Loading...
Interviews 2014

Oud Koetshuis vormt podium in Veenhuizen voor Cam Penner

VEENHUIZEN – De Canadese singersongwriter Cam Penner trad onlangs met zijn makker Jon Wood op in Veenhuizen. Vorig jaar had de troubadour al een erg succesvol optreden in Bakkeveen en ook nu lijkt de belangstelling groot voor het werk van Penner die dit jaar met ‘To buil a fire’ al een veel geprezen album uitbracht. In Veenhuizen zal Penner optreden in Coco Maria. “Coco Maria is een gastvrije ontmoetingsplaats op een historische locatie: het oude koetshuis van Veenhuizen. Een prachtig monument dat grenst aan de fundamenten van het voormalige Derde Gesticht. Een plek waar verleden en heden elkaar raken – iets wat goed voelbaar wordt tijdens verhalen en rondleidingen”, omschrijven de organisatie het zelf. Het oude koetshuis is een locatie die bij Cammer past. Waar ooit paarden en koetsen hun reis begonnen of eindigden op een plek waar de armen van Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen in de kolonie van Veenhuizen. “Jammer genoeg heb ik geen verleden met paarden”, klinkt het bij de goedlachse Penner die wel wat heeft met armen en met reizen. “Ik ben wel op het platteland opgegroeid en woon er nu weer. Ik sprokkel mijn eigen hout, verbouw mijn eigen groenten en bouw hekken om de beren en herten buiten te houden in het bos waar ik woon. Ik woon vlak bij de rivier en daar probeer ik een paar keer per week te vissen. Ik vind rust waar ik woon. Ik zie elke avond de melkweg als de maan en wolken het toelaten. Ik schrijf er over het leven, over wat ik zie en wat ik hoor. Over wat ik lees, maar vooral probeer ik er te luisteren. Ik schrijf mijn liedjes vanuit een eerlijk hart. Ik vind het ontzettend leuk om live te komen spelen. Het podium is de meest eerlijke en rauwe plaats voor mij.”
Cam Penner groeide op in een Mennonieten gemeente in Manitoba, Canada waar zijn ouders, de dorpsrebellen, een illegale kroeg runden en zijn opa stiekem drank stookte. Op zijn achttiende trok hij naar de stad. Lang werkte hij hier met de daklozen en verstotenen voor hij zelfs zijn muzikale zwerftocht aanving en met geen ander thuis dan zijn liedjes Noord-Amerika en de wereld rondzwierf. Zijn Nederlandse debuut is van 2009, het sober gearrangeerde album Trouble & Mercy, werd meer als eens vergeleken met Springsteen’s meesterwerk Nebraska. Op de opvolger Gypsy Summer liet Cam zien dat hij uit de voeten kan met meerdere stijlen en op zijn laatste To Build A Fire heeft Cam beduidend wat meer hete kooltjes op het vuur gegooid. Met zijn vaste muzikale kompaan Jon Wood hier weer een stapje verder met een iets grilligere, gejaagde sound. Cam zingt afwisselend ingetogen en met een emotionele compassie maar kan ook uithalen alsof een duivelse Tom Waits hem hier op de hielen zit. “In mijn hoofd reis naar vele plaatsen en bedenk daar een beeld en de muziek bij. De belangrijkste concerten zijn voor mijn dochter die ik ’s avonds vast hou en in slaap zing. Ik wil zo graag voor haar de wereld een betere plek maken. Ik hou van mijn ‘sweetheart’. Zij is van goud en biedt een schoonheid waar ik niet aan kan tippen. In mijn lied Memphis staat een hele mooie regel die alles zegt. “say what you want, say what you will, just a dead mans words rising up from the dirt, a word from the wise, the heart and the mind, i am glad to be here, i am glad to be alive, singing”. Op de plek waar zoveel paarden stonden en reizen begonnen kende de reis van Cam Penner een tussenstop. Een tussenstop om te die diepe sporen opliet tijdens een super intens optreden