Loading...
Interviews 2022Popronde

Poodle: “De Popronde is een goede gateway om op te vallen bij grotere festivals”

Foto Andrea Wetzels

ROTTERDAM – Een beetje ambitie is een goede zaak. Het stelt doelen en zorgt er voor dat je je blijft verbeteren. Het Rotterdamse Poodle heeft deze ambitie. Immers via de Popronde willen ze het liefst veel optreden en een uitstekende live show ontwikkelen en daarmee zichzelf in het oog spelen bij de grotere festivals. Geen verkeerd idee blijkt als drummer Wies Kruisdijk, namens Poodle de beweegredenen van de band om zich in het Popronde circus te storten verder toelicht. “Poodle maakt eigenwijze, uptempo gitaarliedjes met een flinke mix percussie: dit Rotterdamse vijftal speelt fluffy garagerock waar je van wilt dansen. Poodle gaat over onzekerheden van het jongvolwassen bestaan, maar vooral over lol maken en schrijven waar ze maar over willen; huisdieren, tandartsen en frustratie over printers bijvoorbeeld”, adverteert de Popronde de band. Vrijdagavond 23 september is Hardwerk/Fogeltje in Leeuwarden de plek waar die ambities in een fijne show gestalte moeten krijgen.

Poodle bestaat naast Wies Kruisdijk uit Nelleke Hogendoorn op bas en ze verzorgt de zang, gezongen wordt er ook door gitarist Natasja Bökkerink, op gitaar verder ook Paul Dijkman en Jette Vogel verzorgt de percussie. Het is een dag waarop de (bedrijfs)poedel volop in de aandacht staat en zelfs in het parlement ter sprake komt, maar dat heeft weinig van doen met Poodle, als we de afvaardiging van de band spreken. Voor we in het Popronde verhaal duiken neemt Wies Kruiswijk ons eerst mee naar de historie van de band. “Onze ouders waren op verschillende manieren bij muziek betrokken en dat heeft uiteraard onze muzieksmaak beïnvloed. Veel van de Poodle bandmembers hadden al jong muziek les. Jette bijvoorbeeld had op jonge leeftijd al drumles, Paul begon op z’n twaalfde met gitaar spelen, Natasja op haar vijftiende, Nelleke had zangles op elf jarige leeftijd en ik heb vanaf mijn zevende op koor gezeten. Natasja heeft ooit de band Hinds live zien spelen en dat gaf de doorslag dat ze ook een band wilden beginnen, zij heeft de meeste van ons vervolgens erbij betrokken. Het was minder een beslissing om serieus een band te beginnen, dan iets wat ons is overkomen.” Dan heb je net een band, 2020 staat in de statuten als oprichtingsjaar, en dan overkomt je een pandemie. Bij de gedachte kijkt Kruisdijk nog een beetje sip. “De corona periode was niet een inspirerende tijd voor ons, maar de band was wel hetgeen wat ons staande hield. In de winter van 2021 hadden we drie maanden niet samen gespeeld, de eerste repetitie stonden we na het eerste nummer allemaal bijna in tranen.”

Die tijd ligt hopelijk achter ons en deze Popronde kan hopelijk verstoken van pandemisch ongemak worden uitgespeld. Wies Kruisdijk gaat verder over het creatieve proces achter de liedjes van Poodle.
“Wij zijn geïnspireerd door het opmerkelijke en onopmerkelijke van het dagelijks leven”, grinnikt de drummer. “Geen enkel nummer wordt door één persoon geschreven, een gedeelte van onze opkomende debuut EP ‘Trivial Pursuit!’ is als een estafette sprint tussen de bandleden geschreven.” Dan geeft ze nog even een bijsluiter. “Ons doel is om het leuk te hebben. We nemen onszelf niet al te serieus.”

“We zijn bezig met een liedje te schrijven over de snackbar bij onze repetitieruimte,”, vertelt Kruisdijk als we het krijgen over de inspiratie uit het dagelijkse leven en hoezeer de op dat moment zonovergoten stad Rotterdam hier een rol in speelt. “Dat is de meeste inspiratie die we uit de buurt hebben gehaald. Wel is Jette bij de band gekomen doordat zij en Natasja bij een show van Iguana Death Cult waren. Daar zagen ze hun percussionist en dachten ze allebei: “Dat willen wij ook.” Nu is percussie een cruciaal aspect van onze sound.” Hij kwam al even langs, maar die sound is te beluisteren op de aanstonds te verschijnen EP ‘Trivial Pursuit!’ Een EP die mede dankzij financiering van hun fans tot stand is gekomen. “’Trivial Pursuit’ geeft een goed beeld van waar we over schrijven als een band. De nummers gaan over astrologie, printers, koffie, zeedieren en een sleutelhanger, niet heel serieus dus. Hier komt ook de EP naam ´Trivial Pursuit!´ vandaan. Het zijn vijf willekeurige onderwerpen die niets met elkaar te maken hebben, behalve dat ze in ons muziekgeluid gedeeld worden. We zijn super dankbaar voor de support die we vanuit de crowdfunding hebben gekregen voor onze EP. Dit heeft ervoor gezorgd dat we dromen als videoclips en een fysieke CD waar hebben kunnen maken.”

We besluiten met een blik vooruit op de Popronde en waarom iedereen zich op 23 september bij Hardwerk/Fogeltje in Leeuwarden moet melden om maar niks te missen van Poodle. “Optreden is het allerbelangrijkst voor ons. We vinden het heel erg leuk en hebben een geweldige tijd met elkaar wanneer we op het podium staan. De eerste Popronde shows in Nijmegen en Leiden zijn heel goed bevallen”, benadrukt Wies Kruisdijk. “We hebben erg leuke shows gehad, we zijn erg blij” en verzucht ze, “ook erg opgelucht dat er steeds veel mensen waren! We nemen deel aan de Popronde, omdat we hier graag veel podiumervaring op willen doen om onze live show zo goed mogelijk neer te kunnen zetten. Verder is Popronde ook een goede gateway om op te vallen bij grotere festivals en bij publiek over het algemeen! Wat je kan verwachten van ons is heeeeel veel percussie en vijf mensen die het naar hun zin hebben op het podium en dat willen uitstralen. Onze hoop is dat mensen met een lach op hun gezicht naar huis gaan aan het eind van hun avond”, besluit Poodle. Nog niet alle Poprondes in het Noorden hebben hun programma gepubliceerd, maar voorlopig is dit nog het enige optreden in Groningen, Friesland of Drenthe, wat het alleen maar meer urgent maakt om op 23 september de band te gaan beluisteren in Leeuwarden.