Loading...
EurosonicRecensies 2024

Oskar Haag toont zich bij vlagen

GRONINGEN – De Oostenrijkse singer songwriter Oskar Haag is al één van de succesvolste participanten in het Eurosonic / Noorderslag gebeuren, maar ook één van de jongste. Nog in zijn tiener jaren en nog best even wachten tot hij een twintiger wordt, heeft hij al een legendarisch optreden op het Wiener Popfest op zijn palmares. Scoorde hij een mega hit met zijn single ‘Stargazing’. Zijn debuutalbum ‘Teenage Lullabies’ verscheen in maart 2023. Met het album, verschenen op zijn eigen platenlabel, had hij een grote solo toer. Birdy nam hem onder haar vleugels voor een toer door Duitsland. Nu is hij actief als acteur op het toneel in een Shakespeare stuk, ondertussen werkt hij aan een EP en is zijn eerste grote filmrol aanstaande. Genoeg voor een leven vol, maar zoals het spreekwoord in zegt: “Wat goed is, komt snel”, om wijlen Joris van dan Bergh, de bekende Nederlandse sportverslaggever nogmaals aan te halen. Hij zou deze uitspraak gemakkelijk voor Haag verzonnen kunnen hebben, ware het niet dat beide elkaar meer dan 50 jaar zijn misgelopen.

In de avond uren heeft Oskar Haag een plekje voor zijn showcase op één van de mooiste locaties voor luistermuziek tijdens Eurosonic / Noorderslag. Hij mag zijn songs presenteren in de Lutherse Kerk. Eerst staat echter de wat drukkere omgeving van Coffee Company en Platosonic op zijn programma in de Martini Stad. Later dit jaar mag nogmaals de kerk in, in het kader van een showcase festival, want ook bij The Great Escape in Brighton staat zijn optreden in een kerk geprogrammeerd. “Ze hebben allemaal een doodgewone moeder gehad,” om nog een gevleugelde uitspraak van Joris van dan Bergh te citeren. De moeder van Oskar Haag was kostuumontwerper en zijn vader muzikant. Op jonge leeftijd in Klagenfurt leerde hij zichzelf gitaar en piano, maar leek voorbestemd om danser te worden. In zijn prijzenkast staat het Oosterrijks kampioenschap hiphop dansen. De omslag kwam door de pandemie. Op zichzelf aangewezen begon hij liedjes te schrijven en bleek daarin te excelleren. Dat werd opgepikt en al snel was één van zijn nummers te horen op de radio en daarna ging het snel.

Het is met verwachtingen dat het publiek in de Coffee Company nog snel een bakje bij de balie haalt en aanschuift. Zijn vooruitgesnelde reputatie weet Oskar Haag niet helemaal waar te maken, maar een degelijke en mooie singer songwriter blijkt hij wel als hij solo, eigenlijk heel onopvallend, het podium opschuift. Traag gaat hij van start met ‘Parents’. Een prima opening en net als iedereen mee gaat in het tempo van de inmiddels in Wenen woonachtige singer songwriter drukt hij het gas flink in. Dat is een aspect dat vaker langs komt bij Haag. ‘Lady Sun and Mister Moon’ heeft ook prima variaties in tempo. Veel van de liedjes krijgen een rustige en degelijke introductie. Dit is een nummer over twee geliefden die eigenlijk niet zonder elkaar kunnen, maar door omstandigheden gedwongen kunnen ze elkaar maar twee keer per dag zien, bij zonsopgang en -ondergang. Een aloude beeldspraak die de zanger mooi heeft gebruikt, zonder in valkuilen te trappen. Het eerst overtuigt Oskar Haag echt in ‘Black Dress’. Uptempo en met temperament is dit een prachtige song, helemaal omdat juist in dit nummer zijn zang helemaal in al zijn schoonheid te beluisteren is. In de eerste nummers had hij degelijke stem, maar daar bleek veel meer in te zitten. Uiteraard mag ‘Stargazing’ niet ontbreken. Zijn grootste hit tot dit moment gaat, zo legt hij uit, dat je soms ook de tijd moet nemen om te genieten van het leven, tijd om te ademen, wat het leven je ook voor de voeten werpt. Een wijze boodschap verpakt in een gevoelig mooi liedje. Je bent zo goed als je laatste liedje. Dat is nog een wijze les die Haag goed heeft begrepen en hij laat het publiek in de Coffee Company achter met ‘Don’t Just Excist, Live’. Een liedje vol emotie en het is te merken dat dit nummer dicht bij hem staat en hem raakt en hij open genoeg is om dit te delen met zijn publiek. Een liedje waar zijn prima gitaarspel mooi tot uiting komt en ook zijn zang weer optimaal is. Oskar Haag toont momenten waarop je volledig begrijpt waarom er zo’n verwachting rondom hem is. Op andere momenten is hij gewoon een prima doorsnee poppy singer songwriter, goed, maar niet exceptioneel. Zaak om juist die momenten waarop hij wel volledig de zaal boeit steeds meer de maat te laten zijn, waar je naar streeft.