Loading...
Interviews 2022

Navy: “Het leven is mijn inspiratie”

BRIGHTON – Dominica is echt wat anders dan de Dominicaanse Republiek, hoewel beide te vinden zijn in het Caraïbische gebied. Dominica ligt ten zuiden van de Nederlandse Bovenwindse eilanden en precies tussen Guadeloupe en Martinique. Een prachtig tropisch paradijs. Dit jaar komt er één artiest van Dominica naar The Great Escape in Brighton om de wereld kennis te laten maken met haar muziek. Navy wordt door het showcase festival met lovende woorden geïntroduceerd: “Navy mag dan van een klein eiland komen, het inspireert tot nog grotere dromen en ambities. Afkomstig van Dominica, treedt Navy al op en zingt al zo lang ze zich kan herinneren. In haar jeugd stond ze vroeg op om televisie te kijken en veel van die acts die ze toen zag zouden later haar eigen loopbaan inspireren. De invloeden van Navy zijn net zo breed en eclectisch als haar geluid, en dat is geen verrassing. Navy heeft altijd gekeken naar mensen als Stevie Wonder, Beenie Man, Shabba Ranks, Patti Labelle, Oasis, Missy Elliott, Paramore en Tanya Stephens.” Inmiddels woont ze op Barbados, maar maakt graag de reis naar Brighton om haar sound te introduceren aan de hele wereld.

“Er was altijd muziek in mijn huis”, grijpen we de The Great Escape introductie aan om het gesprek met Navy te openen en te vragen naar haar jeugd. “Of het nu de radio was, mijn broers en ik die op onze muziekinstrumenten, ik speelde viool en piano, aan het oefenen waren of mijn vader die zijn eigen solo jamsessie had. Muziek in mijn leven was onvermijdelijk.” Was dan ook onvermijdelijk dat ze door zou gaan in de muziek? “Ik weet niet zeker of er dat “ah” -moment was met muziek als een carrière optie. Zelfs voordat ik mijn eerste baan kreeg, was er muziek en die bleef daar, terwijl de meeste andere dingen er uiteindelijk weer uit leven verdwenen. Ik had de verdiensten van mijn andere banen nodig om verder te gaan met mijn muziekdromen.”

Inmiddels combineert Navy haar eigen achtergrond met hiphop, soul en R & B vol met aansprekende grooves. Het heeft haar de bijnaam The High-priestess of Caribbean Hip-Hop Soul opgeleverd. Een lang proces van haar muziek laten ontwikkelen en invloeden hierin verwerken is daarbij van belang geweest. “Ik heb het gevoel dat mijn schrijven is geëvolueerd of misschien veranderd, aangezien mijn opleidingsniveau en volwassenheid dat ook zijn. Muziek hangt voor mij sterk af van gevoel en vibe en ik forceer nooit een nummer. Niet het schrijven of de opname. De omstandigheden in mijn mentale ruimte moeten gunstig zijn om al het andere goed op zijn plaats te laten vallen. We zijn thuis, of zouden dat althans moeten zijn, in onze aardse lichamen hier op deze planeet, en dus wat van mij komt, moet vertegenwoordigen waar ik op deze reis ben. Ik heb dan ook geen schrijfproces. Het leven is mijn inspiratie.”

Naast het leven moet ook haar liefde voor de muziek van Stevie Wonder in dit kader aan de orde komen. Luidkeels drukt haar liefde uit voor zijn werk. “Stevie Wonder heeft een aantal van de mooiste, meest eenvoudige en tegelijkertijd moeilijkste nummers om te beheersen, zowel instrumentaal als vocaal, wat mij betreft”, benadrukt ze. “Ik herinner me dat ik ‘I just call’ voor een evenement oefende en een beetje een puinhoop maakte tijdens de eigenlijke uitvoering vanwege die lichte spanningsakkoorden en semi-toon akkoordwisselingen. Ik vertrouwde op dat moment nog niet volledig op mijn stem of mijn kunnen, en dus zorgde het bestuderen van Stevie en zijn werken zorgde ervoor dat ik hem, de kunstvorm en mezelf als zanger echt respecteerde.”

“Wat mensen van me moeten weten”, vervolgt Navy als ze zichzelf omschrijft “is dat ik een chocolademeisje ben van een klein Caribisch eiland genaamd Dominica. Ik ben daar opgegroeid en dat zie je dus terug in alles wat ik doe. Mijn eiland is inspirerend. Het is een van de mooiste eilanden die iemand ooit kan bezoeken. Met mijn aankomende projecten zal de wereld zeker zien hoe en waarom. Het is belangrijk om je als kunstenaar uit te spreken in bepaalde situaties, vooral om duidelijkheid te scheppen. Ik moet bijvoorbeeld de hele tijd aan mensen uitleggen dat ik geen Jamaicaan ben. Ik erger me er niet aan, ik word er eerder door geïnspireerd om de wereld elke keer een beetje meer te laten weten over mijn kleine, mooie eiland.”

We sluiten af met een blik op de toekomst. Gedurende de pandemie zat Navy, noodgedwongen, een deel van de tijd op de Britse eilanden, omdat ze niet terug kon. Tijd die ze nuttig heft besteed met het schrijven van nummers voor haar zelf en het collectief ‘Taste of Pluto’ waar ze onderdeel van uit maakt. Voor haar zelf resulteerde dat in de EP ‘Blue’. Een wel ontvangen kennismaking met de zangeres. “Het gaat best goed met de EP”, lacht Navy die uitkwam via Pretty Boy Records, een verband uit Barbados waarin veel aan de toekomst van artiesten uit het Caraïbisch gebied wordt gewerkt. “Mijn ‘Bleu EP’ was een introductie van mijn muziek, om mensen te laten kennis maken met Navy. De toekomst is onvoorspelbaar, maar ik heb veel materiaal op een rij dus wie weet verschijnt er binnenkort meer.”

We eindigen met haar optreden op The Great Escape en wat ze daarbij verwacht en hoopt. “Als zangeres zing ik de hele tijd. Op het podium staan ​​verzekert me gewoon dat er mensen zijn die genieten van de muziek die ik maak, bovendien van muziek die van mij afkomstig is. Mijn doel bij The Great Escape is eenvoudig: Fans, fans en nog eens fans.” De laatste twee jaar waren de showcases digitaal. Beide hebben zo hun voordelen. We vragen of Navy liever een digitale of een daadwerkelijke showcase heeft. “Het maakt niet uit. Misschien had ik beide graag meegemaakt. Zolang ik mensen een goed gevoel geef met mijn muziek, is mijn ziel gelukkig. Ik ben hier niet om iemand echt te overtuigen. Ik heb het gevoel dat de line-up voor het festival zo groot is, dat iedereen iets zal vinden dat met hen resoneert, en voor sommige mensen is dat misschien niet wat ik te bieden heb en voor anderen juist wel. Ik ga gewoon wat goede eiland vibes naar het Verenigd Koninkrijk brengen”, sluit ze af met een belofte.

De Showcase van Navy is te bezoeken tijdens The Great Escape in Brighton dat deze week van start gaat.