeds in deze genres. Ik vind dat veel van wat hier plaatselijk floreert veel erkenning krijgt buiten dit circuit in Yorkshire, maar in heel Engeland weten mensen dat Leeds een belangrijke stad is voor roots muziek in al zijn vormen. De lat ligt hoog in Leeds als het gaat om muzikaliteit en dat zorgt ervoor dat je hard moet werken om op te vallen. Ik heb zelf vreselijk veel moeite moeten doen om kansen te krijgen in deze bloeide en levendige scene. Ik word enorm geïnspireerd door de traditionele muziek uit Leeds en Yorkshire. Het inspireert me om liedjes te schrijven en hoe ik ze schrijf. De mensen, het landschap en de cultuur van dit gebied en steden Leeds en Bradford zijn altijd aanwezig in mijn werk. Niet alleen omdat ik hier toevallig geboren ben, maar omdat ik oprecht geloof dat het een uniek en inspirerend gebied is met zijn eigen identiteit en cultuur.”

We sluiten af met de vraag wat de drijfveer is voor Serious Sam Barrett om op te treden. Inmiddels zijn we onder een parasol gekropen, want de temperatuur nadert de door de weermannen beloofde waarden. “Het podium oplopen, die drijfveer komt eerlijk gezegd maar van één ding, mijn liefde voor muziek. Als ik een plaat hoor waar ik van hou, dan is mijn obsessie zo intens, dan wil ik onderdeel uit maken van dat gevoel. Dat wil ik dat ook scheppen en onderdeel er van zijn. Ik ben compleet verzwolgen door mijn liefde voor muziek. Ik wil er over leren, ik wil het spelen, ik wil het luisteren. I ben een geluksvogel dat ik de wereld over mag reizen om voor de mensen muziek te spelen. Ik ben zo dankbaar voor de kans dat ik straks in Nederland mag spelen,”, sluit Serious Sam Barrett af. We moeten nog even wachten, maar op 5 juli komt Yorkshire naar het Schildmeer bij Peter en Leni.