Loading...
Interviews 2014

Sascha Elisah: Ik ben behoorlijk competitief als het om mijn muziek gaat

GRONINGEN – Ze geldt als één van Groningens grootste talenten. Sascha Elisah is de komende maanden op tal van leuke podia te vinden en ook 2014 was voor haar succesvol met onder meer optreden op Noorderzon, WinterWelvaart en de Songbird Sessions en hoge ogen in Artrocks, een competitie waar je kunst met een lied moet verbinden en De Grote Prijs van Nederland. Zal 2015 het definitieve doorbraakjaar worden voor de vrouw die één van de mooiste country stemmen van het land heeft, maar ook een prima popplaatje kan schrijven? Een album? Ze mag er nog niks over zeggen, maar tussen de regels door lijkt ook dat aanstaande. Toch had dat heel anders kunnen lopen blijkt uit het verhaal van Sascha Elisah.

“Toen ik 4 of 5 was, kreeg ik mijn eerste walkman. Als snel was ik helemaal gek op dat ding”, gaat de Groningse terug in de tijd. “Elke nacht sliep ik in met die koptelefoon op mijn hoofd. De interesse voor muziek komt niet bij mijn ouders vandaan. Zij zijn helemaal niet muzikaal en hebben ook geen uitgebreide platencollectie. Toen ik vroeg of ik op muziekles mocht datzelfde jaar, hebben ze dit wel meteen gestimuleerd. Eerst heb ik blokfluit gespeeld, daarna klarinet. Rond mijn 10e ben ik overgegaan op gitaar.”

Van een tokkelende tiener naar een volwaardig artiest is nog een grote stap. Een te grote voor de meesten, maar sascha elisah kende haar loutering als artieste in de Verenigde Staten. En niet alleen zomaar ergens, maar in Nashville. “Na mijn middelbare school wilde ik niet meteen studeren. Ik koos er daarom voor om een jaar als au pair te gaan werken. Amerika had me al mijn hele tienertijd gefascineerd. Ik was inmiddels verliefd geworden op countrymuziek en schreef ook al zo nu en dan een nummer. Het liefst zou ik daarom in Nashville (Tennessee) wonen, maar ik had het niet voor het zeggen. Eerst werd ik geplaatst in het altijd-warme Florida. Na een paar maanden werd het me duidelijk dat er geen klik was met dit gezin en werd ik herplaatst. Ditmaal werd ik benaderd door een gezin uit Nashville (alsof het zo had moeten zijn). Ik zei meteen ja. Een maand later zat ik in het koude (het was januari) Nashville bij een warm gezin. Buiten mijn werktijden om ben ik de stad een beetje gaan verkennen. Ik spitte het internet door, op zoek naar plekken om te spelen en vond als snel een singer-songwriter meet-up groep en ben er meteen lid van geworden. Ook ben ik songwriting lessen gaan volgen. Al snel hoorde ik viavia waar ik kon spelen. Als je weet waar je moet zijn, is het niet moeilijk om in Nashville speeltijd te krijgen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ze onderscheid maken tussen Nederlanders en Amerikanen, alhoewel ik zelf natuurlijk wel behoorlijk ver-Amerikaniseerd was.’

Sascha Elisah stond na haar terugkeer naar Groningen al snel bekend als die talentvolle countryzangeres. Later neigde ze wat meer naar de pop, maar in haar laatste werk is de Americana weer volop te beluisteren. “Ja, ik denk het. Ik kies nooit bewust een richting of een genre. Als ik aan een nummer begin te schrijven, is het altijd maar de vraag wat er uit gaat komen. Dat is moeilijk om te sturen, en dat zou ik eigenlijk ook niet willen. Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd wel veel terug denk aan mijn tijd in Amerika, en weer veel country en folk luister. Mijn muziek is als een dagboek. Wat mij inspireert en beweegt, hoor je terug in zowel de ‘sound’ als de lyrics van mijn muziek. Het is zo’n 1,5 jaar stil geweest rondom mijn muziek in verband met mijn studie, die ik moest en zou afmaken. Ik merkte dat mijn muziek iets was dat mij hier ontzettend van afleidde en daarom heb ik het toen tijdelijk op een laag pitje gezet. Sinds mijn afstuderen deze zomer ben ik weer actief muziek gaan schrijven en spelen. Bij zo’n comeback hoort natuurlijk ook nieuw materiaal. Ik heb sindsdien alweer heel wat nummers geschreven waar ik erg tevreden mee ben, dus dat gaat goed.
Een nummer schrijven begint bij mij altijd met tekst. Soms begin ik bijvoorbeeld met 1 of 2 zinnen van een couplet. Als ik daar dan een melodie bij heb, dan kom de tekst en de melodie van de rest vaak snel daar achteraan. Dat kan heel snel gaan. Ik heb vaak niet het geduld om uren te werken aan een nummer. Als het te lang duurt, leg ik het weg, en pak ik het de volgende dag weer op. Ik heb geen methodes of manieren waarop ik schrijf. Mijn schrijfproces is behoorlijk spontaan en ongestructureerd, en daarom ook moeilijk uit te leggen.’
Een opvallend aspect is dat de muziek het het competitieve in Sascha Elisah boven brengt. De Grote Prijs en Artrocks werden met grote gretigheid omarmd en leverden succes op. “Als het om muziek-wedstrijden gaat, ben ik behoorlijk competitief. Dat is ook een kant van mezelf die ik in die wedstrijden pas heb leren kennen. Tijdens mijn schoolperiode en studeerperiode was ik namelijk alles behalve een streber. Muziek is mijn grootste passie en ligt dus heel dicht bij mijn hart, en ik denk dat ik daarom zo fanatiek ben in die wedstrijden. Als ik meedoe, dan wil ik winnen. Ik kan nu wel doodleuk zeggen dat ik het ook prima vind om 2e of 3e te worden, maar dan zou ik liegen.
2015 zou zo maar eens het doorbraak jaar voor de Groningse kunnen worden. Ze heeft een aantal mooie optredens in het vooruit zicht. “Ik ben blij met alle optredens die ik doe. Een optreden is voor mij geslaagd als ik erin slaag dicht bij mezelf te blijven. Soms is er gewoon teveel afleiding bij optredens en dan lukt het niet om bij de emotie van het lied te komen. Als dat niet lukt, dan zijn de reacties ook vaak minder en is het optreden naar mijn mening minder geslaagd.”
Bij een doorbraak hoort een album. Kunnen we nog plaatwerk van Sascha Elisah verwachten binnenkort? “Wie weet. Houd sowieso mijn website en sociale media in de gaten voor updates…” De goede verstaander weet genoeg. Er komt wat moois aan in 2015.