Loading...
Interviews 2023Popronde

Nevin: “Wegdromen met een mineur ondergevoel”

AMSTERDAM – De afspraak met Nevin is zo gemaakt als bekend wordt dat ze tijdens de Popronde zowel in Leeuwarden, maar ook in Groningen is geboekt. Op het moment zelf blijft het even stil en dan klinkt er toch een enthousiast en lachend “Bijna vergeten!” Onmiddellijk worden de vragen beantwoord, ondanks dat ze die avond in Delft worden verwacht voor daar een Popronde. Het is haar dan ook vergeven, want het zijn hectische dagen. “Nevin is een Amsterdam based singer/songwriter die zoekt naar nieuwe manieren om haar verhalen te vertellen”, introduceert de Popronde haar. “Samen met haar band zet ze een dynamische combo tussen zware gitaren, synths en melodische baslijnen neer. Geïnspireerd door een breed scala aan genres zoals, dream pop, folk en dark electro, heeft Nevin een eigen eclectisch geluid gecreëerd.” Nevin is al in tal van steden geboekt. In Leeuwarden staat ze op 22 september in Bowls & Rolls en in Groningen op 5 oktober in Hooghuis.

De spullen voor Delft worden nog snel even gepakt. De eerste Popronde is al achter de rug, er staan nog 12 op het programma en Nevin hoopt dat dit er nog meer gaan worden. Daarbij heeft ze één plek nog specifiek op het oog “Met de Popronde wil ik mijn muziek aan een groter publiek in Nederland presenteren. Als één iemand het al vet vind ben ik al gelukkig. Natuurlijk hoop ik mijn muziek op zoveel mogelijk plekken te mogen spelen.” Nog niet in de agenda, hoopt ze nog dat één specifieke Popronde haar op een specifieke plek boekt “Een waar ik nog erg graag zou spelen tijdens de Popronde is het Kroegie in Hoorn. Dit omdat het mij een iconische plek lijkt om mijn huil muziek te delen. Laten we daar dan een feestje van maken”, hoopt ze de organisatoren in Hoorn te overtuigen. Als we vragen waarom iedereen haar showcase zeker niet mag missen grinnikt de artieste. “Niemand moet, alles mag, maar als je lekker wilt wegdromen met een mineur ondergevoel, kom dan vooral kijken!” Dan geeft ze nog een extra reden. “En ik heb Max van Popronde Woerden in mijn band, dat wil je niet missen.”

Van de nabije toekomst naar een verleden. Rustig verzit Nevin en neemt de tijd om haar heugenissen te verwoorden. “Ik heb voor zover ik mij kan herinneren altijd geschreven in dagboekjes. een van mijn uitlaatkleppen vroeger was ook tekenen. maar toen ik op 11-jarige leeftijd het keyboard van mijn nichtje overkocht om piano te leren spelen, kwam het automatisch dat ik daar ook woorden op bedacht. Een soort dagboek, maar dan met een extra dimensie. Ik wilde vroeger danseres worden, daarna theatermaker en op de auditie van de kleinkunst academie kwam ik er achter dat ik gewoon eigenlijk alleen muziek wilde maken. Dat is waar ik het gelukkigste van werd. Ik vond dit nog heel erg lastig om toe te geven aan mijzelf, omdat ik mijn muziek alleen nog maar had gedeeld met mijn slaapkamer. Niemand wist ook dat ik er mee bezig was. Maar met al mijn moed en bakken aan onzekerheid heb ik toch wat van mijn liedjes met mijn ouders gedeeld en ben ik uiteindelijk vocals aan de Herman Brood Academie gaan studeren.”

Tot haar inspiratiebronnen rekent Nevin artiesten als Sharon van Etten, Mitski, Radiohead en een katalysator was Avril Lavigne, want daar begon haar fascinatie voor muziek. De liefde voor Radiohead moest daarbij groeien, want de collectie albums in haar vaders platenkast van die band kon haar aanvankelijk niet boeien. “Mijn muziek wordt vaak geassocieerd met de jaren 80,”, glimlacht ze als we komen te spreken over haar eigen sound en de manier waarop ze zelf haar liedjes schrijft, “wat best grappig is omdat ik daar nooit zelf echt bewust op gemikt heb. Ik heb er zelfs niet echt naar geluisterd vroeger. Ik denk dat ik gewoon heel erg veel van drama en melancholie houd, met een vleugje nostalgie. Eigenlijk wil ik gewoon dat al mijn liedjes als aftiteling van een coming of age film gebruikt kunnen worde”, lacht Nevin.

De muziek van Nevin kenmerkt zich door ambient gitaarspel, kenmerkende bas en via het gebruik van synths wordt gestreefd naar een fijne nostalgie. De nummers hebben eerlijke en oprechte teksten. In de muziek komen elementen van dreampop, folk en electro terug, maar verwerkt op een manier dat Nevin een heel herkenbare sound heeft. “De eerste EP van Nevin ‘VIE’ heb ik in 2021 uitgebracht. ‘VIE’ is afgeleid van het Engelse woord voor envy, dus geen leven hebben,” lacht Nevin hardop. “De EP bestaat uit een geheel van nummers waar ik aan had gewerkt en die mij destijds heel erg hebben gevormd. Ik vond het belangrijk om dit uit te brengen omdat ik een enorme perfectionist ben en de EP was alles behalve dat, zo voelde ik dat. Ik ben constant in een strijd met mijzelf om het beste naar buiten te laten komen en ‘VIE’, afgekort van Envy, laat vooral het tegenovergestelde er van zien, het menselijke aspect met ruimte voor foutjes”.

Nevin staat overal in het land met de Popronde en in het Noorden op 22 september in Bowls & Rolls in Leeuwarden en in Groningen op 5 oktober in Hooghuis.