Loading...
Interviews 2016

Rosemary & Garlic: “Dromers zijn we en die inspireren me”

GRONINGEN – De Popronde komt er weer aan. De gelegenheid om Nederlandse bands op soms verrassende plaatsen aan het werk te zien. De Popronde in Groningen is op 6 oktober en wordt geopend door Rosemary & Garlic. Het duo uit Utrecht staat in De Jongens van Hemmen. Nog niet van elke deelnemende Noordelijke stad is het programma bekend, maar op 20 oktober staat de formatie ook in de Popronde Assen als ze deel uitmaken van de collecti van het Drents Museum voor een avond. Rosemary & Garlic zijn Anne van den Hoogen en Dolf Smolenaers. Namens het duo vertelt Anne over de band.

In januari 2015 verscheen de EP ‘The Kingfisher’. Dat bleef, zacht gezegd, niet onopgemerkt. Wereldwijd verschenen er lovende recensies en kreeg Rosemary & Garlic de bijbehorende airplay. Daarnaast werd het album ‘Best Selling folk-album op Bandcamp.’ “Wat de uitdaging van een EP is”, gaat Anne van den Hoogen in op het succes, “is om je sound uit te drukken en tegelijkertijd divers te zijn. Ik denk dat dat heel goed is gelukt bij ‘The Kingfisher’. Het is een mooi klein maar af cd’tje, zo merkte Folkradio op. We zijn ook heel blij met het mooie artwork van Martijn van der Linden en dat we de mogelijkheid hebben gekregen om op eigen houtje een video te maken op het ijs in Zweden. We hebben tijdens de videoshoot prachtige foto’s gemaakt van het landschap, die we als negatief meegaven bij de CD. Dat soort dingen helpen bij denk ik, mensen vertellen het door. Op Bandcamp hebben we daardoor enorm veel verkocht, zonder zelf promotie te doen. Hoe we in een Spotify lijst als The Most Beautiful Songs in the World komen? “We hebben geen enkel idee.”
Inmiddels wordt druk gewerkt aan de opvolger. Nu een compleet album dat in januari 2017 op de markt moet komen. “We kijken enorm uit naar deze release en zijn op dit moment bezig met de laatste fase van het album. Opnieuw wordt hij gemasterd door Ryan Morey, die ook Patrick Watson en Arcade Fire deed. Ondertussen werken we aan een hele mooie live-show met daarin alle nieuwe nummers en zijn we naast Popronde ook geselecteerd voor het Prouth of the South project van de Brabantse poppodia. Het voordeel van dit album”, grinnikt Van den Hoogen, “het komt gewoon in de winkel, dus we hoeven die cd’s niet meer zelf wereldwijd op de post de doen.”
Van den Hoogen zelf kreeg haar muzikale ambities en smaak letterlijk door de oren naar binnen gegoten “Ik moest jarenlang iedere dag twee keer een uur fietsen in de wind in de polder naar school en dan naar gitaarles en dan naar pianoles. Met een discman en de cd-collectie van mijn ouders. Van Joni Mitchell tot Patrick Watson. Ik ben opgegroeid met folk en de kracht van mooie akkoorden en melodieën, dat is ook echt de basis. De nummers van Rosemary & Garlic zijn verhalend en hebben iets melancholisch, daarom passen we goed bij de folk scene. We maken graag gebruik van vreemde gitaarstemmingen, oude melotron sounds maar ook experimenteren we graag met Moog en elektrische sounds. Maar we kunnen ons zoveel beter uitdrukken door muzikaal het anders te omlijsten dan in de pure singer-songwriter folk, in die productie zit ook de kern van Rosemary & Garlic.”

Waar gaan die verhalen dan over. Wat wil Rosemary & Garlic vertellen. “We hebben een duidelijk concept. Het is eigenlijk Romantisch in literaire zin. In onze nummers speelt de natuur een grote rol. Ze reflecteert emoties, tijd, eenzaamheid. Afscheid maar ook troost zijn thema’s die centraal staan in onze muziek. Wat mij het meest inspireert zijn de mensen met wie ik ben opgegroeid. Hoe iedereen een pad probeert te vinden maar ook bang is elkaar los te laten. We komen allemaal uit een veilig dorp aan de rivier en zijn niet goed bestand tegen de wereld. Dromers zijn we en die inspireren me.”

De oorsprong van de band ligt alweer een aantal jaar in het verleden. “We hebben ooit in 2006 samen meegedaan aan een singer songwriter wedstrijd in Nijmegen. We werden samen laatste en daarom besloten we onze krachten maar te bundelen. We hebben samen in de band Yesterdays Men gespeeld waarin Dolf zong en ik live backings deed. Ik vroeg Dolf mete helpen met een aantal nummers goed op te nemen en zo is Rosemary & Garlic ontstaan.”

De thuisbasis van Rosemary & Garlic is Utrecht. Een stad waar momenteel meer prima muziek vandaan komt. Anne van den Hoogen weet wel waarom. “Utrecht heeft alle rust en mooiheid maar ook mogelijkheden om muziek te kunnen maken. Van koffietentjes, platenwinkels, kleine podia en mooie werfkelders, veel heeft met muziek te maken. Je hebt daarnaast Ekko, Kytopia maar ook bijzondere vooruitstrevende muziekfestivals als Nordic Delight en Le Guess Who. Wij hebben een studio in de Stadstuinen wat een prima uitvalbasis is. “

Deze uitvalsbasis bracht het duo afgelopen zomer naar een toernee door Italië. Anne van den Hoogen kijkt enthousiast terug op deze latste international reis van het duo. “In Italië hebben we op prachtige plekken mogen spelen en zelfs weer een nieuwe video opgenomen. De betrokkenheid van de Italianen was prachtig om mee te maken. Onze nummers werden vertaald in het Italiaans uitgedeeld en we werden uitgenodigd om in beroemde kunstgalerijen te komen spelen. Het gekke is dat op veel plekken de wereld mensen onze muziek weten te vinden en ons uitnodigen te komen. Ook stonden we deze zomer voor het eerst in Paradiso wat natuurlijk een mooie ervaring was.”

Nu is er dus de Popronde en de kans voor Nederland om te ontdekken wat ze eigenlijk in het buitenland al lang weten. “Tijdens Popronde spelen we veel van onze nieuwe plaat en we gaan wat experimenteren in de bezetting. We verheugen ons op alle verschillende plekken waar we staan. De ene dag een platenzaak en de andere dag het Drents Museum of de Jeroen Boschkerk”, kijkt Anne van den Hoogen mede namens Dolf Smolenaers vol verwachting vooruit naar weer een nieuw avontuur.